ING Beleggersbarometer: Belgische belegger minder pessimistisch, maar handelsoorlog blijft de stemming drukken
De ING-beleggersbarometer veert fors op in september, maar noteert nog steeds onder het neutrale niveau, en dat voor de vijfde maand op rij. De Belgische belegger vreest immers dat er geen spoedig einde komt aan de handelsoorlog. De kans op een harde Brexit wordt dan weer een stuk lager ingeschat dan in augustus.
De ING-beleggersbarometer veert op in september tot 91 punten, na in augustus op 76 punten te zijn gestrand, het laagste niveau sinds 2011. Ondanks de mooie vooruitgang blijft de indicator onder het neutrale niveau van 100 punten hangen, en dat al voor de vijfde maand op rij. Beleggers zijn iets minder pessimistisch over het toekomstige conjunctuurverloop, al kan men moeilijk van een optimistische stemming spreken. Amper 19% van de respondenten denkt dat de Belgische economie in de komende maanden zal aantrekken, terwijl nog altijd 38% het conjunctuurklimaat ziet afkoelen.
Wat de beurs betreft zijn de beleggers net iets minder negatief geworden. In augustus verwachtte nog 52% van de beleggende Belgen een beursdaling in de komende maanden. In september waren de pessimisten geslonken tot 38% van de respondenten. Dat neemt niet weg dat nog altijd maar 23% van de beleggers een beurshausse in het verschiet stelt. De meer actieve beleggers, die in augustus het geloof in de beurs wat waren verloren, lijken nu toch weer iets optimistischer gestemd: 34% van hen verwacht in de komende maanden hogere aandelenkoersen, terwijl 23% denkt dat beurzen eerder in het rood zullen duiken.
Trump en Brexit
Naast de conjunctuurvertraging zijn er nog een aantal zaken die de beleggers zorgen baren. Zo lijkt de door president Trump ontketende handelsoorlog nog niet voorbij. 37% van de respondenten ziet de spanningen aanhouden, 30% denkt zelfs dat het nog erger zal worden, terwijl 24% toch op een zekere ontspanning hoopt in de komende maanden.
Ook op het vlak van de Brexit is er nog geen witte rook. Wat wel opvalt is dat de beleggers in vergelijking met augustus de zaken iets minder somber inzien. In augustus vreesde immers 51% van de geënquêteerden dat het Verenigd Koninkrijk tegen 31 oktober de Europese Unie zou verlaten hebben zonder akkoord, de zogenaamde “harde Brexit”. In september is het percentage doemdenkers gezakt tot 34% en dat heeft wellicht alles te maken met het feit dat het Britse parlement een wet gestemd heeft die Boris Johnson dwingt om opnieuw uitstel te vragen als er tegen 19 oktober geen akkoord is met de Europese Unie. Geen wonder dus dat 43% van de beleggers een nieuw Brexit-uitstel verwacht, terwijl dat in augustus slechts 28% was. Dit neemt niet weg dat de onzekerheid toch groot genoeg blijft om het beleggersvertrouwen onder het neutrale niveau te houden.