ING Beleggersbarometer: Belgisch beleggersvertrouwen wankelt door corona

ING Beleggersbarometer: Belgisch beleggersvertrouwen wankelt door corona

De ING-beleggersbarometer valt terug in februari, met het coronavirus als boosdoener. Het hernieuwde geloof in de beurs lijkt verdwenen bij de Belgische belegger, die nu eerder vastgoed en goud als best renderende beleggingen voor 2020 naar voren schuift. Door het verdwijnen van de woonbonus in Vlaanderen, is het vastgoedgeloof bij Nederlandstaligen wel iets minder groot dan bij Franstaligen.

Het coronavirus heeft het vertrouwen van de Belgische beleggers opnieuw aan het wankelen gebracht. De ING-beleggersbarometer zakt in februari terug naar het neutrale niveau van 100 punten, na 105 te hebben bereikt in januari. De neutrale barometerstand is dan waarschijnlijk nog te danken aan het prima beursklimaat in de eerste helft van de maand. De weekresultaten van de enquête laten echter zien dat naarmate de coronavrees de beurzen begon aan te tasten, ook de beleggers de toekomst minder rooskleurig gingen inzien. Dat is natuurlijk het meest frappant voor de beursverwachtingen. Waar in de eerste drie weken van februari nog ongeveer 30% van de beleggers een verdere beursstijging verwachtte, viel het percentage optimisten in de laatste week van februari, toen het coronavirus zich ook in Europa begon te verspreiden, naar amper 11% terug.

Vastgoed boven

Amper een maand nadat het geloof in de beurs op het hoogste peil in meer dan 10 jaar stond, krijgen de beleggers een forse beurscorrectie te verteren. Geen wonder dat ze hun verwachtingen voor 2020 al wat hebben bijgesteld. Op de vraag welke belegging in 2020 het meest zal opbrengen, kiest maar 18% voor aandelen, terwijl 21% goud verkiest. Maar voor 26% zal vastgoed de beste belegging van 2020 worden. Opmerkelijk is dat bij Nederlandstaligen voor 20% vastgoed op nummer 1 komt, terwijl dat bij Franstaligen voor liefst 39% van de beleggers dit jaar de topbelegging wordt. De woonbonus, die in het verleden een van de aandrijvers was van de stijging van de vastgoedprijzen en die dit jaar werd afgeschaft in Vlaanderen, is vermoedelijk de reden waarom Nederlandstaligen net iets minder enthousiast zijn over vastgoedbeleggingen. Maar algemeen blijft het geloof in de waardevastheid van vastgoed groot. Amper 6% van de respondenten denkt dat de vastgoedprijzen zullen dalen, terwijl een grote meerderheid, ook bij Nederlandstaligen, toch nog altijd op een stijging rekent.

 

Welk type belegging zal het meest opbrengen in 2020?

 

Totaal

 

Nederlandstaligen

Franstaligen

 Vastgoed

26%

 

20%

39%

 Cash

3%

 

3%

5%

 Aandelen

18%

 

21%

13%

 Obligaties

3%

 

3%

5%

 Fondsen

9%

 

9%

9%

 Goud

21%

 

24%

14%

 Weet niet – geen antwoord

20%

 

22%

15%

 

100%

 

100%

100%

Amerikaanse verkiezingen

Belgische beleggers volgen ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet. Voor liefst 59% van de respondenten geniet een democraat de voorkeur boven Donald Trump, die maar 17% kan bekoren. Toch denkt 48% van de beleggers dat Trump het zal halen, terwijl de democratische kandidaat maar door 28% een kans wordt toegedicht om de volgende Amerikaanse president te worden. Niet dat het veel effect zal hebben op de financiële markten. Slechts een kleine relatieve meerderheid van de Belgische beleggers ziet eerder een stijging van de dollar en de beurzen na de presidentsverkiezingen. Zo denkt 25% van de respondenten dat de dollar zal stijgen, terwijl 16% een daling voorspelt. Tegelijkertijd zullen voor 28% van de geënquêteerden de aandelenbeurzen een duw in de rug krijgen, al denkt 20% dat eerder het omgekeerde het geval zal zijn. Het grootste deel van de beleggers heeft echter geen idee of ziet geen significante impact, noch voor de dollar, noch voor de beurzen.

Economic Research