ING-beleggersbarometer: belasting op erfenissen de minst populaire belasting
Een derde van de Belgische beleggers wil meer risico nemen na de verkiezing van Donald Trump
Brussel -De ING-beleggersbarometer moet een stap terugzetten in november, hoewel er vanaf de tweede week opnieuw een verbetering was, wat een positief “Trumpeffect” suggereert. Nederlandstaligen zijn pessimistischer dan Franstaligen, wat meestal op een afzwakkende conjunctuur wijst. In de aanloop naar de kabinettensformatie heeft het economisch bureau van ING ook beleggers ondervraagd over begrotingsmaatregelen. De boodschap van de respondenten is duidelijk: als de regering belastingen moet verhogen om de begroting recht te trekken, dan blijken belastingen op erfenissen het minst populair.
De ING-beleggersbarometer valt in november met 10 punten terug tot 101, waardoor hij nog net boven zijn neutrale niveau van 100 uitkomt. De daling is vooral te wijten aan een minder gunstige inschatting van de economische toestand. Het percentage beleggers dat de Belgische economie in de voorbije drie maanden aan dynamiek zag inboeten, steeg van 29% naar 43%. Eenzelfde verhaal voor de conjunctuursperspectieven: amper 21% anticipeert een verbetering in de komende drie maanden, terwijl 43% de economie verder ziet verzwakken.
Interessant is dat het niveau van de beleggersbarometer duidelijk hoger ligt bij de Franstaligen met een gemiddelde waarde van 106 punten, terwijl de barometer bij de Nederlandstaligen op 96 punten blijft steken.
“Wanneer de economie het minder goed begint te doen, zie je een grotere twijfel bij de Nederlandstaligen, vermoedelijk omdat er in het Noorden van het land meer mensen in de conjunctuurgevoelige privésector werken dan in het Zuiden van het land. De huidige resultaten lijken dus duidelijk een conjunctuurverslechtering aan te geven”, stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.
Trumpeffect: zin om risico te nemen stijgt doorheen de maand november
Slechts een kwart van de beleggers ziet de Brussels beurs in de komende drie maanden stijgen, terwijl een derde een daling verwacht. Maar er blijkt doorheen de maand nogal wat variatie op de antwoorden te zitten.
“Zo stellen we vast dat het aantal beleggers dat de beurs ziet stijgen vanaf de tweede week van november significant hoger klimt, van 18% in de eerste week naar 31% in de laatste week. Dit lijkt erop te wijzen dat de verkiezing van Donald Trump als president van de VS en de daaropvolgende beursstijging voor beleggers een signaal was dat de beurs aan een nieuwe haussebeweging is begonnen”, suggereert Peter Vanden Houte
Eenzelfde fenomeen tekent trouwens zich af m.b.t. de risicobereidheid van de Belgische belegger. Waar in de eerste week van november amper 22% van de beleggers het een goed moment vond om in meer risicovolle sectoren te beleggen, steeg dit percentage tot 34% in de laatste week van de maand.
Amper 22% vindt de verhoging van de erfenisbelasting een goed idee
Dat de volgende Belgische regering een besparingstraject zal moeten lopen, is bekend. Er bestaat uiteraard nog heel wat discussie op welke manier dat zal moeten gebeuren. Als het van de Belgische beleggers afhangt dan moet, in het geval van belastingverhogingen, in de eerste plaats naar hogere milieubelastingen worden gekeken. Meer dan de helft van de beleggers is deze mening toegedaan. De meeste andere belastingen kunnen op minder aanhang rekenen. Een hogere belasting op sparen en beleggen is net iets populairder bij Franstaligen (33%) dan bij Nederlandstaligen (27%). Dat kan te maken hebben met het feit dat Nederlandstaligen gemiddeld gezien een grotere beleggingsportefeuille hebben dan Franstaligen, waardoor ze gevoeliger zijn voor dergelijke belasting. Ook frappant is dat bij jongere beleggers (<35 jaar) ongeveer de helft een BTW-verhoging wel ziet zitten, meer dan het dubbele percentage van de andere beleggers.
“Milieubelastingen zijn de belastingen waar de beleggers het minst problemen mee lijken te hebben, omdat men zijn gedrag kan wijzigen om ze niet te moeten betalen. De vraag is of dit ook nog geldt als bv. mobiliteit door hogere belasting op fossiele brandstof fors duurder wordt”, oppert Peter Vanden Houte.
Als de regering belastingen moet verhogen om de begroting op orde te krijgen, dan moet ze dat doen door een verhoging van de...
| Top2 |
Belasting op erfenissen | 22% |
BTW | 26% |
Inkomensbelasting | 26% |
Belasting op inkomsten uit sparen of beleggen | 30% |
Milieubelastingen (bv. hogere accijnzen op fossiele brandstoffen of op vervuilende activiteiten) | 53% |
Top2 = helemaal akkoord + eerder akkoord
Twee derde van de beleggers vindt dat men belastingvrij grote sommen aan zijn kinderen moet kunnen schenken
Belasting op erfenissen blijft duidelijk heel onpopulair. Bijna twee derde van de beleggers zegt dat hij voldoende wil sparen om later iets aan kinderen of familie na te laten. Geen wonder dat 67% van de beleggers vindt dat mensen die grote sommen aan hun kinderen willen schenken dat volledig belastingvrij moeten kunnen doen. Deze stelling wordt nog meer onderschreven bij de Franstaligen (74%) dan bij de Nederlandstaligen (63%). Ook vrouwelijke beleggers (70%) zijn daar meer voor te vinden dan mannen (66%).
Zo’n 35% vindt dan wel dat erfenisbelastingen de ongelijkheid in de maatschappij vermindert, maar 38% vindt dat helemaal niet. Sterker nog: als er enige nieuwe budgettaire ruimte zou ontstaan, dan vindt 63% van de Belgische beleggers dat de overheid de erfenisrechten moet verlagen. Enkel voor een verlaging van de inkomstenbelasting is er nog wat meer enthousiasme (66%).
“De aversie voor erfenisbelastingen zit heel diep. Nochtans is dat een van de belastingen die volgens de economische wetenschap het minst verstorend werkt op de economische groei. Maar zelfs daar zijn de Belgische beleggers het niet mee eens: 37% van de beleggers vindt hogere erfenisbelasting economisch een slechter idee dan hogere inkomstenbelastingen (33% vindt het wel een beter idee). Het feit dat men, nadat men iemand verloren is, nog belasting moet betalen, wordt door heel wat mensen als onrechtvaardig ervaren”, besluit Peter Vanden Houte.
### Einde van het persbericht ###
Over de Beleggers-barometer
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.
Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.
De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.