ING-beleggersbarometer: 44% van de Belgische beleggers paste zijn portefeuille aan tijdens de beursturbulentie in augustus

Bijna 9 op de 10 jongere beleggers heeft zijn portefeuille aangepast tijdens de beursturbulentie

Brussel – De ING-beleggersbarometer laat een flinke stijging noteren in september, waardoor hij nu al de elfde maand op rij boven zijn neutrale niveau van 100 punten staat. Vooral de verwachting van betere gezinsfinanciën valt op. Ook is de risicozin opnieuw gestegen. Liefst 44% van de beleggers paste zijn portefeuille tijdens de beursturbulentie in augustus aan. Bij de jongere beleggers gaat het zelfs om 86%. Drie op tien mannen vinden zichzelf bovengemiddelde beleggers, tegenover amper één vrouw op de vijf. Jongere beleggers geven zichzelf een merkelijk hogere score voor financiële geletterdheid dan de rest van de beleggerspopulatie. Een op drie beleggers ligt wel eens wakker van zijn beleggingen.

Na de scherpe terugval in augustus, zet de ING-beleggersbarometer in september een mooie remonte tot 110 punten neer. Dat is al de elfde maand op rij dat de barometer boven het neutrale niveau van 100 punten noteert, wat getuigt van een zeker vertrouwen van Belgische beleggers in de financieel-economische omgeving. De beursturbulentie van augustus lijkt dus snel vergeten te zijn. Ondanks het feit dat het ondernemersvertrouwen volgens de Nationale Bank verzwakte in september, verbeterde de conjunctuurinschatting van de Belgische beleggers. Zo zag 29% een verbetering van de economische situatie in de voorbije drie maanden, terwijl dat in augustus slechts 19% was. Toegegeven, de zwartkijkers zijn met 32% nog altijd relatief in de meerderheid.

Het beeld voor de komende maanden is uiteenlopender: het aandeel optimisten dat de conjunctuur verder ziet aantrekken, stijgt verder naar 27% (25% in augustus), hoewel ook het beeld van de pessimisten lichtjes toeneemt, van 31% naar 33%. Merkwaardig is dat met deze eerder gemengde conjunctuurperspectieven, toch drie op tien beleggers denkt dat zijn gezinsfinanciën in de komende drie maanden zullen verbeteren (15% voorspelt een achteruitgang). Dat is het hoogste percentage sinds de start van de enquête.

Deze zeer optimistisch kijk op de gezinsfinanciën, gecombineerd met het feit dat de beurzen een mooie remonte hebben neergezet na de dip in augustus, weegt duidelijk zwaarder door in het beleggersvertrouwen dan de matige conjunctuurperspectieven”, stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

44% van de beleggers paste zijn portefeuille aan tijdens de beursturbulentie in augustus

De beursstemming is duidelijk verbeterd. Zo zegt nu 32% van de beleggers dat de Brusselse beurs in de komende drie maanden zal stijgen, terwijl 28% een daling vreest. Ook de risicozin neemt toe. Liefst vier op tien beleggers verwacht dat het rendement op zijn portefeuille in de komende drie maanden zal aantrekken, terwijl amper 17% een terugval vreest. 29% van de beleggers vindt het nu een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen, terwijl een kwart dat helemaal niet ziet zitten. Beleggen in minder risicovolle sectoren kan nu 35% van de beleggers bekoren (16% wil daar voorlopig niet van horen). Ook voor obligaties is het voor een derde van de beleggende Belgen een goed aankoopmoment, terwijl 15% momenteel het tegendeel denkt.

Liefst 44% van de beleggers heeft zijn portefeuille tijdens de beursturbulentie in augustus aangepast: 17% heeft bijgekocht, 14% verkocht en 13% zegt dat hij ongeveer evenveel gekocht als verkocht heeft. Bij de beleggers jonger dan 35 jaar, heeft bijna 9 op 10 tijdens de beursturbulentie gehandeld, alweer een indicatie dat jongeren meer dan gemiddeld handelen op de beurs. Dat blijkt overigens ook uit het gemiddelde aantal beleggingstransacties: hierover zegt bijna een kwart van de jongere beleggers dat hij meer dan 30 beleggingsverrichtingen per jaar uitvoert, terwijl dat voor de gehele beleggerspopulatie amper voor 9% het geval is.

“Ondanks de geopolitieke spanningen en de onzekerheid rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, vindt de Belg het duidelijk een goed moment om te beleggen en dat geldt voor beleggers van alle leeftijden. Misschien heeft de dalende kortetermijnrente daar wel wat mee te maken, die beleggers doet beseffen dat de meer aantrekkelijke rentevoeten op termijnrekeningen weldra verleden tijd zullen zijn”, oppert Peter Vanden Houte.

3 op 10 mannen vinden zichzelf bovengemiddelde beleggers

Ongeveer een kwart van de Belgische beleggers denkt dat zijn portefeuille in de voorbije 12 maanden een hoger rendement heeft gehaald dan het portefeuillerendement van de gemiddelde belegger. Amper 14% denkt dat hij als belegger slechter dan gemiddeld heeft gepresteerd. Alweer blijkt dat meer mannen (30%) dan vrouwen (21%) zich een bovengemiddelde belegger vinden. Ook vier op de tien jongeren (<35 jaar) denkt dat hij een beter dan gemiddeld portefeuillerendement heeft neergezet. Deze resultaten weerspiegelen zich ook in de inschatting van de eigen kennis m.b.t. beleggen. Als ze punten mogen geven op kennis over beleggen, geven mannen zichzelf gemiddeld 6 op 10, terwijl vrouwen het op 5 op 10 houden. Jongere beleggers (<35 jaar) vinden hun eigen beleggingskennis gemiddeld een 6,5 op 10 waard, terwijl de rest van de beleggerspopulatie zichzelf een score van minder dan 5,5 op 10 geeft. Maar tegelijkertijd stelt 47% van de jongere beleggers dat je een gediversifieerde aandelenportefeuille maximaal 5 jaar moet aanhouden om zeker geen verlies te lijden (bij de rest van de beleggerspopulatie is amper 21% deze mening toegedaan), terwijl deze periode in realiteit meer dan dubbel zo lang is.

“Er bestaat internationaal al een karrenvracht aan studies die vinden dat mannen teveel vertrouwen hebben in hun eigen beleggerskwaliteiten. En recent Frans onderzoek geeft ook aan dat jongeren hun financiële geletterdheid overschatten, wat dikwijls tot ondoordachte beleggingsbeslissingen leidt. Deze observaties lijken zich ook te weerspiegelen in de antwoorden van de Belgische beleggers”, aldus Peter Vanden Houte.

Een derde van de beleggers ligt wel eens wakker van zijn beleggingen

De meerderheid van de beleggers volgt zijn beleggingen minstens één keer per maand op. Maar meer dan de helft van de mannen bekijkt zijn beleggingen minstens een keer per week, terwijl dat bij de vrouwen over goed een derde gaat. Bij de actievere beleggers (meer dan 10 transacties per jaar) checkt 32% zijn portefeuille minstens één keer per dag. Ongeveer een derde van de beleggers geeft overigens toe soms wel eens wakker te liggen van zijn beleggingen. Tegelijkertijd karakteriseert 53% van de beleggers zich als iemand die bij beleggen vooral enthousiast wordt over het verdienen van geld, terwijl 23% zich vooral zorgen maakt over het verliezen van geld. Mannen (58%) denken duidelijk meer aan mogelijke winsten dan vrouwen (47%). Vrouwen (28%) maken zich dan weer meer zorgen over mogelijke verliezen dan mannen (19%). Bij de jongere beleggers weegt het winsmotief (88%) duidelijk veel zwaarder door dan de vrees voor verliezen (8%).

“Op lange termijn blijft beleggen een interessante manier om geld te laten renderen. Het heeft dan ook weinig zin om teveel te focussen op korte-termijnbewegingen, laat staan ervan wakker te liggen”, besluit Peter Vanden Houte.

### Einde van het persbericht ###

Over de Beleggers-barometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

Renaud Dechamps

Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium