Skip to Content
In kaart brengen, beschermen, renoveren,… Hoe gaat Brussel in de toekomst om met de vele naoorlogse architectuur in de stad?

In kaart brengen, beschermen, renoveren,… Hoe gaat Brussel in de toekomst om met de vele naoorlogse architectuur in de stad?

Voorstelling plan Brussels Gewest ter bescherming naoorlogse gebouwen met het ING Marnix-gebouw als voorbeeld

Brussel, 18 mei 2022 - Pascal Smet presenteert zijn strategie om naoorlogse architectuur te inventariseren en beschermen. De iconische modernistische hoofdzetel van ING aan de Marnixlaan heeft een bouwvergunning gekregen van het Brussels Gewest voor een ambitieus renovatieproject.

Brussel heeft vandaag een zeer actief erfgoedbeleid op vlak van art nouveau en art deco gebouwen. Maar jammer genoeg, zo concluderen we vandaag, werden deze bouwstijlen in het verleden niet altijd gerespecteerd. Verschillende pareltjes van meesterarchitecten werden mismeesterd of zelfs afgebroken. Het Maison du Peuple van Victor Horta is hiervan misschien wel het meest bekende voorbeeld.

​Maar Brussel heeft ook heel wat architecturale pareltjes van na de 2e wereldoorlog. Denk maar aan de vele modernistische gebouwen gebouwen die onze hoofdstad rijk is. Deze worden vandaag (nog) niet door iedereen even hard gesmaakt en zijn soms zelfs met de sloop bedreigt.

​Om te vermijden dat Brussel dezelfde fouten uit het verleden herhaalt stelde Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet vandaag zijn strategie voor om iconische naoorlogse architectuur in kaart te brengen, te beschermen en een nieuw leven te geven.

We leveren ongelooflijke inspanningen in Brussel om onze klassieke architectuur te beschermen en te renoveren. Vandaag zijn we terecht de wereldwijde hoofdstad van de Art Nouveau. Ik wil deze krachttoer nu herhalen voor onze naoorlogse architectuur. We tellen bijvoorbeeld heel wat modernistische gebouwen die vandaag lang niet door iedereen worden bemind, maar met de strategie die we nu uitrollen zullen we gericht gaan inventariseren, klasseren en renoveren. Zo vermijden we vandaag dat we nieuwe historische fouten maken, zoals de sloop van Horta-gebouwen na de 2e wereldoorlog.Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed

De voorstelling van strategie van het Brussels Gewest gebeurde niet toevallig in het Marnixgebouw. Deze iconische modernistische hoofdzetel van ING aan de Marnixlaan heeft een bouwvergunning gekregen van het Brussels Gewest voor een ambitieus renovatieproject. Het gebouw staat sinds 2021 op de bewaarlijst van Brussels erfgoed. Gordon Bunshaft ontwierp het gebouw in de jaren ’50. Het deed eerst dienst als hoofdzetel van de BBL en werd later overgenomen door ING. Het buitengewone gebouw in de Marnixlaan is één van de enige werken van Gordon Bunshaft in Europa. A2M – Moreno Architecture tekende het ontwerp voor de ambitieuze renovatie. Het gerenoveerde gebouw wordt zonder twijfel een wereldwijde referentie om aan te tonen dat erfgoed en hedendaagse stedelijke functies perfect combineerbaar zijn.

Dit gebouw is sinds 1963 de hoofdzetel van onze bank en de renovatie is een belangrijke mijlpaal voor onze collega’s, maar ook voor de stad. We concentreren ons hierbij om gezondere en comfortabelere plekken voor onze medewerkers te creëren, die volledig aangepast zijn aan onze hybride manier van werken. Daarnaast willen we ook een duurzame impact hebben op het milieu. Zo zal Marnix na de renovatie bijna volledig CO2-neutraal zijn: van 3000 ton CO2-uitstoot naar 600 ton op dat moment. Daarnaast gebruiken we ook speciale verf die fijnstof absorbeert van onze 25 meter hoge gevel. Op die manier hopen we onze collega’s in 2024 te verwelkomen in een duurzame werkplek die tegelijkertijd ook het welzijn bevordert.
Peter Adams, CEO ING België

Alle naoorlogse Brusselse gebouwen die in aanmerking komen om Brussels erfgoed te worden zullen nauwkeurig in kaart worden gebracht. Het Brussels Gewest heeft hiervoor een opdracht toegewezen aan de ULB. In dit proces is een participatief luik geïntegreerd. Via een digitaal platform zullen Brusselaars suggesties kunnen doen. Alle gebouwen die tijdens het veldonderzoek en door Brusselaars via dit platform naar voor worden geschoven zullen worden geanalyseerd door experten van de ULB en in een inventaris gegoten. De inventarisatie zal tegen eind ’23 afgerond zijn. Het doel van deze inventaris is niet enkel om op korte termijn beschermingsprocedures op te starten, maar ook om een maatschappelijk debat te voeren rond recenter erfgoed en objectieve criteria te bepalen voor naoorlogs erfgoed. Hierbij zal onder andere rekening worden gehouden met de architect die het werk realiseerde, realisaties die exemplarisch zijn voor een bepaalde tijdsgeest, de integratie van de realisaties in de context en de functie en het homogene karakter van realisaties (zoals bijvoorbeeld bij bepaalde woonwijken). Bovendien zullen niet enkel gebouwen in kaart worden gebracht, maar ook andere architecturale realisaties zoals bijvoorbeeld tuinen, interieurs, publieke ruimte, metrostations en bruggen. 

Meer informatie - Kabinet Pascal Smet:
​Damiaan De Jonge
+32 (0)486 61 00 36
[email protected]

Downloads

Contacteer ons

Press Office ING Belgium
ING Belgium

E: [email protected]

Terug naar boven