Skip to Content

Iedereen mee op het internet

ING Fonds steunt zes projecten die digitale vaardigheden van kwetsbare mensen versterken

Voluit deelnemen aan de samenleving houdt ook in dat je overweg moet kunnen met digitale toepassingen. Het ING Fonds voor een inclusieve digitale samenleving steunt zes projecten die kwetsbare mensen helpen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en gaat het engagement aan om hen twee jaar lang te ondersteunen.

Informatie opzoeken over het openbaar vervoer, vacatures checken, contact houden met de school van je kind, een doktersafspraak maken, je registreren voor een dienst… Om allerlei dagelijkse zaken te regelen, moet je je weg vinden op het internet. Om nog te zwijgen van e-commerce en digitaal bankieren. Voor liefst vier op de tien Belgen is dat echter lang niet vanzelfsprekend.

Om te vermijden dat zij (meer) geïsoleerd raken en dat hun vaak al zwakke positie nog zwaarder gaat wegen, trekken veel organisaties aan de kar om kwetsbare mensen digitale vaardigheden bij te brengen. Via een projectoproep selecteerde een onafhankelijke jury zes zulke projecten die steun krijgen van het ING Fonds voor ‘Digitale inclusie’, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Zij krijgen in een eerste fase een financiële steun van 19.000 tot 90.000 euro. Om de zes maanden gebeurt een evaluatie, en als de resultaten worden bereikt zoals gepland, volgt in het tweede jaar eenzelfde steunbedrag.

Digitale inclusie

De zes geselecteerde projecten hebben allemaal hetzelfde doel: het versterken van de digitale inclusie van kwetsbare mensen. Ze zijn gespreid over het hele land, met één project dat Antwerpen, Gent en Kortrijk overspant, twee Waalse en twee Brusselse projecten, en een platform dat zich tot heel België richt. Er werd onder meer gelet op het duurzame karakter van de projecten, hun meetbare impact en het versterken van autonomie en emancipatie.

Hierbij een korte beschrijving van de projecten:

  • WeTechCare ontwikkelt een tweetalig pedagogisch platform waar zowel professionele hulpverleners als mantelzorgers of familieleden hulpmiddelen (handleidingen, instructiefilmpjes…) vinden om anderen op weg te helpen op het internet, evenals een overzicht van organisaties die digitale vorming aanbieden vanaf het basisniveau.
  • De ideale Digitaal Inclusieve Wijk: de steden Antwerpen, Gent en Kortrijk werken al jaren aan e-inclusie. Met de hulp van Digipolis gaan ze hun expertise delen om tot één concept van de Digitaal Inclusieve Wijk te komen, en dit concept elk in twee wijken testen. Het resultaat gieten ze in een toolkit met methoden waarmee andere steden en gemeenten aan de slag kunnen.
  • Hobo, een dagcentrum voor thuisloze mensen in Brussel, organiseert computerworkshops op maat en snelheid van de doelgroep, om hun autonomie en zelfredzaamheid te versterken. Ook voor hen is het gebruik van digitale middelen vaak een noodzaak, onder meer om administratie in orde te houden of werk of een woning te zoeken.
  • Les voyageuses du numérique: de Brusselse organisatie ‘Bibliothèque Sans Frontières’ nodigt alleenstaande, wat oudere vrouwen uit voor een ontbijt met een plus, een workshop die hen voorthelpt met administratie die online moet gebeuren en waar ze in een veilige sfeer alle vragen kunnen stellen die ze hierbij hebben.
  • Met het project DIGITarc trekt ‘Action et Recherche Culturelles’ in de regio Namen onder meer naar kleine ondernemers die de vaardigheden missen om hun onderneming goed op het web te positioneren, naar senioren, naar nieuwkomers in ons land… naar iedereen die onvoldoende toegang heeft tot de digitale mogelijkheden.
  • De school voor buitengewoon onderwijs Sainte-Gertrude uit Brugelette voerde reeds een proefproject uit om haar leerlingen met een beperking via digitale tools te ondersteunen om te communiceren en autonomer te functioneren. Dit project wordt nu doorgetrokken naar alle leerlingen.

Lijst met de geselecteerde projecten

 

Contacteer ons

Press Office ING Belgium
ING Belgium

E: [email protected]

Terug naar boven