Skip to Content
Het ING Fonds voor een digitalere samenleving geeft een boost aan de ondersteuning van digitale vaardigheden

Het ING Fonds voor een digitalere samenleving geeft een boost aan de ondersteuning van digitale vaardigheden

Negen projecten worden gesteund voor een totaal bedrag van ongeveer 300.000 €

Sociale actoren spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van kwetsbare personen, ook op digitaal vlak. Teneinde deze actoren beter te wapenen om hun kwetsbaar doelpubliek te helpen bij het verwerven van digitale vaardigheden, ontvangen negen projecten een totale steun van 291.977 euro van het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Doel: een krachtige impuls geven aan (het aantal) digitale helpers in België.

Volwaardig deelnemen aan de samenleving impliceert weten hoe je digitale tools moet gebruiken. Zoeken naar een woning, het bekijken van werkaanbiedingen, het uitvoeren van bankverrichtingen, het opvolgen van huistaken van kinderen, een afspraak maken bij een arts… Ons leven wordt steeds digitaler. En toch beschikt 40% van de Belgische bevolking niet over voldoende digitale vaardigheden – een cijfer dat oploopt tot 70% voor mensen met een laag inkomen of een laag opleidingsniveau (Barometer Digitale Inclusie, Koning Boudewijnstichting, 2020).

Vermenigvuldigingseffect
In hun dagelijkse contacten met kwetsbare personen, proberen sociale actoren (OCMW's, organisaties voor armoedebestrijding, socio-professionele inschakelingsorganismen) – bovenop de sociale ondersteuning die ze hun doelgroep bieden – hen ook digitaal vooruit te helpen.

"Deze organisaties hebben niet altijd de tools en/of de knowhow die vereist zijn om digitale ondersteuning te bieden. Net om deze sociale actoren beter digitaal toe te rusten, steunt het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving negen projecten. Zo vermenigvuldigen we het aantal digitale helpers, die hun kwetsbare doelgroepen ook op digitaal vlak kunnen begeleiden. Op deze manier wordt er gezorgd voor een sterkere digitale inclusie van deze doelgroepen”
Judith Verhoeven, Sustainability Expert ING België

Elk project (vier Nederlandstalige en vijf Franstalige) ontvangt een financiële steun van 15.000 tot 60.000 euro per jaar. Aan het einde van het eerste werkjaar, worden de projecten geëvalueerd, en als ze hun doelstellingen bereiken, kunnen ze het volgende jaar een vergelijkbaar bedrag ontvangen. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van geselecteerde projecten. Onderaan dit bericht vindt u de volledige lijst.

  • BeCode organiseert ‘Train the trainer’-opleidingen voor professionals die opleidingen of workshops rond digitale basisvaardigheden willen geven aan hun kwetsbare doelgroepen. Deelnemers leren als trainer werken vanuit een actieve pedagogie. Ze krijgen ook ondersteuning bij het uitwerken van hun programma-aanbod.
  • Blenders vzw lanceert DigiSchakels, een project waarbij Digidak ondersteuning biedt aan Welzijnsschakels vzw om 21e-eeuwse vaardigheden en digitale zelfredzaamheid te versterken bij mensen in armoede in de provincie Antwerpen. Het gaat om een netwerk van lokale welzijnsschakelgroepen waar vrijwilligers strijden tegen armoede, sociale uitsluiting en discriminatie. Door vorming en begeleiding in de lokale groep sterkt Digidak deze vrijwilligers om de digitale kloof bij hun doelgroep te helpen dichten. Goede praktijken worden opgeschaald naar alle Vlaamse welzijnsschakelgroepen.
  • Bibliotheken Zonder Grenzen België leidt 500 digitale helpers op en begeleidt 50 verenigingen in gemeenten met een lage sociaaleconomische status, OCMW's, bibliotheken en openbare computerruimtes bij het opzetten van workshops of individuele begeleiding van digitaal kwetsbare personen. Er worden uitwisselingen van praktijken georganiseerd tussen digitale helpers om hun vaardigheden te versterken. En een netwerk van vrijwilligers, ‘digital buddy's’, zal hen helpen bij het uitvoeren van activiteiten binnen hun werkgebied.


​Over het ING Fonds ING voor een Digitalere Samenleving
Het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil digitale inclusie versterken door mensen te helpen hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn. Sinds de oprichting van het Fonds in 2019, heeft het al 7 projecten ondersteund voor een totaalbedrag van 860.000 euro.

Contact Koning Boudewijnstichting
Cathy Verbyst
[email protected]
+32 2 549 02 78

 

Downloads

Terug naar boven