Het coronavirus en de gevolgen voor de vastgoedmarkt

Het coronavirus en de gevolgen voor de vastgoedmarkt

De macro-economische situatie van België is de voorbije weken fel verslechterd en dat heeft gevolgen voor de vastgoedmarkt.

 

  • De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zorgen er op korte termijn voor dat het aantal transacties fel zakt.
  • De interesse zakt ook sterk sinds deze maatregelen. Het aantal keer dat Belgen zoekertjessites voor vastgoed bezoeken is gehalveerd.
  • We verwachten dat het aantal transacties relatief snel zal herstellen, maar gezien het hoge aantal transacties in 2019 door de aangekondigde afschaffing van de Vlaamse woonbonus, zal het aantal transacties in 2020 toch onder het niveau van 2019 liggen.
  • De crisis zal een negatieve impact hebben op de inkomensgroei van de Belgen met een negatief effect op de ontleningscapaciteit. We verwachten weinig beweging in de hypotheekrente. Ook op het vlak van de fiscaliteit verwachten we geen veranderingen in 2020. De combinatie van deze determinanten zou moeten leiden tot een daling van de vastgoedprijzen.
  • Er zijn ook factoren die de vastgoedprijzen ondersteunen. Gezien de volatiliteit op de financiële markten blijft vastgoed een alternatief voor investeerders. Ook het geloof van de Belgen in vastgoed ondersteunt de prijzen. Aangezien we op dit moment geen lange recessie verwachten, zal dat geloof volgens ons niet substantieel aangetast worden.
  • Gezien de diepte van de crisis verwachten we een daling van de vastgoedprijzen van 2% in 2020. Maar enige relativering is op zijn plaats: de vastgoedprijzen namen relatief sterk toe de voorbije jaren en dus hebben heel wat vastgoedeigenaars een buffer kunnen opbouwen.   

De volledige studie vindt u in bijlage.

Economic Research
Contacteer ons

Julie Kerremans - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations