Skip to Content
Helft Belgische beleggers ziet economie dit kwartaal aantrekken

Helft Belgische beleggers ziet economie dit kwartaal aantrekken

ING-beleggersbarometer: Franstaligen hebben meer vertrouwen in relanceplannen dan Nederlandstaligen

Dinsdag 13 juli 2021 – Brussel – De ING-beleggersbarometer stijgt naar het hoogste peil in drie jaar. De risicozin bij weinig actieve beleggers is fors toegenomen. Hoewel beleggers ervan overtuigd zijn dat de Belgische economie snel herstelt, ligt het vertrouwen in de relanceplannen van de regering(en) opmerkelijk hoger bij Franstaligen dan bij Nederlandstaligen. Dat de normaliteit terugkomt, blijkt uit het feit dat meer dan een derde een buitenlandse vliegtuigreis plant dit jaar. Maar de luchtvaart- of reissector wekt als belegging heel wat minder enthousiasme op, tenzij bij jongeren.

De ING-beleggersbarometer tekent zijn derde opeenvolgende stijging op. Met 124 punten, het hoogste peil sinds januari 2018, staat de barometer een stuk boven het neutrale niveau van 100 punten. Door de heropening van de economie zijn de conjunctuurverwachtingen hooggespannen. Zo ziet een op de twee Belgische beleggers de Belgische economie in de komende drie maanden aantrekken. Amper 17% ziet de toekomst minder rooskleurig in.

Voor een op de drie beleggers is het een goed moment om in risicovolle sectoren te beleggen

Ook het beursoptimisme blijft hoge toppen scheren: liefst 45% van de beleggers ziet de aandelenkoersen de komende maanden stijgen, terwijl maar 18% toch een correctie vreest. Het is dan ook geen wonder dat de risicozin blijft toenemen. Voor 33% van de respondenten is het een goed moment om in risicovolle sectoren te beleggen. Zo’n 21% heeft daar nog grote twijfels bij. Daarmee staat het verschil tussen beleggers die meer risico willen nemen en zij die dat niet zien zitten op het hoogste peil sinds de start van de enquête in september 2004.

Dit bevestigt ​ nog maar eens de stelling dat privébeleggers dikwijls pas meer risico durven nemen, wanneer risico-activa al een flinke opwaartse rit achter de rug hebben. Wat ook opvalt, is dat het percentage respondenten die meer risico willen nemen op dit ogenblik hoger ligt bij de mensen die heel weinig beleggingsoperaties doen dan bij de meer actieve beleggers,” stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België

Een signaal dat we al redelijk ver in de beursrally zitten.

Meer vertrouwen in relanceplannen bij Franstaligen dan bij NederlandstaligenNu het economische vertrouwen hoge toppen scheert, maar ook de inflatie een opwaartse trend heeft ingezet, is het interessant om te bekijken hoe de Belgische belegger daarop inspeelt. De verwachting dat de economie zich snel zal herstellen, wint duidelijk terrein. Zo gelooft meer dan de helft van de Belgische beleggers (53%) dat de Belgische economie er snel weer bovenop zal komen na de coronacrisis. Ongeveer 40% van de respondenten denkt overigens dat er zowel op federaal als op regionaal vlak een goed relancebeleid zal komen na de coronacrisis.

Maar Franstaligen lijken toch meer heil te zien in de plannen van de regering om de economie aan te sturen dan Nederlandstaligen,” stelt Peter Vanden Houte

Een op de twee (51%) Franstaligen gelooft dat de federale regering met een goed relancebeleid zal komen, terwijl dat bij de Nederlandstaligen maar een derde (34%) is.

Maar de verklaring schuilt niet in het feit dat de federale regering geen meerderheid heeft in Vlaanderen, want ook wat de regionale relanceplannen betreft, ligt het vertrouwen een stuk hoger bij Franstaligen (49%) dan bij Nederlandstaligen (37%)”, aldus Vanden Houte

Bijna vier op de tien beleggers zijn nog terughoudend voor reis- en luchtvaartsector

Dat de normaliteit geleidelijk aan terugkeert, blijkt uit het feit dat meer dan een derde (36%) van de respondenten dit jaar waarschijnlijk het vliegtuig zal nemen voor een meerdaagse buitenlandse reis. Dit percentage ligt bij de jongere beleggers (<35 jaar) wel nog een stuk hoger, namelijk op 54%. Zo’n 70% plant een meerdaagse reis in België en heel wat mensen (20%) denken dat ze post-corona meer vakantie in eigen land zullen nemen dan voor de pandemie.

Ondanks de toenemende reislust, denkt amper 19% dat een belegging in de luchtvaart- of reissector het dit jaar goed zal doen. Liefst 44% meent dat deze sectoren voorlopig nog geen goede beleggingsresultaten zullen voorleggen. Niet verrassend lijken de grootste “believers” bij de jongere beleggers te zitten, waar 33% positief aankijkt tegen beleggingen in deze sectoren. 35% van de beleggers jonger dan 35 jaar beweert dan ook dat hij een belegging in de luchtvaart- of reissector overweegt, terwijl het bij alle beleggers maar om 17% gaat.

20210712 Beleggersbarometer NL
20210712 Beleggersbarometer NL

 

Terug naar boven