Gaat de Belgische spaarder opnieuw beleggen?
De ING-BeleggersBarometer stabiliseerde in december voor de derde opeenvolgende maand op een hoog peil.
Brussel, 21 januari 2014
Analyse de Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique
De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-BeleggersBarometer stabiliseerde in december voor de derde opeenvolgende maand op een hoog peil. Het lijkt erop dat de groei van inlagen op spaarboekjes begint te stokken. Dit geld zou eerder naar risicokapitaal kunnen vloeien, terwijl de volkslening slechts door een minderheid als een interessant alternatief wordt gezien. Meer dan de helft van de Belgische beleggers schonk in 2013 aan een goed doel.
De ING-BeleggersBarometer stabiliseerde in december 2013 voor de derde opeenvolgende maand op 112 punten. Een waarde boven de 100 punten wijst op een eerder positieve inschatting van de financieel-economische omgeving. Dat heeft veel te maken met de conjunctuurevolutie, die eerder gunstig wordt ervaren: voor de komende drie maanden verwacht 34% van de beleggers een verbetering, terwijl 20% het minder rooskleurig inziet.
De beursverwachtingen staan ook nog altijd op mooi weer. Zo denkt 39% van de respondenten dat de beursrally zich in de komende drie maanden zal doorzetten. Amper 20% stelt zich daar vragen bij. De nu al een tijdje durende beurshausse en de ECB-renteverlaging in november zetten de beleggers er blijkbaar toe aan om opnieuw wat meer risico te nemen. Zo beweert 24% van de Belgen dat het een goed moment is om in meer risicovolle sectoren te beleggen, een forse stijging t.o.v. de voorbije maanden. Nog altijd 32% ziet dat absoluut niet zitten, maar dat is wel het laagste cijfer sinds juli 2007. Vanuit die observatie zou men kunnen stellen dat de beleggers de financiële crisis eindelijk verteerd hebben. Dat op dit ogenblik slechts 18% van de geënquêteerden brood ziet in meer veilige obligatiebeleggingen lijkt deze stelling alleen maar kracht bij te zetten.
Volkslening
Volgens cijfers van de Nationale Bank vloeide er in november voor het eerst in 19 maanden geld uit spaarboekjes weg. Dat lijkt er inderdaad op te wijzen dat de Belgen ofwel meer willen consumeren ofwel op zoek gaan naar andere beleggingsvormen. Toch zegt 62% van de spaarders dat zij de intresten die zij ontvangen, gewoon op hun spaarboekje zullen laten staan, waardoor de “leegloop” van de spaarboekjes moet gerelativeerd worden. Daarnaast stelt 19% dat zij het voor een aankoop zullen gebruiken, terwijl 20% van plan is om het geld in andere producten te beleggen. Of de volkslening hierbij een belangrijke aantrekkingspool wordt, valt te betwijfelen, gezien beleggers het blijkbaar niet echt het ideale moment vinden om in langlopend vastrentend papier te beleggen. Gepolst naar de interesse in de volkslening in november liet amper 3% van de respondenten verstaan dat zij zeer waarschijnlijk in dit product zouden beleggen, terwijl 12% het eerder waarschijnlijk acht.
Goede doel
Misschien kan ook een deel van de spaarintresten naar het goede doel gaan. Zo beweert 55% van de beleggers dat ze in 2013 aan een of meerdere goede doelen geld geschonken hebben. Liefst 59% van de milde schenkers doet dit zelfs op een continue basis. Bij 35% bleef dat wel beperkt tot maximaal 50 euro, 25% schonk tussen de 50 en de 100 euro, terwijl 13% meer dan 250 euro weggaf. Misschien zorgen de mooie beleggingswinsten ook voor een stijging van de geschonken bedragen in 2014?
___________________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique : +32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be