Fiscale tegenwind voor de woningmarkt

De Economische studiedienst van ING België publiceert zijn bevindingen over de vastgoedmarkt op basis van de meest recente beschikbare cijfers over het jaar 2014.

PERSBERICHT

Brussel, 18 november 2014


ING FOCUS – Belgian Real Estate

Fiscale tegenwind voor de woningmarkt

De Economische studiedienst van ING België publiceert zijn bevindingen over de vastgoedmarkt op basis van de meest recente beschikbare cijfers over het jaar 2014. Tot dusver werd de vastgoedmarkt dit jaar gekenmerkt door een dalende activiteit (aantal verkopen), een vertragende prijsgroei en een hevig fiscaal debat.

Vooral wat betreft de huizenmarkt zijn deze fenomenen opvallend. De verwachting is dat de huizenprijzen dit jaar waarschijnlijk zullen dalen in Brussel en min of meer zullen stagneren in de twee andere gewesten. Voor de appartementen zullen de prijzen in 2014 vermoedelijk nog stijgen in Vlaanderen (waar de groei zelfs nog kan versnellen) en in Brussel, maar al beginnen te dalen in Wallonië.

Vastgoedmarkt kent beperkte activiteit in eerste drie kwartalen 2014

De activiteit op de secundaire markt zal dit jaar waarschijnlijk op haar laagste peil sinds 2009 uitkomen, tenzij de wijziging van de woonbonus in Vlaanderen vanaf 1 januari de interesse van de kopers zal aanwakkeren in het laatste kwartaal. Een tijdelijke opwaartse druk op de prijzen valt dan ook niet uit te sluiten. Die slappe activiteit komt tot uiting in de cijfers voor de hypothecaire kredieten, al was er recent een verhoogde activiteit. Op de primaire markt is dit nog duidelijker: het ziet ernaar uit dat in 2014 voor het vijfde jaar op rij minder dan 50.000 bouwvergunningen zullen worden uitgereikt. Het huizensegment heeft het nog altijd erg zwaar, terwijl de appartementenmarkt aan de beterende hand is, weliswaar meer in Vlaanderen dan in Wallonië.

Algemeen genomen vertraagt de prijsgroei, wat door de Belgen ook concreet zo wordt ervaren, zoals blijkt uit peilingen. Een opvallend teken daarvan is het percentage gemeenten dat in beide segmenten prijsdalingen optekent, namelijk ruim een derde, het hoogste cijfer ooit.

Vertraagde prijsgroei en een verdere impact van de gewijzigde woonfiscaliteit

De onroerende fiscaliteit het belangrijkste thema in 2014. De verkiezingsdebatten deden bijna vergeten dat België helemaal geen fiscaal toevluchtsoord is voor eigenaars. Uit een internationale vergelijking van de eigendomsbelastingen als percentage van het bbp, staat België op de derde plaats van alle OESO-landen.

Bovendien werden de gevolgen van de staatshervorming van de regering Di Rupo en de beslissing van de Vlaamse regering om het belastingvoordeel van de woonbonus te verlagen, waarschijnlijk onderschat. Daardoor dreigt de leencapaciteit van de meeste kredietnemers immers fors te slinken. Volgens verschillende enquêtes blijkt dit voordeel namelijk belangrijk te zijn voor het budget van de gezinnen die een lening aflossen. De verandering zal bijgevolg een grote impact hebben op de toegang tot de woningmarkt en ongetwijfeld ook op de prijzen.

Hoewel de prijsgroei sinds 2010 vertraagt, oefent nog geen enkele van de risicofactoren die we de voorbije jaren al vaststelden, een negatieve invloed uit. De financieringsvoorwaarden blijven erg gunstig en er is een grote inbreng van spaargeld. Van onze drie voornaamste risicofactoren zal de fiscaliteit dus het eerste verstorende element zijn, dat vanaf 2015 een rol zal beginnen spelen.

Een vooruitblik

We menen nog altijd dat de prijsgroei in het decennium 2008-2017 gemiddeld lager zal zijn dan de inflatie (met dus een reële prijscorrectie tot gevolg) en dat de prijzen in 2015 zullen dalen. Naargelang het moment waarop de andere risicofactoren zullen opduiken, kan die correctie in 2016-2017 toenemen of afnemen.

____________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be



Vanessa Zwaelens

Head of External Communication