Financiële vermogen van de Belgen blijft groeien

ING publiceert vandaag haar jaarlijkse studie over het vermogen van de Belgen.

ING publiceert vandaag haar jaarlijkse studie over het vermogen van de Belgen. Daaruit blijkt dat het aandeel van de risicovolle activa in de portefeuille van de Belgische gezinnen vorig jaar stabiliseerde. Toch leidde het beursoptimisme tot een aantal verschuivingen van activa in het risicocompartiment van de portefeuille, ten voordele van de beveks. Wat de risicoloze activa betreft lijken de gezinnen minder het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten bankrekeningen met de lage rentevoeten. Daarnaast blijkt ook dat de schuld van de gezinnen in % van het bbp blijft stijgen. De waarderingseffecten van de activa van de gezinnen waren in 2015 uitzonderlijk hoog. Ondertussen tonen de Belgische beleggers zich iets minder optimistisch. De tweede jaarhelft houdt inderdaad nog aanzienlijke potentiële risico’s in komende van China of Griekenland. Het jaar 2015 zou dan ook helemaal anders kunnen eindigen dan het begon.


Het vermogen van de gezinnen klom in het eerste kwartaal 2015 naar 1.223 miljard euro tegenover 250 miljard euro schulden. Net als in 2014 bestaat amper 25% van de portefeuille van de Belgen uit risicovollere activa, terwijl dat deel vóór de crisis op 33% uitkwam. Zo maken de deposito's nog altijd 27% van het totale vermogen uit, wat nog altijd erg veel is, ondanks de lichte daling: de deposito's zijn namelijk minder snel gestegen dan de andere activa, en ook minder vlug dan in 2013 (de spaarstromen naar de deposito's zijn positief maar dalen met 17%).
De Belgen sparen nog altijd evenveel (23,2 miljard euro in 2014), maar globaal genomen zijn hun activa in 2014 minder in waarde gestegen dan in 2013 om dan in het eerste kwartaal 2015 sterk op te veren.

De desinvestering uit obligaties bleef aanhouden in 2014 en werd niet opgevangen door positieve waarderingseffecten. Voor de beursgenoteerde aandelen wogen de zeer grote waarderingseffecten ruimschoots op tegen de lichte uitstroom in 2014. Ten slotte werd er nog altijd massaal geïnvesteerd in levensverzekeringen en pensioenfondsen. Maar hoelang nog zullen de positieve waarderingseffecten de geleidelijke uitstroom van risicovolle activa uit het totale vermogen kunnen opvangen? Die desinvestering beperkt immers het toekomstige groeipotentieel voor het vermogen van de Belgen.
Het nettovermogen van de Belgen is nog altijd zeer groot en maakt 240% van het bbp uit. De schulden van de gezinnen stijgen wel sneller dan het bbp, ook al blijven ze in verhouding tot de aangehouden activa. De verhouding tot het bbp is immers de beste maatstaf voor het risico dat die schulden inhouden.

De schulden op korte termijn zijn vorig jaar fors toegenomen, terwijl er de laatste tijd geen sterke groei van de uitstaande hypotheken meer was, maar de stijging ervan in % van het bbp (tot 47% in 2014) toont aan in welke mate de terugbetalingscapaciteit van de gezinnen nog altijd onder druk staat en benadrukt ook het belang van de wanbetalingen.

De onroerende activa van de Belgen hebben ook een waarde die bij hun financiële vermogen mag worden geteld. De NBB schatte die waarde eind 2014 op 1.176 miljard euro. Het totale vermogen van de gezinnen bedroeg eind 2014 dus om en bij de 2.400 miljard euro, dus 600% van het bbp, tegenover 578% eind 2013. Ten slotte stellen we vast dat door de geringe groei van de vastgoedprijzen (xx% in 2014) en de sterke bijdrage van de waarderingseffecten voor het overige deel van het vermogen, het financiële vermogen iets sterker is gestegen dan het onroerende vermogen: het aandeel daarvan in het totale vermogen is dus nog altijd lichtjes aan het afnemen.
Het onroerende vermogen van het gemiddelde Belgische gezin kwam eind 2014 op 243.000 euro uit, terwijl het financiële vermogen in het begin van het jaar 246.400 euro per gezin bedroeg. Maar studies daarover geven aan dat de meeste gezinnen gemiddeld maar een tiende daarvan bezitten, dus iets minder dan 25.000 euro.

U vindt de volledige studie hier ING Focus Vermogen.
____________________
Voor meer informatie:
Julien Manceaux - Senior Economist, 02 547 33 50, julien.manceaux@ing.be
Persdienst ING België, 02 547 24 84, pressoffice@ing.be

 

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication