Externe bekommernissen dwingen de Fed tot geduld

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft donderdag haar rente ongewijzigd gelaten.

 

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft donderdag haar rente ongewijzigd gelaten. Toch bestaat er veel kans dat de Fed dit jaar nog de rente zal optrekken, voor het eerst sinds 2006. De Amerikaanse economie is immers zo goed als hersteld van de financiële crisis. Als de rente in deze context te lang te laag blijft, kunnen financiële risico’s ontstaan. Toch zijn er ook tekenen die er voor pleiten om nog eventjes te wachten. Deze redenen komen echter vooral van buiten de VS.

Van alle grote rijke regio’s in de wereld, heeft de VS zich het beste hersteld van de financiële crisis. Op vlak van economische groei bevindt de Amerikaanse economie zich op kruissnelheid. Sinds 2011 komen er elke maand 200 000 jobs bij, waardoor de werkloosheidsgraad is teruggekeerd naar niveaus van voor de crisis (5%). Dankzij de al bij al sterke prestaties op de arbeidsmarkt is de koopkracht van Amerikaanse huishoudens gestegen, wat de consumptie een duw in de rug geeft. Als we louter naar de economische activiteit in de VS kijken, is de tijd dus aangebroken om de rente geleidelijk te normaliseren.

Laten we niet vergeten dat de reële economie met een vrij grote vertraging op een renteverhoging reageert. Doorgaans kan het een jaar tot anderhalf jaar duren alvorens een renteverhoging volledig is doorgesijpeld. Om het moment van de renteverhoging te beslissen, moet de Fed dus anticiperen waar de werkloosheidsgraad en de inflatie zich volgend jaar zullen bevinden.

Dit gezegd zijnde, bevindt de inflatie zich op dit moment echter tegen de nul procent. De huidige situatie wordt zo goed als volledig aangedreven door de daling van de olieprijzen in de loop van het afgelopen jaar. Aangezien de olieprijs nu eerder stabiliseert, zal dit effect automatisch uit de inflatie verdwijnen. Maar zelfs als we geen rekening houden met de olieprijzen, blijft de inflatie onder de Fed-doelstelling van 2%. Op basis van de inflatieontwikkelingen is het dus nog niet hoogdringend om nu al de monetaire politiek te verstrakken.

Naast de inflatie lijkt het erop dat een nieuw element de Fed verontrust, namelijk een reeks externe factoren en hun impact op de Amerikaanse economie. Hierbij denken we vooral aan China. Wat zullen de gevolgen van de Chinese beurscrash zijn voor de Chinese economie? Welke impact heeft de structurele Chinese groeivertraging op de andere groeilanden? Bovendien is de dollar de afgelopen maanden sterker geworden ten opzichte van de meeste andere munten, omdat de andere rijke regio’s, zoals de eurozone en Japan, een veel soepeler monetair beleid voeren, en omdat het kapitaal terugstroomt van de groeilanden naar de VS nu de renteverhoging er aan komt. Een sterke dollar remt de export van Amerikaanse goederen en diensten af en houdt de inflatie laag omdat de prijzen van geïmporteerde goederen daalt. Dat zijn voldoende redenen voor de Fed om deze maand nog af te wachten.

Ten slotte kan een renteverhoging de problemen van vele opkomende landen verscherpen, precies doordat het een kapitaalvlucht kan ontketenen. Het is daarom ook dat instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank de Fed hadden opgeroepen tot geduld. De Fed heeft echter al herhaaldelijk gesteld dat ze niet de centrale bank van de wereldeconomie is en dat de economische situatie in andere landen dus een secundaire rol spelen zolang het geen impact heeft op de VS.

Binnen het Federal Open Market Committee (FOMC), het comité binnen de Fed dat het monetair beleid uitstippelt, verwachten 13 van de 17 leden wel dat de rente dit jaar nog zou stijgen. Dat is ook onze beoordeling. Daarom zullen alle ogen gericht zijn op de twee laatste vergaderingen van de FOMC, op 28 oktober en 16 december. Welke maand het precies zal worden, zal volledig afhangen van de financiële ontwikkelingen en de economische cijfers die tegen dan gepubliceerd zullen worden.

_______________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België,02 547 24 84, pressoffice@ing.be
Anthony Baert, Economist, 02 547 39 95, anthony.baert@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication