Ethisch beleggen is OK voor Belgische belegger… als het rendeert

De ING-BeleggersBarometer registreerde in april een lichte terugval, maar blijft op mooi beleggingsweer staan.


PERSBERICHT
Brussel, 20 mei 2014

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

Ethisch beleggen is OK voor Belgische belegger… als het rendeert

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat online uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo.

De ING-BeleggersBarometer registreerde in april een lichte terugval, maar blijft op mooi beleggingsweer staan. Belgische beleggers geloven nog altijd in een verdere beurshausse. Ongeveer de helft van de Belgen sluit niet uit ooit in een ethisch of duurzaam fonds te beleggen. Maar slechts weinigen denken dat deze beleggingen beter dan gemiddeld presteren. Dat is een probleem, want de grote meerderheid neemt geen genoegen met een lager dan normaal rendement. Vooral de jeugd staat vooralsnog het meest open voor ethische beleggingen.

Na een mooie stijging in maart tot 120 punten moet de ING-BeleggersBarometer in april lichtjes terrein inleveren. Op 117 punten blijft de indicator echter boven het neutrale niveau (100 punten), wat nog altijd op een zeker beleggersoptimisme wijst.
Op conjunctuurgebied valt er een lichte aarzeling te bespeuren. Hoewel het percentage beleggers dat de conjunctuur zag verbeteren (43%) nog altijd ruimschoots het percentage overtreft dat een verzwakking bespeurde (15%), zijn de optimisten iets minder talrijk dan een maand eerder. Ook wat de toekomst betreft, blijft de toon optimistisch, maar net dat tikkeltje minder uitbundig dan in maart. Waarschijnlijk heeft de escalatie van het conflict in Oekraïne toch wel zijn sporen nagelaten op het beleggershumeur.
Toch blijven de beleggers de beursverwachtingen door een roze bril zien: liefst 42% ziet een stijging in de komende drie maanden, terwijl amper 18% een neerwaartse correctie vreest.

Ethisch beleggen van jong naar oud

Ook in de beleggingswereld heeft het concept van duurzaamheid zijn intrede gedaan. Zo zegt 57% al wel eens gehoord te hebben of iets gelezen te hebben over duurzaam of ethisch beleggen. Bij 37% doet dat geen belletje rinkelen en de rest kan het zich niet herinneren. Van diegenen die op de hoogte zijn van duurzame beleggingsformules, doet ongeveer een derde aan één of andere vorm van duurzaam beleggen, zij het een spaarformule, beleggingsfonds (het populairst) of microfinanciering. Interessant is dat dit soort beleggingen tot nu toe meer bij jongere beleggers (jonger dan 35) dan bij oudere beleggers leek aan te slaan. Toch zou dat in de toekomst kunnen veranderen. Hoewel slechts 7% van de Belgische beleggers aangeeft dat ze nog in 2014 in een ethisch of duurzaam product zullen investeren, laat meer dan de helft (51​​%) verstaan dat ze dat eventueel zouden kunnen doen in de toekomst. Deze beleggingsintentie is iets gelijkmatiger gespreid over de verschillende leeftijdscategorieën, wat erop wijst dat ethisch of duurzaam beleggen niet langer alleen de jongeren aanspreekt.


Rendement blijft belangrijk

Het is natuurlijk ook interessant om te weten wat de beleggers ervan weerhoudt om ethisch of duurzaam te beleggen. Voor een derde van de beleggers is het gewoon omdat ze momenteel geen geld beschikbaar hebben. Maar voor anderen komt het omdat het hen nog nooit is voorgesteld door hun bankier (23%), ze geen zicht hebben op de beleggingsstrategie van het fonds (29%) of ze gewoonweg geen vertrouwen hebben in het label “ethisch en duurzaam beleggen” (24%).
Door 23% van de beleggers wordt ook enige twijfel geuit over het rendement van een ethische of duurzame belegging. Amper 7% van de beleggers zegt dat er met ethische fondsen meer rendement te halen valt, terwijl 37% denkt dat het minder is. Bijna een kwart van de respondenten heeft geen idee.
Nochtans is rendement wel degelijk belangrijk. Voor 45% van de beleggers is het voldoende dat ze een rendement ​​vergelijkbaar aan andere beleggingsvormen krijgen om in ethische beleggingen te stappen. Merkwaardig is dat 29% een hoger rendement wil krijgen om ethisch te gaan beleggen. Dit valt enkel te verklaren indien ethische beleggingen intrinsiek als risicovoller worden gepercipieerd (wat niet noodzakelijk het geval is).
Ongeveer 14% is bereid genoegen te nemen met een lager rendement. Deze mensen zijn vooral te vinden in de groep jonger dan 35 jaar. Uiteindelijk blijkt dus voor het merendeel van de Belgische beleggers rendement nog altijd centraal te staan, zelfs als het over ethisch of duurzaam beleggen gaat.

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique : +32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be
 

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication