Een stevige fanbasis voor de Rode Duivels in België...en in Nederland

In de aanloop naar het EK 2016 peilde ING in een online enquête naar de voetbalkoorts in België en in 12 andere landen.

In de aanloop naar het EK 2016 peilde ING in een online enquête naar de voetbalkoorts in België en in 12 andere landen. (1)

Supporters steunen vooral hun eigen land

  • 56% van de Belgen zal tijdens het komende EK op de eerste plaats voor de Rode Duivels supporteren. 26% zegt geen enkel team te zullen steunen (22% van de mannen en 30% van de vrouwen). Op ruime afstand van de Rode Duivels volgen de nationale elftallen van Italië en Spanje, met respectievelijk 4% en 3% van onze landgenoten die deze teams bovenaan hun supporterslijstje hebben staan.
  • In alle ondervraagde landen die aanwezig zijn op het toernooi krijgt het eigen nationale team de meeste steun. Als we de respondenten uitsluiten die voor geen enkel team zullen supporteren, kiezen drie op de vier Belgische voetbalsupporters voor de Rode Duivels. Dat percentage ligt in lijn met het Europese gemiddelde van ‘home-team supporters’ (79%).
  • Jongeren lijken meer in de ban te zijn van het EK dan de oudere leeftijdsgroepen: naarmate de leeftijd toeneemt, zeggen meer mensen dat ze geen enkel elftal zullen steunen. In de regio Oost- en West-Vlaanderen zal 66% van de ondervraagden op de eerste plaats voor de Rode Duivels supporteren. In Henegouwen/Waals-Brabant is dat maar 46%. Daar schaart 10% zich achter de Italiaanse Squadra Azzurra, waaronder wellicht heel wat mensen met roots in het bel paese.
  • De Rode Duivels kunnen ook rekenen op een omvangrijke groep Nederlandse fans: 24% van onze noorderburen stipt België aan als het land waarvoor ze op de eerste plaats supporteren. België voert daarmee het Nederlandse fanlijstje aan. Binnen de Benelux woont een kleine 40% van de supporters van de Rode Duivels dus in Nederland. En misschien neemt het Nederlandse Rode Duivels legioen tijdens het kampioenschap nog in omvang toe, want op het ogenblik van de enquête gaf de helft van onze noorderburen aan voor geen enkel team te supporteren. Ongetwijfeld is dat laatste een gevolg van de afwezigheid van Oranje op het toernooi.
  • De voetbalgekte lijkt het grootst te zijn in Turkije en Italië. Daar zegt slechts respectievelijk 4% en 10% van de ondervraagden dat ze van geen enkel team fan zijn en steunt 80% van de bevolking het eigen nationale elftal. In gastland Frankrijk is het percentage niet-supporters relatief hoog (34%). Eveneens opvallend: maar 49% van de Fransen lijkt les Bleus op handen te dragen.

Duitsland in de favorietenrol

  • Gevraagd naar welk land ze op de tweede plaats steunen, kruist 17% van de Belgische voetbalsupporters Duitsland aan.
  • Iets meer dan één op de vier Belgen (26%) denkt dat de Rode Duivels zich op 10 juli tot Europees kampioen zullen kronen. 22% verwacht dat de Duitsers het toernooi zullen winnen, voor 6% is Spanje de grootste kanshebber.
  • Het zelfvertrouwen is het grootst bij onze oosterburen en in Spanje. Meer dan de helft van de Duitsers (55%) denkt dat de Mannschaft de finale in het Stade de France zal winnen. Ongeveer eenzelfde percentage Spanjaarden (54%) verwacht dat de Selección met de titel aan de haal gaat. In Italië, Turkije en Frankrijk gaat het om respectievelijk 28%, 27% en 23% van de ondervraagden die gelooft in de overwinningskansen van het eigen elftal.
  • 3 op de 10 Europeanen schat de kansen van Duitsland het hoogst in; 15% tipt op Spanje en 8% gelooft dat Frankrijk de felbegeerde beker in de lucht zal mogen steken.

Belgen houden het hoofd koel

  • Flink wat Belgen dragen de Rode Duivels een warm hart toe. Maar dat wil (nog) niet zeggen dat ze er ook persoonlijke offers willen voor brengen. Toen de enquête werd afgenomen, verklaarde slechts 8% van de Belgische supporters zich bereid om 1% van zijn of haar jaarlijks inkomen op te geven om het favoriete elftal het EK te laten winnen. Dat is een pak minder dan het Europese gemiddelde (24%) en ver onder het percentage van landen als Polen (42%) en Turkije (54%). Nauwelijk 1 op de 5 Belgische voetbalfans en circa 1 op de 4 Europese voetbalfans zou het zien zitten om een maand zonder mobiele telefoon te leven indien dat hun favoriete ploeg de overwinning zou schenken.
  • Indien hun favoriete elftal de finale zou bereiken en het nog mogelijk zou zijn om een ticket te bemachtigen voor die match, zou 69% van de Belgische supporters er toch geen geld aan uitgeven. Slechts 6% zou er meer dan 100 euro voor over hebben. Van alle ondervraagde nationaliteiten die deelnemen aan het toernooi, zijn de Belgen daarmee het minst bereid om hun portefeuille open te trekken voor een dergelijke unieke belevenis.
  • Ook voor een privé-ontmoeting van een uur met hun favoriete voetbalspeler zijn onze landgenoten het minst enthousiast om centen op tafel te leggen. 91% wil er geen geld aan besteden, ten opzichte van 78% van de Europeanen. Het valt op dat Belgische mannen en vrouwen er eenzelfde mening op nahouden.
  • Slechts 16% van de Belgen en 24% van de Europeanen denkt dat ze tijdens het EK met vrienden of collega’s een informeel pronostiekje zullen wagen. En de bedragen zullen relatief bescheiden zijn: in België zal bij ruim 7 op de 10 onder hen de totale inzet beperkt blijven tot maximum 50 euro.

(1) De andere landen zijn: Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië,  Spanje, Tsjechië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. De online enquête werd uitgevoerd tussen 18 maart en 6 april 2016 door het marktonderzoeksbureau IPSOS bij 1.005 volwassen respondenten in België.

Bijkomende links

Meer cijfers over het EK vind je op www.cuponomics.com

Voor meer informatie :
Economic Research - Peter Vanden Houte - Chief Economist
T +32 2 547 80 09- [email protected]

Economic Research
Contacteer ons

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations