Economische en financiële vooruitzichten van ING België : ​
Hoewel 2025 een matig jaar lijkt te worden voor de economie, zullen de Verenigde Staten aan de top blijven

Brussel – Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, wordt 2025 een uitdagender jaar op economisch vlak, met een groei die niet echt aantrekt en de desinflatietrend die op zijn laatste benen loopt. De verkiezing van Donald Trump heeft voor extra onzekerheid gezorgd. De VS zouden het desalniettemin goed moeten blijven doen, terwijl China en vooral Europa, die al met een aantal interne problemen kampen, af te rekenen hebben met hogere importtarieven in de VS. In die omstandigheden is de ruimte voor renteverlagingen beperkter in de VS dan in Europa. De groei van de Belgische economie, zou door een verwacht bezuinigingsbeleid naar 0,7%, het gemiddelde van de eurozone, moeten terugvallen.

Tijdens de voorstelling van het financiële luik van de vooruitzichten voor 2025, verklaarde Steven Vandepitte, beleggingsstrateeg bij ING België, dat winstgroei, een verbreding van de rally op de aandelenmarkten, en renteverlagingen, de risicovolle activa over het algemeen zouden moeten blijven ondersteunen. Vooral nog in de VS, maar al in mindere mate en waarschijnlijk wel volatieler dan in 2024. Activa die gevoeliger zijn voor dalende rentes, zoals de IT- en communicatiedienstensector, beursgenoteerd vastgoed, small-cap bedrijven met solidere balansen, en edele metalen, zouden het goed moeten doen.

Macro-economische vooruitzichten: Trump 2.0 kleurt de groei- en inflatieperspectieven

De wereldeconomie groeide in 2024 aan een matig tempo. Tegelijkertijd zakte de inflatie naar een meer aanvaardbaar peil, een combinatie die de centrale bankiers toelieten om hun monetaire politiek te versoepelen: de ideale mix voor de financiële markten. Het jaar 2025 dient zich echter met heel wat onzekerheden aan. De verkiezing van Donald Trump in de VS zal tot een minder gunstig wereldhandelsklimaat leiden. In het verleden had dat meestal een negatief effect op de economische groei. Tegelijkertijd blijft de geopolitieke onzekerheid aanwezig, met een verschuivend front in Oekraïne en het voortdurend conflict in het Midden-Oosten, al kan een verbetering op dit vlak niet worden uitgesloten.

“2024 was het jaar van de zachte landing. 2025 zou wat twijfel kunnen doen ontstaan over het voortduren van dit scenario, met dan ook een minder eenduidig verloop op de financiële markten”, stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

Trump ondersteunt Amerikaanse groei, maar verhoogt inflatierisico


De Amerikaanse economie bleef het ook in 2024 uitstekend doen, met een solide groei en een nog steeds erg lage werkloosheid. Er zijn wel wat signalen dat het groeitempo zal afzwakken. Zo laat de arbeidsmarkt wat stoom af, met iets minder vacatures. Tegelijkertijd lijkt de minder gegoede consument het toch wat moeilijker te krijgen. Vooralsnog is dat onvoldoende om de Amerikaanse economie helemaal te doen stilvallen, maar het heeft wel het voordeel dat hierdoor de inflatie nog steeds in een neerwaartse trend zit. De komst van Donald Trump zou dit beeld echter kunnen veranderen. Enerzijds wil hij de economie verder stimuleren met belastingverlagingen en deregulering. Anderzijds zijn hogere importtarieven dan weer minder gunstig voor de groei. De combinatie van deze factoren zou de economische groei rond de 2% moeten houden.

Een aantal waarschijnlijke beleidsmaatregelen, zoals fors hogere importtarieven en het afremmen van immigratie, dreigen de inflatie opnieuw hoger te duwen in de loop van volgend jaar.

“Hoewel sommige observatoren stellen dat dreigen met importtarieven een onderhandelingstactiek is, gaan wij ervan uit dat ze er wel degelijk komen: Trump rekent er immers op dat de inkomsten uit importtarieven zijn belastingverlaging zullen financieren en de productie van de Amerikaanse verwerkende industrie zal stimuleren”, meent Peter Vanden Houte.

De Chinese economie heeft nu al drie jaar van dalende vastgoedprijzen achter de rug, wat ook het consumentenvertrouwen naar een dieptepunt heeft geduwd. De zwakke binnenlandse vraag heeft ervoor gezorgd dat de netto-export een zeer belangrijke groeiaandrijver is geworden. Deze motor dreigt echter stil te vallen als de handelsvijandelijkheden toenemen in 2025. De Chinese overheid heeft dan wel eindelijk wat maatregelen genomen om de vastgoedsector en de financiën van de lokale overheden te stabiliseren, maar op een breder stimuleringsplan om ook de gezinsconsumptie een duw in de rug te geven, blijft het wachten. Het officiële groeicijfer, dat wel met een korrel zout moet worden genomen, zal volgend jaar waarschijnlijk uitkomen op 4.6%. Vooral belangrijk is dat het lager zal liggen dan in 2024 en onder de 5%-groeidoelstelling van de Chinese overheid.

Europa blijft de zwakke schakel

De eurozone blijft het moeilijk hebben. Er lijkt geen einde te komen aan de malaise in de industrie, die zich nu ook begint te vertalen in een afkoelende arbeidsmarkt. De economie lijkt op een winterstagnatie af te stevenen. Dankzij de hogere loonakkoorden in 2024 heeft de consument dan wel meer koopkracht, maar door de minder zekere arbeidsmarkt zou dit in eerste instantie tot een hogere spaarquote kunnen leiden. Ook bedrijfsinvesteringen riskeren aan de zwakke kant te blijven, gezien de lage capaciteitsbenutting en de toegenomen onzekerheid rond buitenlandse handel. Dankzij de lagere rente moet de bouwactiviteit in de loop van 2025 geleidelijk aanzwengelen. Al bij al zou de BBP-groei op een magere 0,7% moeten uitkomen, hetzelfde groeicijfer als in 2024.

Het is interessant dat de zuidelijke lidstaten, die nog meer Europees relancegeld te besteden hebben en minder gevoelig zijn voor importtarieven in de VS, het beter blijven doen dan het gemiddelde van de eurozone.

Het Belgisch groeitempo dat de voorbije twee jaar boven het Europees gemiddelde uitkwam, zou nu ook naar 0,7% terugvallen.

“De Belgische BBP-groei is in de voorbije jaren gestut door een sterke groei van de overheidsuitgaven. Dit zal niet langer mogelijk zijn gezien de vereiste inspanningen op dat niveau”, meent Peter Vanden Houte.

Het Draghi-rapport, een leidraad om de dynamiek van de Europese economie op te krikken, zal voorlopig weinig verschil maken. De politieke wil voor meer Europese integratie is momenteel immers afwezig, met een sterk verzwakte Frans-Duitse as.

Desinflatietrend wordt minder uitgesproken

Hoewel de inflatie in de dienstensector wat begint af te nemen en de loonakkoorden iets gematigder worden, begint de desinflatietrend wat te stokken. Voedingsprijzen zitten opnieuw in de lift en ook hogere importtarieven dreigen inflatie omhoog te duwen, vooral in de VS. ​

De Amerikaanse Federal Reserve kan de rente nog wat verder verlagen, maar het lijkt waarschijnlijk dat door de meer inflatoire politiek van de nieuwe Amerikaanse regering, de Fed, eens 3,75% wordt bereikt, de renteverlagingen zal stopzetten.

Gezien het zwakke groeiprofiel heeft de ECB wat meer ruimte om de rente te verlagen, maar lager dan 1,75% zal de korte rente waarschijnlijk niet gaan.

“Centrale bankiers zijn zich in toenemende mate bewust van mogelijke aanbodschokken die ook de inflatieverwachtingen kunnen aanzwengelen. Vandaar dat een terugkeer naar de lage en zelfs negatieve rente van een paar jaar geleden uitgesloten lijkt”, aldus Peter Vanden Houte.

Gezien de langetermijnrente al een stuk onder de kortetermijnrente ligt, is het potentieel van verdere dalingen zeer beperkt. De rentecurve zal immers geleidelijk moeten normaliseren en ook de afbouw van de obligatieportefeuilles van de centrale banken hebben een bodem onder de rente gezet. Tegelijkertijd kan de moeilijke begrotingssituatie in een aantal Europese landen de rentespreads opnieuw wat hoger duwen, een beweging die in Frankrijk al is gestart.

Hoewel de dollar volgens een aantal klassieke maatstaven zoals de koopkrachtpariteit aan de dure kant is, zal hij in 2025 vermoedelijk sterk blijven en mogelijk zelfs terug richting pariteit t.o.v. de euro evolueren. De Federal Reserve zal de rente immers een stuk minder verlagen dan de ECB. Daarnaast is het meestal zo dat landen die importtarieven invoeren in eerste instantie een hogere wisselkoers zien.

Vooruitzichten voor de financiële markten: de Verenigde Staten blijven aan de top!

2024 zal een bijzonder goed jaar zijn geweest voor risicovolle activa, vooral aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Dankzij de renteverlagingen door een grote meerderheid van de centrale banken, het optimisme door de opkomst van generatieve AI, de solide winstgroei en het feit dat de Verenigde Staten niet langer door een recessie bedreigd lijken te worden, heeft Wall Street het voortouw genomen. Zowel de Nasdaq composite als S&P 500 index boekten een totale winst van meer dan 34% (in euro), vergeleken met 26% voor aandelen in de belangrijkste geïndustrialiseerde en opkomende markten. In dit spel van vergelijkingen verbleekt Europa (Stoxx Europe 600 index) met een winst van 10%: het oude continent heeft nog nooit zo slecht gepresteerd ten opzichte van de Verenigde Staten sinds ten minste het jaar 2000!

Om het podium compleet te maken en de suprematie van risicovolle activa aan te tonen, moeten we ook de goede prestaties van high-yield obligaties (15%), beursgenoteerd vastgoed (13,5%) en grondstoffen (8,5%) vermelden.

 

Hoewel de markten verschillende perioden van verhoogde volatiliteit hebben gekend als gevolg van (geo)politieke spanningen, toont deze constellatie van risicovolle activa aan dat beleggers grotendeels besloten hebben om hun geld aan het werk te zetten.

En, zoals Steven Vandepitte, strateeg bij ING België, opmerkt: “Deze stemming zal waarschijnlijk aanhouden in de eerste helft van 2025, ook al kan niet worden uitgesloten dat Donald Trump tijdelijke spanningen op de markten kan veroorzaken. De routekaart voor beleggers, die in wezen neerkomt op drie punten (winstgroei, verbreding van de aandelenmarktrally en verlaging van de beleidsrentes), zou over het algemeen gunstig moeten blijven voor risicovolle activa”. ​ ​

Winstgroei niet alleen door de Magnificent Seven !

De winsten bevinden zich duidelijk in een opwaartse trend, wat kan worden verklaard door de veerkracht van de Amerikaanse economie, maar ook door een soepeler monetair beleid te voeren. Volgens de analistenconsensus zal de S&P 500 index in 2025 opnieuw een jaar van sterke winstgroei noteren (+13%, vergeleken met +10% in 2024).

In de Verenigde Staten zou voor volgend jaar het verschil in verwachte winstgroei tussen de Magnificent Seven - NVIDIA, Microsoft, Alphabet, Amazon, Apple, Meta et Tesla - (+17%) en de rest van de markt (+12%) kleiner moeten worden en de rally op de aandelenmarkt moeten kunnen verbreden. Als we uitzoomen, zien we dat de wereldwijde verwachtingen voor de winstgroei ook blijven toenemen (+10% voor 2025). En als China eindelijk uit het economisch dal kan klimmen, kunnen deze prognoses zelfs nog hoger worden bijgesteld”, stelt Steven Vandepitte.

Focus op activa met een hoge duratie...

Tegen deze achtergrond lijkt de opwaartse trend in aandelen zich voort te zetten. Met een historisch hoge duratie (gemiddeld 19,4 jaar), d.w.z. een grotere gevoeligheid voor renteschommelingen, zouden aandelen moeten blijven profiteren van renteverlagingen door centrale bankiers. Vanuit sectoraal oogpunt, denkt Steven Vandepitte natuurlijk aan technologie- en communicatiediensten, die een gemiddelde looptijd hebben van 21 jaar en voordeel halen uit opmars van AI.

Vastgoed, voor het eerst sinds 2010 de sector met de hoogste duratie (22 jaar), zou ook een mooi herstel moeten optekenen na een lange periode van underperformance. Hetzelfde geldt voor small-cap aandelen, vooral die met een lage schuldenlast, die de afgelopen twee jaar aanzienlijk minder goed hebben gepresteerd in vergelijking met grote kapitalisaties (-17%), en edelmetalen. Ondanks historisch hoge niveaus blijven deze laatste, en goud in het bijzonder, profiteren van de sterke vraag van centrale banken die hun reserves willen diversifiëren en hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen. ​

... vooral in de Verenigde Staten

Regionaal gezien blijven de VS de voorkeur hebben boven Europa, ook al worden Amerikaanse aandelen verhandeld tegen vrij hoge waarderingen (25,5 keer de verwachte winst), waardoor ze volatieler kunnen worden als er een algemene stress optreedt. Ondanks dit risico heeft de VS verschillende troeven in handen. Wall Street heeft meer aandelen met een hoge duratie en een groter groeipotentieel. Volgens de marktconsensus zou de S&P 500 zich in 2025 opnieuw moeten onderscheiden, met een verwachte winstgroei die bijna twee keer zo hoog is als de groei in Europa (6,8%)! De voorgestelde importtarieven door de regering-Trump zullen de Europese economie waarschijnlijk benadelen, vooral dan Duitsland. De importtarieven zouden wel de prijsvolatiliteit van de Amerikaanse consumentenprijzen kunnen verhogen en de winstmarges van Amerikaanse bedrijven enigszins kunnen drukken, wat een negatiever scenario voor risicovolle activa zou kunnen betekenen.

Bedrijfsobligaties eerder dan staatspapier

Op de obligatiemarkt krijgen bedrijfsobligaties, vooral dan ‘investment grade’, voorrang op staatspapier. Deze laatste worden benadeeld door de verslechtering van de overheidstekorten en de toename van de financieringsbehoeften in veel landen, maar ook door de meer inflatoire beleidsrichting van Trump, wat de mogelijkheden voor renteverlagingen beperkt.

“Hoewel hun risicopremie al sterk is gekrompen tot een historisch laag niveau (0,8%, vergeleken met 1,6% in september 2022), is het raadzaam om de voorkeur te blijven geven aan bedrijfsobligaties omdat ze toch nog een aantrekkelijk rendement bieden (gemiddeld 5%, vergeleken met minder dan 2% in 2021), vooral in vergelijking met het gemiddelde rendement op staatsobligaties (3,4%)”, besluit Steven Vandepitte.

### Einde van het persbericht ###

Renaud Dechamps

Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

Financial & Economic Outlook - Dec 24 - Press conference - final ppt.pdf

PDF - 5.2 Mb

 

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ​ ​
​ ​
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen. ​ ​
​ ​
De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N). ​
​ ​
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.