Duurzaam bouwen te duur?

De 58ste Batibouw-beurs opent op 18 februari haar deuren en zou in 2017 een toeloop kunnen kennen die men sinds tien jaar niet meer heeft gezien.

ING FOCUS Belgian Real Estate

De 58ste Batibouw-beurs opent op 18 februari haar deuren en zou in 2017 een toeloop kunnen kennen die men sinds tien jaar niet meer heeft gezien. De bouwsector trapt namelijk het jaar 2017 goed af, ondersteund door de historisch lage hypotheekrente. Gelet op het feit dat de residentiële sector een pijler is van de strategie om de uitstoot van CO2 in België te verlagen, twijfelt niemand eraan dat de duurzame woning opnieuw van zich zal laten spreken. Maar tussen het concept en de financiële realiteit bestaan er nog altijd veel obstakels. .

  • De toegevoegde waarde van de bouwsector is in 2016 drie keer sneller gestegen dan de economie (3,8%), met een schuchtere herlancering van de groei van de tewerkstelling na een periode 2012-2015 waarin 10.000 banen zijn verdwenen. De opleving betreft ook de residentiële activiteit (het aantal bouwvergunningen was 53.500 in 2016, +13,5% j-o-j). Toch blijft deze activiteit 10% onder die van de jaren 2004-2008. Bovendien vertonen de regionale cijfers grote contrasten.
  • De groei betreft vooral de nieuwe appartementen in Vlaanderen, terwijl de bouw van huizen er stabiel is gebleven. In het Waals gewest zet de dalende tendens zich verder voor de huizen en werden er sinds 2003 nooit zo weinig appartementen gebouwd, waarmee de tekenen van een dalende vraag worden bevestigd. In Brussel werden minder dan 1.500 vergunningen voor appartementen afgeleverd in 2016. Daarmee is dit het slechtste cijfer sinds 2012.
  • De rentevoeten zijn in 2016 nochtans verder gedaald waardoor 31.500 kredietnemers werden aangetrokken voor nieuwe bouwprojecten, zijnde 30% meer dan in 2015. En de gemiddelde leningen voor nieuwbouwprojecten zijn blijven stijgen. Zo werd in 2016 een record van 4,8 miljard euro aan hypothecaire leningen voor de bouw van residentiële woningen bereikt.
  • De renovatie is niet op zijn lauweren gaan rusten: voor het tweede jaar op rij werd 3 miljard aan nieuwe leningen uitgeschreven. Sinds 2008 heeft de renovatie vrij goed stand gehouden en betreft ze een groot aantal eigenaars: de afgelopen tien jaar werden 700.000 renovatieleningen toegekend. Volgens een recente peiling van ING verklaart 53% van de ondervraagde eigenaars het afgelopen jaar renovaties aan hun woning te hebben uitgevoerd voor meer dan € 20.000.
  • Dit is goed nieuws, wetende dat België over een bijzonder verouderd vastgoedpark beschikt in vergelijking met Europa en dat de woningen hierdoor in België nog altijd goed zijn voor bijna 15% van de uitstoot van CO2, tegenover een gemiddelde van 10% in de rest van de EU28. Met andere woorden: de sector heeft nog zijn rol te spelen om de doelstellingen te behalen om de uitstoot van CO2 te verminderen.
  • Nochtans blijft de "duurzame" woning nog altijd een abstract begrip voor de meeste kandidaat-renoveerders. De "duurzame" woning gaat namelijk veel verder dan de gewone energiebesparing. Maar hoewel het concept "aanslaat", wordt het in de praktijk nog maar zeer zelden toegepast (geconfronteerd met gecompliceerde premiestelsels) en blijven de Belgen sceptisch staan betreffende de rentabiliteit ervan: uit een recente peiling van ING blijkt dat 83% van de eigenaars-respondenten van oordeel zijn dat het passief maken van hun woning veel meer zou kosten dan de gerealiseerde energiebesparing.

Link naar de studie

---
Voor meer informatie:
Julien Manceaux – Senior Economist, julien.manceaux@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication