Skip to Content

De Belg is bezorgd om zijn pensioen

ING Belgium Economic Newsletter

De meerderheid van de Belgen maakt zich zorgen over de hoogte van zijn toekomstige pensioen, waardoor ze er niet dezelfde levensstandaard op na zouden kunnen houden als toen ze nog werkten. Dat blijkt uit het grote internationale onderzoek van ING, de ING International Survey (IIS) .

Bijna 3 op de 5 respondenten die nog niet met pensioen zijn, vinden bovendien dat de hoogte van het wettelijk pensioen niet voldoende is, terwijl 2 op de 5 Belgen van mening is dat het systeem oneerlijk is en dat zij via sociale bijdragen tijdens hun loopbaan meer aan het pensioenstelsel zullen bijdragen dan het bedrag aan pensioenuitkeringen dat zij op het moment van hun pensionering ontvangen. Veel Belgen zijn daarom afhankelijk van andere bronnen van inkomsten tijdens het pensioen (aanvullend pensioen via de werkgever, pensioensparen of werken tijdens de pensionering).
​Bovendien lijkt het voor Belgen moeilijk in te schatten op welke leeftijd ze met pensioen kunnen gaan (één op de drie respondenten wil geen schatting maken).
​Onder degenen die bereid zijn een schatting te geven, denkt de meerderheid dat ze vóór de wettelijke leeftijd met pensioen kunnen gaan (gemiddeld 3 jaar eerder).

Lees er alle details over in de ING Belgium Economic Newsletter hieronder.

Terug naar boven