De beleggersbarometer: Belgische belegger vreest voor de stabiliteit van de Europese Unie

De ING-beleggersbarometer moet in april een stapje terugzetten, maar blijft voor de zesde opeenvolgende maand op goed weer staan.

Analyse van Peter Vanden Houte, Chief Economist ING België

De ING-beleggersbarometer moet in april een stapje terugzetten, maar blijft voor de zesde opeenvolgende maand op goed weer staan. De verschillen tussen Nederlandstalige en Franstalige beleggers nemen toe, al kunnen de Franse verkiezingen daar wel voor iets tussen zitten. Het vertrouwen in de stabiliteit van de Europese Unie staat op een laag pitje en beleggers vrezen dat in de komende jaren nog landen de EU zullen verlaten.

De ING-beleggersbarometer moet in april weliswaar lichtjes terrein prijs geven, maar blijft op een bovengemiddeld peil van 116 punten staan, na 119 punten te hebben bereikt in maart. Het is al de zesde maand op rij dat de barometer boven het neutrale niveau van 100 punten noteert.

Het blijft economisch goed gaan volgens de Belgische belegger. Zo’n 41% van de beleggende Belgen zag de conjunctuur verbeteren in de voorbije maanden. Slechts 14% was het daar niet mee eens. We moeten bijna twee jaar teruggaan om zo’n klein percentage zwartkijkers te vinden. Toch zijn niet alle beleggers even positief. Bij de Franstaligen zag 30% de toestand verbeteren ten opzichte van 47% bij de Nederlandstaligen. Het aantal pessimisten bedroeg in deze groep liefst 26%, ten opzichte van 9% bij de Nederlandstaligen.

Ook de beursverwachtingen lijken communautair getint. Bij de Nederlandstaligen ziet 42% de beurs in de komende drie maanden verder aantrekken. Bij de Franstaligen bedraagt dit percentage slechts 29%. Een bijna even grote groep (28%) ziet de aandelenkoersen in de komende maanden een duik nemen. Zou de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen, die heel wat onvrede blootlegde, ook het moreel van onze landgenoten in het zuiden hebben aangetast?

66% van de beleggers denkt dat hij in de komende drie maanden geld zal kunnen sparen of beleggen. Deze indicator weerspiegelt een aantrekkend vertrouwen bij de consument en doet een sterke consumptie in het tweede kwartaal vermoeden. Ook hier zijn er opmerkelijke verschillen tussen beide taalgroepen: onder de Nederlandstalige beleggers is 69% hiervan overtuigd, terwijl het bij de Franstaligen slechts om 58% gaat.

Brexit, Nexit, Frexit
Nu de Britten beslist hebben om de Europese Unie te verlaten, zijn ook politici in andere EU-lidstaten het Europese project in vraag gaan stellen. In Nederland wordt door sommigen gepleit voor een ‘Nexit’, terwijl in Frankrijk Marine Le Pen de ‘Frexit’ in haar programma had staan. In het kader van de ING-beleggersbarometer werd de houding ten opzichte van de Europese Unie gepolst.

Amper 14% van de geënquêteerden denkt dat de Europese Unie in de komende jaren aan macht zal winnen. Volgens 37% lijkt het Europese project eerder af te brokkelen. Geen wonder dat 47% denkt dat er binnen vijf jaar minder EU-lidstaten zullen zijn, terwijl 8% gelooft dat het er meer zullen zijn. Liefst 38% van de beleggers acht het zelfs waarschijnlijk dat binnen 12 maanden nog meer landen zullen beslissen om uit de EU te stappen. Opmerkelijk is dat dit percentage bij de Franstaligen 50% bedraagt, tegenover 32% bij de Nederlandstaligen. Aangezien deze enquête vóór de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen werd afgenomen kan het natuurlijk zijn dat de Franstalige beleggers Marine Le Pen - die een ‘Frexit’ voorstaat - een belangrijke kans toedichtten bij de Franse presidentsverkiezingen.

Met de uitslag van de Franse verkiezingen is de kans op ‘Frexit’ opnieuw wat afgenomen. Maar door de aankomende verkiezingen in Italië en Oostenrijk - waar eurosceptici ook sterk staan - lijkt het risico van een afbrokkeling van de Europese Unie nog niet helemaal verdwenen.


Voor meer informatie:

Persdienst: + 32 2 547 24 49 of + 32 2 547 26 37, [email protected]

Peter Vanden Houte, Chief Economist: , [email protected]

Economic Research
Contacteer ons

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations