Damage from a rolling stone

De implicaties van een Brexit voor Europa.

De implicaties van een Brexit voor Europa

Het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) en de daaruit volgende dreiging van een ‘Brexit’ hebben hun tol al geëist op de financiële markten. Als het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit zou stemmen, lijkt verdere turbulentie gegarandeerd, met een aanzienlijke impact op de Britse economie. De Europese economie zou echter evenmin gespaard blijven. Volgens onze schattingen zou de initiële impact op het bbp van de eurozone tegen eind 2017 cumulatief met 0,3% van onze basisprognose kunnen afwijken. De omvang van de schade zal vooral afhangen van de politieke impact, die hoogst waarschijnlijk dramatisch zal zijn. Het risico op verdere fragmentatie is groot, waardoor de negatieve impact zowel groter zou kunnen zijn als langer zou kunnen aanslepen. Toch kan men niet volledig uitsluiten dat een Brexit de Europese integratie en hervorming een krachtige duw in de rug zou geven. Eén ding is zeker: de geest is al uit de fles. De steen is al aan het rollen en zal nu al schade veroorzaken.

In de nota “Damage from a rolling stone” onderzoeken we de mogelijke politieke en economische gevolgen van een Brits referendum voor de rest van Europa, en meer bepaald de eurozone. De belangrijkste resultaten zijn:

Door in te stemmen met een ‘akkoord’, heeft de rest van Europa een precedent gesteld: andere landen zouden nu ook uitzonderingen en een speciale nationale behandeling kunnen opeisen. Het is duidelijk van de EU en de eurozone nu op een kruispunt staan richting meer integratie of meer desintegratie. Het succes van het ‘aanmodderen’ lijkt zijn grenzen bereikt te hebben. Een Brexit zou een katalysator kunnen zijn voor om het even welk van de twee richtingen.

In een Brexit-scenario zou de rest van Europa een periode van financiële, maar ook politieke beroering moeten doorworstelen. Europese leiders zouden nog meer tijd en energie moeten spenderen aan het indammen van opkomende separatistische en populistische bewegingen om verdere centrifugale krachten te vermijden.

Hoewel de politieke impact van een Brexit-scenario moeilijk te kwantificeren blijft, lijkt het zeker dat Europa een periode van financiële turbulentie zal kennen, met een weerslag op buitenlandse directe investeringen (FDI), blootstelling van banken en zwakkere handel. In de nasleep van een ‘vriendschappelijke’ scheiding, zou de economie van de eurozone tegen eind 2017 wellicht een cumulatief verlies van 0,3% ervaren. Ierland, Malta en Nederland zouden het sterkst geraakt worden. Negatievere scenario’s met grotere en langer durende bbp-impact behoren echter ook tot de mogelijkheden.

De link naar de studie (ENG) vind u hier

---
Voor meer informatie:

Persdienst: + 32 2 547 24 49 of + 32 2 547 26 37, [email protected]
Peter Vanden Houte, chief economist: +32 2 547 80 09, [email protected]

Economic Research
Contacteer ons

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations