Skip to Content

CREATIS GAAT IN BELGIË IN ZEE MET ING EN KISSKISSBANKBANK

Creatis gaat in België in zee met ING en KissKissBankBank om de eerste incubator op te richten voor Belgische bedrijven uit de culturele en creatieve sector.

Creatis gaat in België in zee met ING en KissKissBankBank om de eerste incubator op te richten voor Belgische bedrijven uit de culturele en creatieve sector.

CREATIS – kweekvijver voor culturele ondernemers, staat volledig in het teken van ondernemerschap en innovatie in alle cultuurdomeinen: media, audiovisueel, animatie, muziek, architectuur, internetcultuur, reclame, mode, beeldende kunsten, fotografie, culinaire kunsten, kunstberoepen, ontwerp, pers, radio, erfgoed, uitvoerende kunsten, publieke kunst …

Met de steun van ING België wil CREATIS de ontwikkeling van ondernemingen uit de culturele en creatieve sector begeleiden en versnellen, en ze ook integreren in een stimulerend ecosysteem en begeleiding op maat door deskundigen aanreiken.

De incubator zal gevestigd zijn in het ING Art Center aan het Koningsplein, waar reeds de door ING georganiseerde tentoonstellingen plaatsvinden, om zo op de Kunstberg, in hartje Brussel, een plek van permanente dialoog met de stad en de maatschappij te creëren. 

Gedurende een jaar kunnen maar liefst tien ondernemingen uit de creatieve en culturele sector er terecht, met als doel te groeien als bedrijf. Er wordt voorrang gegeven aan ondernemingen die een innovatieve digitale activiteit ontwikkelen en werken aan projecten die op de Europese en internationale markten kunnen evolueren. Hun oprichters denken over de grenzen van sectoren en werkwijzen heen. De ondernemers kunnen om die nieuwe markten te betreden rekenen op de internationale aanwezigheid van CREATIS, met name in Frankrijk, waar het al met succes meer dan veertig ondernemingen begeleidt.

Rik Vandenberghe, CEO van ING België: “Met deze steun aan de incubator CREATIS bevestigt ING België, minder dan een jaar na de start van ING FinTech Village, nogmaals dat het zich ten volle inzet voor innovatie. Dit project sluit naadloos aan op de strategische visie van de bank: het benadrukt onze ambitie om ondernemers te helpen een stap voor te zijn. Door creatieve teams uit te nodigen om hun intrek te nemen in het ING Art Center getuigt het ook van onze wil om creatieve en toekomstgerichte sectoren in België te ondersteunen. Wij zijn er erg verheugd om dat we een nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan ons al vruchtbare partnerschap met KissKissBankBank.” 

ING EN KISSKISSBANKBANK ZIJN AL EEN JAAR PARTNERS ...

Een jaar geleden voegde ING België, in samenwerking met KissKissBankBank, participatieve financiering (crowdfunding) toe aan haar financieringsoplossingen voor ondernemers. Voor enthousiaste ondernemers met innovatieve ideeën is een klassiek bankkrediet niet altijd de beste of enige oplossing. Daarom sloegen ING België en KissKissBankBank de handen in elkaar om die professionals een (gedeeltelijke) financiering via crowdfunding aan te bieden. Zowel de ondernemer als de bank varen wel bij een gediversifieerd financieringsaanbod.

Vincent Ricordeau, medeoprichter en CEO van KissKissBankBank verklaarde een jaar geleden: “Wij zijn erg blij ons eerste grote partnerschap in België en Luxemburg te kunnen aankondigen. De samenwerking tussen ING en KissKissBankBank is een belangrijke stap in de ontwikkeling van crowdfunding en toont aan dat die complementair is met traditionele financieringsvormen.”

Die ontwikkeling was het voorbije jaar al in gang, want de samenwerking tussen beide partners leidde reeds tot de financiering van diverse projecten op het platform. Het betrof grotendeels ondernemingen uit de sociale en circulaire economie, alsook de culturele en creatieve sector. Deze laatstgenoemde is overigens in volle expansie, en vertegenwoordigt 4,2% van het Europese bbp en is, na de bouw en de horeca, de derde grootste werkgever. In België zijn deze beroepen goed voor bijna 10% van alle zelfstandigen en 5% van het totale bbp.

… EN GEVEN HUN PARTNERSCHAP EEN NIEUWE DIMENSIE MET CREATIS

Deze samenwerking toont ook aan dat de kunst- en cultuursector, ondanks zijn enorm publiek en commercieel potentieel, behoefte heeft aan specifieke begeleiding om zich ten volle te kunnen ontplooien. ING België ondersteunt creatieve ondernemers op verschillende manieren: het verleent advies, brengt ondernemers samen, stimuleert hun ideeën ...  Het is dan ook de ideale partner voor deze creatieve en innovatieve professionals.


CREATIS heeft tot doel de ontwikkeling van de ondernemingen die het gedurende een jaar huisvest te versnellen. Zij krijgen begeleiding op maat en toegang tot een netwerk van deskundigen die hun specifieke opleidingen kunnen geven, zoals: een businessplan opstellen, uitschrijven en presenteren; presentaties, communicatie en salesportfolio uitwerken; de basisbeginselen van het recht (handelsrecht, sociaal recht, intellectueel eigendomsrecht, internetrechten) bijbrengen; onlinestrategieën toelichten...


Edouard Meier, directeur van CREATIS België ; “Verblijven binnen CREATIS, maakt deel uit van een ecosysteem dat veel verder gaat dan een gedeelde werkplek. Het ondernemingsproject dat plaatsvindt binnen een culturele organisatie verrijkt zich door ontmoetingen, uitwisselingen en interacties met de verschillende spelers uit de sector. Het verruimen van het gezichtsveld, stimuleert de economische en culturele creativiteit. Hierbij gaat de ondernemer deel uitmaken van een actief project om de culturele economie te structureren op basis van drie pijlers: sterke partnerschappen, ook buiten de culturele sector om het werken in de eigen leefwereld te overstijgen; mee nadenken over de sector om projecten, ideeën en werken te stimuleren; de interactie met het publiek.

… EN NIEUWE SYNERGIEËN MET HET ING ART CENTER

De ondernemingen die aan het acceleratorprogramma deelnemen, worden begeleid door ING en kunnen niet alleen rekenen op de knowhow van ING op het vlak van innovatie in de banksector, onder meer dankzij zijn ervaring met ING FinTech Village , maar ook op de kunstexpertise die is gebundeld in het ING Art Center.

… OPROEP VOOR PROJECTEN: HET IS NU OF NOOIT

Start-ups met een innoverend project en met interesse voor het initiatief CREATIS in Brussel kunnen vanaf nu het inschrijvingsformulier downloaden en invullen via de website www.residencecreatis.fr,

De inschrijvingen worden geëvalueerd door de teams van CREATIS, ING België en KissKissBankBank. De geselecteerde ondernemingen kunnen vanaf 1 februari 2017 in de incubator aan de slag.

***

Voor meer informatie:

Creatis België, Eduard Meier, Directeur :  edouard.meier@kisskissbankbank.com

Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84 of pressoffice@ing.be
Volg ons op www.ing.be/over of Twitter: @INGBelgieNews en @INGBelgiqueNews 

Persdienst KissKissBankBank: charlotte.richard@kisskissbankbank.com

Fotomateriaal: Pictures Creatis-ING

***

Over: 
ING België nv biedt al zijn klanten een breed assortiment financiële producten en diensten aan via het distributiekanaal van hun keuze. ING België nv telt 8.132 VTE’s (juli 2016) en is onderdeel van ING Bank nv, dat 33 miljoen particuliere, professionele en institutionele klanten bedient in meer dan 40 landen in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Azië en Australië.

KissKissBankBank is de Europese marktleider in crowdfunding met het oog op internationale creatie en innovatie. Het heeft tot doel de internationale onafhankelijke creatie te bevorderen door duizenden creatievelingen de mogelijkheid te bieden om bij het brede publiek geld in te zamelen met behoud van het volledige intellectuele eigendom op hun projecten. KissKissBankBank is een onvervalste en aanstekelijke bron van optimisme: ‘Bevrijd de creativiteit!’ In april 2013 introduceerde KissKissBankBank Technologies een tweede platform: hellomerci, het eerste platform voor rechtstreekse crowdlending (tegen nulrente) tussen particulieren voor persoonlijke en professionele projecten: ‘Leen geld van wie het goed met u voorheeft’. KissKissBankBank Technologies startte in september 2014

LENDOPOLIS: een platform voor leningen met rente dat is voorbehouden aan Franse micro-ondernemingen en kmo’s, in samenwerking met de Groupe Les Echos en de Conseil supérieur de l’Ordre des experts-comptables. Doordat het voor ieder type project een oplossing aanreikt, wordt KissKissBankBank Technologies op die manier het enige bedrijf ter wereld dat aanwezig is in elk segment van de participatieve financiering. KissKissBankBank werd in september 2009 opgericht door Ombline le Lasseur, Vincent Ricordeau en Adrien Aumont.

CREATIS, dat is gevestigd in La Gaîté Lyrique in Parijs, is een in 2012 opgericht platform dat zich toelegt op ondernemerschap en innovatie in cultuur en de creatieve sectoren: media, audiovisueel, animatie, muziek, architectuur, internetcultuur, reclame, videospellen, mode, beeldende kunsten, fotografie, culinaire kunsten, kunstberoepen, ontwerp, pers, radio, erfgoed, uitvoerende kunsten, publieke kunst … Met de steun van de stad Parijs, de regio Île-de-France en BPI France wil het de ontwikkeling van ondernemingen in de culturele sector die uitmuntendheid en zingeving combineren, begeleiden en versnellen door ze niet alleen een flexibele werkruimte te bieden die de groei van hun activiteiten volgt, maar ze ook te integreren in een stimulerend ecosysteem en begeleiding op maat door deskundigen en vlotte toegang tot financiering aan te reiken. In totaal biedt het meer dan veertig ondernemingen uit de sector 115 incubator- of co-workingwerkplekken.

Contacteer ons
Vanessa Zwaelens Head of External Communication

Follow ING on