Bitcoin kan Belgische belegger maar matig bekoren

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

Ook in mei blijft de ING-beleggersbarometer ter plaatste trappelen, nog altijd in de positieve zone. De Italiaanse politieke perikelen lijken wel het vertrouwen wat aan te tasten. De barometer liet doorheen de maand immers een dalende trend optekenen. Ondanks alle adviezen om op regelmatige basis ​ te beleggen, is de Belg een eerder onregelmatige belegger. Bitcoin blijft dan weer een randfenomeen dat enkel bij de jongere beleggers wat weerklank vindt.

De ING-beleggersbarometer trappelt nu al een aantal maanden ter plaatse. In mei werd wel een lichte stijging van 112 naar 113 punten opgetekend, maar we zijn toch nog een eind verwijderd van de piek van 128 punten van januari. Let wel: een waarde boven de 100 punten wijst nog altijd op een eerder positieve kijk op de financiële markten.

De politieke crisis in Italië in de tweede helft van mei heeft het vertrouwen van de Belgische beleggers blijkbaar toch wat aangetast. In de tweede week van mei had nog 41% van de beleggers vertrouwen in een verdere beurshausse. Maar in de tweede helft van de maand zakte dat percentage onder de 30%, terwijl het aantal beurspessimisten een opwaartse beweging inzette. Het verbaast dan ook niet dat de ING-beleggersbarometer doorheen de maand een eerder dalende trend kende: van 120 punten in de eerste week naar 105 in de laatste week van mei.

Kopen als de beurs zakt

Beurscorrecties maken van de Belgische beleggers nauwelijks koopjesjagers. Bij dalende beurzen beweert 23% eerder te kopen, 10% gaat dan precies verkopen, terwijl 47% gewoon blijft zitten en één op de vijf het antwoord schuldig blijft. Bij stijgende beurzen zou 37% dan weer eerder aandelen verkopen, al zijn er 12% die het een goed moment zouden vinden om te kopen. Ongeveer een derde kijkt in dat geval de kat uit de boom en nog eens bijna een vijfde weet het niet. Opvallend is dat het vooral de jongere beleggers zijn die eerder tot actie overgaan bij beursbewegingen. De oudere beleggers hebben eerder de neiging om op hun posities te blijven en af te wachten, zowel bij een beursdaling als bij een beursstijging.

Beursgidsen raden meestal aan om op regelmatige basis te beleggen omdat het toch vrijwel onmogelijk is om de beurs goed te timen. De Belgische belegger heeft echter nauwelijks oren naar dit advies: amper 25% belegt op regelmatige basis, terwijl 63% zich eerder als een onregelmatige out.

In Bitcoin beleggen

Nu de Bitcoin flink gedaald is in waarde was het een goed moment om de Belgische belegger hierover nog eens te polsen. Eerste verrassing: ondanks alle persaandacht is slechts 67% bekend met Bitcoin, terwijl 33% het helemaal in Keulen hoort donderen. Van de beleggers die vertrouwd zijn met de cryptomunt zou slechts 20% overwegen om er in te investeren. Maar dit percentage is wel zeer verschillend tussen oudere en jongere beleggers. Bij de beleggers jonger dan 45 jaar en die vertrouwd zijn met de cryptomunt ziet bijna een derde een belegging in Bitcoin wel zitten. Bij de oudere beleggers gaat het om niet meer dan 15% van een sowieso al kleiner percentage beleggers dat al van Bitcoin gehoord heeft. De generatiekloof blijkt ook hier te spelen.