Bijna zes op de tien Belgen gebruiken minder cash dan een jaar geleden

Bijna zes op de tien Belgen gebruiken minder cash dan een jaar geleden

ING-studie: cash nog steeds populair voor kleine voedingsuitgaven en zakgeld

Brussel - Het gebruik van contant geld zat al vóór 2020 in een dalende lijn en de coronapandemie lijkt die trend flink te hebben aangewakkerd. Bijna zes op de tien Belgen zeggen in 2020 minder cash te gebruiken dan een jaar geleden. Bovendien is de helft van de Belgen sinds het begin van de pandemie terughoudender om cash te gebruiken. Dat blijkt uit een internationale studie van het Economisch Bureau van ING[1] , dat hiervoor duizend Belgen bevroeg en zo’n twintig miljoen transacties in België analyseerde tussen begin maart en eind augustus 2020. Toch blijft cash opvallend populair voor kleine uitgaven, als betaalmiddel in de zwarte economie en als spaarmiddel.

Uit de internationale peilingen van ING blijkt dat cash langzaam plaats moet maken voor oplossingen zoals kaart- en mobiele betalingen. 

Ongeacht de categorie van uitgaven zijn er in 2020 minder Belgen die zeggen contant geld te gebruiken dan in 2017. Neem bijvoorbeeld de uitgaven in restaurants: terwijl 34% van de Belgen in 2017 nog opteerde voor cash, betaalt vandaag slechts 19% contant voor een restaurantbezoek."
Charlotte de Montpellier, economiste ING België

Cash krijgt steeds meer concurrentie van nieuwe betaalmiddelen die dankzij nieuwe technologieën voortdurend worden uitgebreid. Zo zegt 70% van de Belgen minder cash te gebruiken sinds ze contactloos kunnen betalen. In het totaal zeggen bijna zes op de tien ondervraagden (59%) in 2020 minder contant geld te gebruiken dan een jaar geleden

Een op de twee Belgen is sinds COVID_19 terughoudender om cash te betalen

Door de sluiting van fysieke winkels tijdens de lockdown, de anderhalvemeterregel en de angst dat bankbiljetten het coronavirus zouden overbrengen, neemt het gebruik van contant geld verder af. Ruim de helft van de Belgen (52%) zegt sinds het begin van de pandemie terughoudender te zijn met het gebruik van cash.

Een analyse van zo’n 20 miljoen transacties van ING-klanten sinds het begin van de lockdown leidt tot dezelfde vaststelling.

Van begin maart tot eind augustus 2020 daalde het gebruik van geldautomaten om cash af te halen in België met 43% en het opgenomen bedrag daalde met 36% tegenover dezelfde periode in 2019."
Charlotte de Montpellier, economiste ING België

Hoewel minder uitgesproken dan tijdens de strikte lockdown, was deze trend in augustus nog steeds sterk aanwezig, en dit ondanks de heropening van winkels en restaurants. In de loop van de maand namen consumenten 25% minder cash op dan in 2019.

Toch is cash nog niet dood

Cash verliest dan wel langzaam zijn koppositie als favoriete betaalmiddel, het is nog lang niet verdwenen. In eerste instantie blijft contant geld opvallend populair voor kleine voedingsuitgaven zoals een lunch, snack of koffie, als zakgeld voor kinderen en als betaalmiddel in de taxi.

Bankbiljetten blijven dankzij hun anonieme karakter ook het uitverkoren betaalmiddel in de zwarte of informele economie. Tot slot is ook de rol van cash als reserve niet te verwaarlozen. De Europese Centrale Bank (ECB)[2] schat dat meer dan een derde van de eurobankbiljetten in omloop wordt gebruikt als spaarmiddel binnen het eurogebied.

De opkomst van nieuwe technologieën kan koning cash in de toekomst van de troon stoten als betaalmiddel, maar voor andere functies is zijn heerschappij nog niet bedreigd. Het is dus onwaarschijnlijk dat de post-coronamaatschappij er een zonder cash zal zijn."
Charlotte de Montpellier, economiste ING België

 

[1] De IIS (ING International Survey ) is een internationale enquête in opdracht van ING naar het gedrag van consumenten in dertien Europese landen, de Verenigde Staten en Australië.

[2] https://www.ecb.europa.eu/pub/economic-bulletin/articles/2018/html/ecb.ebart201806_03.en.html

Economic Research
Contacteer ons

Renaud Dechamps - Woordvoerder, ING België

Renaud Dechamps - Woordvoerder, ING België