Bijna een op de twee Belgen rekent op hulp van de bank voor financiële beslissingen
Financiële beslissingen nemen is niet voor iedereen even gemakkelijk.
Financiële beslissingen nemen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige mensen krijgen snel het gevoel dat ze de controle over hun financiële situatie verliezen. Dat heeft veel te maken met het huidige economische klimaat en de grote volatiliteit in de financiële markten. De ING International Survey vroeg consumenten uit vijftien landen naar hun indrukken over het beheer van hun persoonlijke financiën en het nemen van grote financiële beslissingen. De belangrijkste resultaten voor België zijn:
- Drie op de vier Belgen noemen hun financiële situatie goed en menen opgewassen te zijn tegen bestaande en toekomstige uitgaven.
- Bijna een op de drie Belgen vindt het moeilijk om een belangrijke financiële beslissing te nemen.
- 42% van de Belgen verwacht hulp van de financiële instellingen bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.
- Meer dan drie op de vier Belgen denken dat de toekomstige generaties meer met financiële onzekerheid te kampen zullen hebben.
- Meer dan zeven op de tien Belgen menen overigens dat het voor de toekomstige generaties belangrijker wordt om hun geld te leren beheren.
25% van de Belgen ervaart zijn financiële situatie als moeilijk
Dat iemand zijn financiële situatie onder controle heeft, betekent dat hij financieel in staat is om zijn verplichtingen na te komen en zijn wensen op korte of langere termijn waar te maken. In België zegt 42% van de respondenten dat hij daar perfect toe in staat is en 33% dat hij daar min of meer toe in staat is. Dat betekent dat maar een op de vier Belgen zijn financiële situatie als moeilijk ervaart. Dat cijfer ligt lager dan het Europese gemiddelde. Een aantal landen in het zuiden van de Europese Unie laten meer pessimistische resultaten optekenen. 60% van de Italianen en 36% van de Spanjaarden bijvoorbeeld bestempelen hun financiële situatie als moeilijk. De financiële crisis en de daaropvolgende hervormingen hadden een negatief effect op het inkomensverloop in die landen en dus ook op de financiële situatie van de gezinnen.
Maar zelfs met een gezonde financiële situatie kan een gezin uit balans geraken door een onvoorziene uitgave. Een typisch voorbeeld is het gelijktijdig uitvallen van meerdere huishoudtoestellen (in het kader van de enquête: wasmachine, computer en televisie). In België verklaart 47% van de respondenten voldoende financiële reserves te hebben om dit soort onvoorziene uitgaven te kunnen betalen. In Nederland en Luxemburg lijkt het financiële gedrag voorzichtiger te zijn, want respectievelijk 69% en 65% van de respondenten geven aan voldoende financiële reserves te hebben opgebouwd.
Dergelijke onvoorziene uitgaven zijn niet de enige financiële beslissingen die genomen moeten worden. Veel mensen vinden het nog moeilijker om belangrijke beslissingen te nemen, zoals de keuze van een pensioenspaarplan of het beheer van het financiële vermogen. Een op de drie Belgen vindt zo'n beslissing moeilijk tot zeer moeilijk. Sommigen gaan zelfs een stap verder en proberen uit te zoeken wie hen daarbij kan helpen. Zo verwacht 42% van de Belgen dat de bank hen helpt bij de financiële besluitvorming, terwijl 43% van de Belgen specifieke hulp niet nodig vindt.
Beslissingen die op de ene of andere manier te maken hebben met financieel beheer, hangen dikwijls samen met de ontwikkeling van de financiële markten en informatietechnologieën. Door de toename van het aantal financiële activa en derivaten en de recente financiële crisis maken sommigen zich zorgen voor de toekomstige generaties. Zo denkt meer dan drie op de vier Belgen dat de financiële toekomst van de jonge generaties onzekerder is en meer dan zeven op de tien Belgen dat de jonge generaties geholpen zouden zijn met financiële voorlichting.
- Klik hier voor de volledige ING International Survey over 'financial behaviour' (Uitsluitend in het Engels beschikbaar)
(1) De ING International Survey is een gedetailleerde enquête die ING in 15 landen laat uitvoeren en die gaat over het uitgave- en spaargedrag van consumenten. De enquête werd tussen 26 juni en 15 juli 2015 via het internet uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Ipsos bij 1.004 respondenten in België.
___________________
Voor meer informatie :
Economic Research - Geoffrey Minne - Economist
+32 2 547 33 86 - geoffrey.minne@ing.be
Deze studie is ook beschikbaar op www.ing.be/over