Beveiliging bankkaarten wint ING hackathon

Na twee dagen ontwikkelen (soms zonder te slapen), hebben de deelnemers aan de ING hackathon zondagavond hun visie op de bank van morgen aan de jury voorgesteld.

PERSBERICHT
Brussel, 1 april 2014


Na twee dagen ontwikkelen (soms zonder te slapen), hebben de deelnemers aan de ING hackathon zondagavond hun visie op de bank van morgen aan de jury voorgesteld. Volgens de jongeren van nu zal de bank van de toekomst nog meer mobiel, meer beveiligd en socialer zijn. De bank zal ook een belangrijkere rol spelen in de financiële educatie van cliënten.

Bancaire beveiliging in de kijker

De eerste editie van de hackathon is gewonnen door studenten van hogeschool Thomas More in Mechelen. Kristof Van Espen, Kimberly Gijs, Jens Ivens en Sander Huysmans bedachten een systeem om de bankkaart te blokkeren, dat de gebruiker zelf vanop zijn mobile banking app beheert. Hun project, dat naar de naam ‘LockiT’ luistert, is gebaseerd op een eenvoudig en ingenieus concept dat zou kunnen worden samengevat in deze vraag: ‘Waarom je kaart niet blokkeren als je ze niet gebruikt?’

 


De tweede prijs ging naar een team van KAHO in Gent. Anthony Meirlaen, Matt Demyttenaere, Shaun Janssen en Pieter Van Molle konden de jury overtuigen met ‘TIPR’, een web-applicatie die het geven van fooien vereenvoudigt door gebruik te maken van het systeem van QR-codes.

De derde prijs is gewonnen door een team van de universiteit Gent. Cédric Verstraeten, Ah-Lun Tang, Matthieu Vanlangenhove en Jens Segers konden de jury verleiden met ‘Pingy’, de elektronische spaarpot. Met deze spaarpot worden jongeren aangezet om te sparen, en hun familie en vrienden om hun aankoopplannen te ondersteunen.

De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de projecten die zondag zijn voorgesteld. “De jongere generaties hebben het nog steeds in zich om te innoveren,” zegt Frank Stockx, Managing Director bij ING België. “Dit weekend zijn we aangenaam verrast geweest door de hoge maturiteitsgraad van de ideeën en projecten.”

De eerste in een lange reeks

Tijdens de slotavond van deze eerste editie van de ING hackathon maakte de voorzitter van de jury meteen ook de datum van de volgende hackathon bekend: het weekend van 28 en 29 maart 2015. “IT is een heel belangrijk onderdeel van de bank van vandaag. Dat zal in de toekomst nog meer het geval zijn,” legt Johan Kestens, CIO bij ING België uit. “We willen de meest dynamische jonge informatici aantrekken, en in de toekomst zullen we nog meer informatici nodig hebben. Daarom is het belangrijk in contact te blijven met de jonge generatie IT-talenten in België en hen uitleggen met welke challenges de bank te maken heeft. In de Verenigde Staten leren kinderen al op heel jonge leeftijd met IT omgaan, precies zoals ze een tweede taal leren. Bij ING ondersteunen we de maatschappelijke ontwikkeling. Het is onze verantwoordelijkheid om aan te tonen hoe belangrijk het voor onze economie is dat mensen met IT vertrouwd zijn. Een hackathon organiseren is voor ons een manier om deze visie te ondersteunen.”

_________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België, 02 547 25 90, pressoffice@ing.be, www.ing.be


Wat is een hackathon?
Tijdens een hackathon (een samentrekking van hack en marathon) werken ontwikkelaars in teams rond een project, met als doel binnen een bepaald tijdsbestek een prototype van een applicatie te ontwikkelen.  Na de toegekende tijdspanne maakt een jury de winnaar bekend.

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication