Beursoptimisme van Belgische belegger in februari op hoogste peil in 17 maanden

Investeren in energie-efficiëntie in de lift: zonnepanelen populairder dan warmtepomp

De ING-beleggersbarometer klimt in feburari voor het eerst in 13 maanden boven zijn neutrale niveau. De conjunctuurverwachtingen zitten duidelijk in de lift, vooral bij mannelijke beleggers. Het beursoptimisme staat op het hoogste peil in 17 maanden, al lijkt de duurzaamheid van het herstel niet verzekerd. Vooral jongere beleggers investeren in genoteerd vastgoed en investeringen in energie-efficiëntie doen het goed. Zo heeft 43% van de beleggers plannen om zijn woning bijkomend te isoleren, terwijl zonnepanelen duidelijk meer ingeburgerd zijn dan warmtepompen.

Negatieve vertrouwensschok oorlog in Oekraïne lijkt verteerd

De ING-beleggersbarometer stijgt in februari al voor de vierde maand op rij. Met 103 punten noteert de index voor het eerst sinds januari 2022 boven het neutrale niveau van 100 punten. Dat wijst erop dat de Belgische belegger opnieuw met meer vertrouwen naar de financieel-economische toestand kijkt en dat de negatieve vertrouwensschok van de oorlog in Oekraïne min of meer verteerd lijkt.

Het vertrouwen in de economie zit duidelijk in de lift. Het percentage beleggers dat de Belgische conjunctuur in de komende drie maanden ziet aantrekken, stijgt naar 34%, het hoogste peil in 16 maanden. Er blijft echter een grote kloof tussen mannelijke en vrouwelijke beleggers. Bij de mannen verwacht 41% economisch beterschap, terwijl het bij de vrouwen maar om 24% gaat.

“Een verklaring voor het grotere optimisme bij de mannelijke beleggers zou kunnen zijn dat ze gemiddeld meer dan vrouwen in aandelen beleggen en dat die het in de voorbije maanden redelijk goed gedaan hebben.” ​ Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

Zo maakte 37% van de mannelijke beleggers gewag van een stijging van het rendement op zijn portefeuille in de voorbije drie maanden, tegenover 28% bij de vrouwen. Gevraagd naar het verwachte rendement betreft, wordt het verschil nog groter: 47% van de mannen ziet het rendement op zijn beleggingen de komende drie maanden nog oplopen; bij de vrouwen is dat amper 31%.

Hoogste percentage beursoptimisten in 17 maanden

Het beursoptimisme neemt toe: bijna vier op de tien beleggers verwachten dat de aandelenkoersen de komende drie maanden verder zullen aantrekken. We moeten al terug naar september 2021 om meer beursoptimisten te vinden. Het valt evenwel af te wachten in welke mate de recente beursontwikkelingen het enthousiasme opnieuw zullen afkoelen. In de februari-enquête neemt de risicozin voorlopig nog toe: 26% (tegenover 22% in januari) zegt dat het een goede tijd is om te beleggen in risicovolle sectoren, terwijl 32% het een slechte tijd vindt. Minder risicovolle sectoren kunnen nu al 34% van de beleggers bekoren (tegenover 30% in januari), terwijl 20% nog eerder afkerig staat.

“Ondanks de hogere langetermijnrente vindt slechts 23% van de beleggers het een goed moment om in obligaties te investeren. En dat is best merkwaardig want dat strookt niet echt met het grote succes van de recente staatsbons. Een verklaring zou kunnen zijn dat beleggers een belangrijk onderscheid maken tussen staatsbons en obligaties in het algemeen.” Peter Vanden Houte.

41% van de jongeren wil in genoteerd vastgoed beleggen

In onze enquête van december 2022 schoven de Belgische beleggers vastgoed als de beste belegging voor 2023 naar voren. De vraag is of zich dat ook vertaalt in beleggingen in genoteerd vastgoed. Bijna een kwart van de beleggers zegt dat ze al beursgenoteerde vastgoedbedrijven of fondsen die beleggen in vastgoed in portefeuille hebben. Maar of het nu een goed moment is om in genoteerd vastgoed te beleggen, daarover zijn de meningen verdeeld: 27% vindt van wel, 23% van niet en de rest heeft geen uitgesproken mening. Interessant is dat 36% van de beleggers onder de 35 jaar het nu een goed aankoopmoment voor genoteerd vastgoed is. Liefst 41% van de jongere beleggers overweegt dan ook om in de komende zes maanden in een dergelijke belegging te stappen, terwijl het bij de rest van de respondenten om amper 13% gaat.

38% overweegt zonnepanelen te plaatsen in de komende twee jaar

Bij de ondervraagde beleggers is 83% (mede-)eigenaar van zijn of haar woning. Zelfs nu de aardgasprijzen fors zijn teruggevallen, blijft energie-efficiëntie een belangrijk thema. Volgens 67% van de eigenaars is hun woning voldoende geïsoleerd en 43% is van plan om bijkomend te isoleren.

Liefst 44% van de eigenaars heeft nu al zonnepanelen. Opmerkelijk is dat een kwart van de zonnepaneleninstallaties minder dan een jaar oud is, wat erop wijst dat de energiecrisis heel wat Belgen ertoe heeft aangezet om te investeren in hernieuwbare energie. Bij 18% van de eigenaars heeft de woning een warmtepomp.Het lijkt erop dat warmtepompen vooral bij jongere beleggers in trek zijn (41% bij <35-jarige beleggers). “Dit is niet verwonderlijk, omdat het percentage nieuwe woningen bij jonge beleggers vermoedelijk hoger ligt en het bij oudere woningen niet altijd efficiënt is om een warmtepomp te plaatsen,” zegt Peter Vanden Houte. Zonnepanelen zijn duidelijk meer ingeburgerd, ook bij het oudere deel van de bevolking. Zo zegt een derde van de 65-plussers nu al over zonnepanelen te beschikken, terwijl dat voor warmtepompen in deze leeftijdscategorie maar om 12% gaat.Bij de eigenaars die nog niet over deze energiebesparende technologieën beschikken, overweegt 38% om in de komende twee jaar zonnepanelen te installeren en 22% denkt aan de installatie van een warmtepomp. ​

 

### Einde van het persbericht ###

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ​

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 58.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen. De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in september 2022 bevestigd met 'AA'. Vanaf augustus 2022 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk' en in juni 2022 kreeg ING een ESG-rating 'sterk' van S&P Global Ratings. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.

 

Press Office ING Belgium

ING Belgium

Beleggersbarometer-feb2023 -nl.pdf

PDF - 91 Kb