Skip to Content
Beroepen in de circulaire economie versterken

Beroepen in de circulaire economie versterken

ING Fonds voor een meer Circulaire Economie steunt 11 projecten voor een totaal van 250.000 euro

In België schieten overal vernieuwende initiatieven uit de grond die zo efficiënt mogelijk materialen willen inzetten én die banen opleveren. Een centrum voor hergebruik van huishoudgoederen, recycling van afgeknipt haar uit een kapsalon, een textielatelier dat kwetsbare vrouwen de kans geeft om kleren te maken uit gerecupereerde stoffen. Om dit momentum te grijpen steunt het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, 11 nieuwe projecten in het hele land voor een totaal van 250.000 euro.

In België is ongeveer 7,5% van alle tewerkstelling – hetzij 262.000 banen – circulair (Circulaire tewerkstelling in België, Koning Boudewijnstichting, 2019). De circulaire economie is dus een groeimarkt voor banen, zowel voor lager als voor hoger opgeleide werknemers. Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie wil spelers in dit domein steunen en anderen inspireren om zich aan te sluiten bij deze beweging en zo de ecologische voetafdruk van onze manier van leven te verkleinen.

Voor het vierde opeenvolgende jaar selecteerde het Fonds initiatieven die grondstoffen optimaal willen gebruiken (textielresten, bouwmaterialen, niet verkocht voedsel, gebruikte meubelen…), én banen creëren of opleidingskansen bieden. De 11 geselecteerde organisaties (drie in Brussel, vier in Vlaanderen en vier in Wallonië) krijgen in totaal 250.000 euro – elk project krijgt een bedrag tussen 10.000 en 25.000 euro. Dat brengt het aantal projecten dat sinds de oprichting van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie in 2018 steun kreeg op 55, voor een totaalbedrag van ruim 1,1 miljoen euro.

Aan het einde van dit bericht vindt u de lijst van alle nieuwe geselecteerde projecten met een korte beschrijving en hun contactgegevens. Hieronder vindt u het overzicht van de vijf Nederlandstalige projecten:

  • In Sint-Niklaas start maatwerkbedrijf Mo-Clean met Mo Cyclette, een productieafdeling voor de volledige revisie van afgeschreven fietsen. De eindproducten zijn technisch en qua design evenwaardig aan nieuwe A-merk fietsen.
  • In Gent geeft Flower Power afgedankte kamerplanten een tweede leven door ze aan te bieden in een circulaire plantenhouder in Kringwinkel Open Plaats. Medewerkers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt leren planten verzorgen en winkelklaar maken en de plantenhouders maken.
  • In Boechout hergebruikt ‘be the fibre’ de vezels van laag-kwalitatieve kleding om circulaire accessoires te (laten) maken. Het werkt daarvoor samen met Wereld Missie Hulp voor de kledinginzameling en Wolkat, een Nederlands bedrijf met een textielcirculaire werking.
  • In Deurne (Antwerpen) zetten laaggeletterde vrouwen met Repair d’Anvers een collectief en duurzaam textielatelier op met diverse materialen en machines. Naast een reparatieservice werken ze coöperatieve opdrachten en workshops uit en delen hun ervaring met jong en oud.
  • In Brussel lanceren Les Gazelles de Bruxelles de Sportbib Bruxelles, een ruilwinkel waar mensen in armoede sportkleding kunnen omruilen of een sportoutfit kiezen tegen een zeer lage prijs. Sportkleding krijgt er zo een tweede leven.

Over de Fondsen waarmee ING België aan de samenleving bijdraagt
In 2005 richtte ING België een eerste filantropisch fonds op bij de Koning Boudewijnstichting, om sociale actoren in verschillende maatschappelijke thema’s te ondersteunen. Later kwamen daar andere fondsen bij. In 2021 heeft ING België haar bijdrage gedaan via het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving en het Fonds voor Financiële Geletterdheid. Sinds 2005 zijn via de fondsen waaraan ING heeft bijgedragen, al 684 projecten ondersteund via projectoproepen en andere activiteiten voor in totaal 8,9 miljoen euro.


Contact Koning Boudewijnstichting
Cathy Verbyst
verbyst.c@kbs-frb.be
+32 2 549 02 78

Downloads

Terug naar boven