Belgische en Nederlandse DJ’s blijven Dance-lijsten aanvoeren

Meest populaire DJ’s zijn niet de topverdieners

De wereldwijde DJ top 3 bestaat al vijf jaar puur uit Belgische en Nederlandse acts. De DJ’s zelf profiteren ook van het jarenlange succes van dance; de top 10 best betaalde internationale DJ’s verdient samen ruim 230 miljoen euro per jaar, vorig jaar was dit nog een kleine 220 miljoen euro. Het is echter opvallend dat de populairste DJ’s niet per se het meest verdienen. Dimitri Vegas & Like Mike staan bijvoorbeeld al vijf jaar in de top 3 van populairste DJ’s, maar in de lijst van top verdieners staan zij pas op de 15e plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder Belgische en Nederlandse dance-liefhebbers.

DJ wel een zwaar beroep

Redenen waarom je als DJ veel geld kunt verdienen zijn dat topoptredens schaars zijn, dancemuziek populair is en dat DJ’s lage productiekosten hebben. Ondanks dat DJ’s goed verdienen, willen maar weinig mensen DJ worden (25%). Danceliefhebbers in België en Nederland denken dat DJ zijn een zwaar beroep is door de lange dagen, het ’s nachts werken en veel van huis zijn.

Trots op nationale DJ’s

Belgische danceliefhebbers zetten Dimitri Vegas & Like Mike en Lost Frequencies in hun top 5. de Nederlanders hebben de Nederlandse DJ’s Armin van Buuren, Martin Garrix, Tiësto en Hardwell op hun shortlist staan. Dance DJ’s vervullen veel fans dus met trots. Drie kwart van de Belgen zijn trots op de wereldwijd bekende Belgische DJ’s, net als acht op de tien Nederlandse dancemuziekfans trots zijn op de Nederlandse wereldwijd bekende DJ’s (81%). Als een DJ uit eigen land een internationale award wint, is 68% van de Belgische fans trots tegenover 62% van de Nederlandse dancefans.

Dance over de grens

Dance is in België en Nederland ongeveer even populair: ruim de helft van de Belgen is liefhebber van een vorm van Elektronische Dance Muziek (EDM) (51%); onder 30 jaar is dit zelfs 71%. In Nederland zijn deze percentages vergelijkbaar met 48% en 70%. De liefhebbers beleven dancemuziek wel anders: Belgen bezoeken vaker een festival, Nederlanders geven meer geld uit aan betaalde streamingdiensten. Een kwart van de danceliefhebbers uit België en Nederland is weleens speciaal voor een dance-evenement naar het buitenland gegaan. Buurlanden zijn dan het meest in trek: Belgen bezochten hiervoor het vaakst Nederland en Frankrijk, Nederlanders gingen met name naar België en Duitsland. Belgen geven meer geld uit aan een entreeticket voor zowel grote als kleine dancefestivals. Daarbij pakken de Belgische fans ook meer uit als ze een outfit aanschaffen voor een klein dance-evenement (27 euro) dan Nederlanders (21 euro). 

Meer dan 400.000 bezoekers komend Amsterdam Dance Event

Van 16 t/m 20 oktober 2019 wordt voor de 24e keer het Amsterdam Dance Event (ADE), de grootste danceconferentie ter wereld georganiseerd. Tijdens ADE ontmoet de wereldwijde dance-industrie elkaar, van startende tot ervaren DJ’s, producers tot vertegenwoordigers van platenlabels. In verschillende uitgaansgelegenheden in Amsterdam draaien internationale DJ’s. Het aantal bezoekers van ADE is in tien jaar tijd verviervoudigd en gaat naar verwachting in 2019 voor het eerst door de 400.000 bezoekersgrens.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). 

ING is een wereldwijde financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid, en biedt bankdiensten aan via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING Bank is om mensen in staat te stellen een stap voor te zijn, in het leven en in zaken. De meer dan 53.000 werknemers van ING Bank bieden retail- en wholesale bankdiensten aan cliënten in meer dan 40 landen.

De aandelen van ING Group noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid vormt een fundamenteel onderdeel van de strategie van ING, wat blijkt uit het feit dat ING wordt geklasseerd als 'Leader' binnen de banksector door Sustainalytics en een 'A' rating krijgt in het ratinguniversum van MSCI. De aandelen van ING Group zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van vooraanstaande leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell.

ING heeft toegewijde teams voor Duurzame Financiering in verschillende landen, waaronder België.  

Voor meer informatie:

ING Press Office pressoffice@ing.be

Muziek
Contacteer ons

Julie Kerremans - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations