Belgische beleggers zien aandelen als topbelegging in 2015

De ING-BeleggersBarometer stijgt licht in november, maar blijft onder het neutrale niveau van 100 punten steken. De sociaal-economische onrust blijkt op het vertrouwen te wegen. Ook voor 2015 zijn de economische verwachtingen niet hooggespannen.

PERSBERICHT

Bruxelles, le 16 décembre 2014


Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-BeleggersBarometer stijgt licht in november, maar blijft onder het neutrale niveau van 100 punten steken. De sociaal-economische onrust blijkt op het vertrouwen te wegen. Ook voor 2015 zijn de economische verwachtingen niet hooggespannen. Toch lijken er voor de meeste beleggers in 2015 weinig alternatieven te zijn voor aandelen.

De ING-BeleggersBarometer klautert in november lichtjes hoger tot 98 punten (komende van 95 punten in oktober). Dat blijft onder het neutrale niveau van 100 punten, wat erop wijst dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving nog steeds met enige argwaan bekijkt. Een ruime meerderheid van de beleggers (38%) ziet de recente conjunctuurevolutie somber in. Slechts 23% van de beleggers is er positief over.

In Franstalig België zijn er duidelijk minder mensen met een positieve conjunctuurinschatting (16%) dan bij de Nederlandstaligen (26%). Ander interessant gegeven is dat de 65-plussers duidelijk optimistischer zijn dan de werkende bevolking. Dit is vermoedelijk te danken aan de zeer lage inflatie, die traditioneel gunstiger wordt ervaren door ouderen dan door jongeren (die meestal nog schulden hebben af te betalen).

Ook voor de toekomst blijven er meer zwartkijkers (33%) dan optimisten (26%). De sociaal-economische onrust laat zich ook gevoelen in de vooruitzichten voor de gezinsfinanciën. Sinds juli zijn er relatief meer Belgen die denken dat hun financiële situatie zal verslechteren dan er zijn die de toekomst gunstiger inschatten. In november beweerde 25% van de respondenten de gezinsfinanciën in de komende maanden te zien afbrokkelen, terwijl 14% een verbetering in het vooruitzicht stelt.

Structurele maatregelen

Ook voor 2015 blijft de Belg eerder somber gestemd. Slechts 21% denkt dat volgend jaar economisch beter wordt dan 2014, terwijl 30% een verslechtering verwacht. Er zijn duidelijk meer zwartkijkers onder de Franstaligen (37%) dan bij de Nederlandstaligen (27%). Ook wat de beurs betreft, lijkt het vet wat van de soep. Zo voorspelt 20% van de beleggers een beter beursjaar in 2015, terwijl 26% een minder gunstig beursklimaat ziet opdoemen.

Dat neemt niet weg dat liefst 43% van de respondenten aandelen naar voor schuift als de belegging die het beste rendement zal opleveren in 2015. Wegens de lage rente wordt niet al te veel verwacht van obligaties en spaarboekjes. Ongeveer een kwart van de beleggers ziet in vastgoed de topinvestering van 2015, terwijl toch nog altijd 15% van de Belgen bij goud zweert. Blijkbaar is in een omgeving van lage rente en ondanks de sombere conjunctuurverwachtingen ook in 2015 TINA (There is no alternative) een belangrijke reden om de aandelenkaart te trekken.

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be

Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.80.09, peter.vandenhoute@ing.be



Vanessa Zwaelens

Head of External Communication