Belgische belegger vreest geopolitieke ontwikkelingen
De ING-BeleggersBarometer stabiliseert in september rond het neutrale niveau. Hoewel Belgen zich toenemend bezorgd tonen over de geopolitieke brandhaarden en het tegenvallende conjunctuurherstel, blijft het beursvertrouwen intact.
PERSBERICHT
Brussel, 21 oktober 2014
Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België
De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-BeleggersBarometer stabiliseert in september rond het neutrale niveau. Hoewel Belgen zich toenemend bezorgd tonen over de geopolitieke brandhaarden en het tegenvallende conjunctuurherstel, blijft het beursvertrouwen intact. Een pluim die de ECB waarschijnlijk op haar hoed mag steken.
De ING-BeleggersBarometer blijft rond het neutrale niveau van 100 punten schommelen. In september kwam de index uit op 102 punten, een lichte stijging t.o.v. de 101 punten in augustus. In maart piekte de BeleggersBarometer echter nog op 120 punten. De inschatting van de huidige conjunctuur blijft gestaag afnemen, met een even groot percentage (27%) optimisten als pessimisten. Wat de verwachtingen voor de komende drie maanden betreft, hebben de zwartkijkers nu zelfs de overhand (29% t.o.v. 25% optimisten). De economische motor lijkt dus wat te sputteren..
Geopolitiek
Het is best mogelijk dat de aarzeling in het conjunctuurherstel te wijten is aan een meer afwachtende houding van consumenten en bedrijfsleiders door de toegenomen geopolitieke onzekerheid. Daarom werd in het kader van de BeleggersBarometer gepeild naar de reactie van de Belgische belegger op de gebeurtenissen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Zo toont 45% van de beleggers zich bezorgd en 15% zelfs zeer bezorgd over de geopolitieke spanningen. Slechts 5% van de geënquêteerden beweert zich hiervan niets aan te trekken. Opmerkelijk is dat de Belgen vrezen dat het in 2015 nog erger wordt. Liefst 81% ziet de conflicten in het Midden-Oosten in ernst toenemen. Zo’n 35% van de beleggers denkt zelfs dat deze zich zullen uitbreiden naar andere regio’s. Het gevoel van toegenomen onveiligheid zal blijkbaar ook niet gauw verdwijnen. Zo stelt 61% van de respondenten dat de wereld in 2025 minder veilig zal zijn dan vandaag. De oorlogsdreiging mag dan wel de gemoederen beroeren, voorlopig heeft ze weinig impact gehad op de beleggingsstrategie van de Belg. Slechts 4% heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne de samenstelling van zijn portefeuille gewijzigd.
De beursverwachtingen zijn zelfs lichtjes verbeterd met 34% van de beleggers die een stijging van de beurs vermoeden in de komende drie maanden, tegenover 24% die een daling vreest. Vermoedelijk heeft de onverwachte rentedaling door de ECB aandelenbeleggers een hart onder de riem gestoken. Ook de verwachtingen van het rendement op de eigen portefeuille werden opgeschroefd. Zo verwacht 33% (29% in augustus) van de beleggers nu een beter rendement op zijn portefeuille in de komende drie maanden, terwijl 19% (23% in augustus) er een minder goed oog in heeft. Blijkbaar bieden de door de ECB aangekondigde acties om de economie weer op het juiste spoor te zetten, voldoende tegenwicht voor het tegenvallende conjunctuurherstel en de toegenomen geopolitieke dreiging.
___________________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.80.09, peter.vandenhoute@ing.be