Belgische belegger verwacht 6% jaarlijkse beursreturn

Na een inzinking in september klom de ING-beleggersbarometer voorzichtig hoger in oktober. Obligaties zijn nog altijd uit de gratie bij beleggers, terwijl de interesse in aandelenbeleggingen met mondjesmaat terug toeneemt. Op lange termijn verwacht de Belg een jaarlijkse return van 6% op een beursbelegging.

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.


Na een inzinking in september klom de ING-beleggersbarometer voorzichtig hoger in oktober. Obligaties zijn nog altijd uit de gratie bij beleggers, terwijl de interesse in aandelenbeleggingen met mondjesmaat terug toeneemt. Op lange termijn verwacht de Belg een jaarlijkse return van 6% op een beursbelegging.


De ING-beleggersbarometer klimt in oktober naar 99 punten (na 93 punten in september), maar blijft daarmee toch voor de tweede opeenvolgende maand onder het neutrale niveau van 100 punten. De aandelenkoersen mogen dan wel een mooie remonte hebben neergezet, de Belgische belegger is de hoge beursvolatiliteit tijdens de zomermaanden nog niet helemaal vergeten. Ook de inschatting van de conjunctuurevolutie is niet eenduidig positief. Zo zag 26% van de beleggers de economie in de voorbije maanden aantrekken, maar 34% ervoer een eerder negatieve evolutie. Er wordt gelukkig weer wat beterschap verwacht: met 32% overtreffen de optimisten opnieuw de 25% zwartkijkers.

Dankzij de mooie beursmaand, is het vertrouwen in aandelenbeleggingen wel wat teruggekomen. Zo anticipeert 33% van de beleggers een beursstijging in de komende maanden, hoewel 29% daar toch nog vraagtekens bij plaatst. De risico-aversie lijkt met mondjesmaat weg te ebben. Liefst 27% ziet het weer helemaal zitten om in meer risicovolle sectoren te beleggen, het hoogste cijfer sinds april van dit jaar. Toegegeven, 31% wil daar nog altijd niet van horen, maar daarmee zijn beleggers toch minder allergisch aan risicovolle investeringen dan aan obligaties. Obligaties worden immers door 36% van de Belgen als oninteressant bestempeld. Amper 17% zou nu aanraden om te beleggen in dergelijke activa. De historisch lage rente weegt op het enthousiasme voor obligaties.

 


Realistische verwachtingen

Niet dat de Belg zich aan tweecijferige rendementen verwacht op aandelenbeleggingen. Op de vraag wat een beursbelegging in de komende 10 jaar op jaarbasis zou kunnen opbrengen, schuift de Belgische belegger gemiddeld 6% naar voor. Liefst 60% denkt dat het minder dan 5% zal zijn en een kleine groep doemdenkers (6%) verwacht zelfs dat een aandelenbelegging op lange termijn niets opbrengt. Het is interessant te noteren dat sinds de start van de ING-beleggersbarometer in 2004 de lange-termijnrendementsverwachtingen geen grote bokkensprongen hebben gemaakt. Er viel wel een verband vast te stellen tussen de lange-termijnverwachting en de hoogte van de Bel20. Zo ging de beurspiek vóór de start van de financiële crisis gepaard met een lange-termijnrendementsverwachting van 8% per jaar voor een aandelenbelegging. Deze verwachting zakte tot amper 4% terug op het toppunt van de eurocrisis in 2012. Maar verwachte opbrengsten met dubbele cijfers hebben we nooit gezien. Momenteel liggen de returnverwachtingen met 6% rond hun lange-termijngemiddelde. Aandelen komen geleidelijk weer in de gratie, maar de Belg koestert gelukkig geen al te onrealistische rendementsverwachtingen.


___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist: + 32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be
Persbericht eveneens terug te vinden op www.ing.be/over

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication