Skip to Content

Belgische belegger blijft zeer optimistisch

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België


De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

Story image


De ING-beleggersbarometer sluit het jaar 2017 af op 120 punten, een eind boven het neutrale niveau van 100 punten. De bereidheid om in risicovolle activa te beleggen neemt toe. Toch zou de Belg meer dan 20% van nieuw te investeren geld op spaar- en termijnrekeningen parkeren.

De ING-beleggersbarometer sluit het jaar 2017 in stijl af: met een hausse van 6 punten bereikt de barometer 120 punten, de 14e opeenvolgende maand boven het neutrale niveau van 100 punten. De mooie beursprestaties zijn vermoedelijk niet vreemd aan de opperbeste stemming van de Belgische belegger. Zo zag liefst 47% van de respondenten het rendement op zijn portefeuille in de voorbije zes maanden positief evolueren, terwijl amper 17% een negatief rendement incasseerde.

Het beursoptimisme blijft groot. Zo’n 35% van de beleggende Belgen ziet de beurs in de komende drie maanden verder aantrekken. Slechts 17% verwacht dat de aandelenkoersen eerder een dip zullen kennen. De risico-appetijt lijkt dat ook weer wat toe te nemen. Zo beweert 27% van de beleggers dat het een goed moment is om in risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 25% van de respondenten dat helemaal niet ziet zitten. In de 160 maanden dat de ING-beleggersbarometer
bestaat, waren er slechts 11 maanden waarin een relatieve meerderheid van de beleggers een goed moment zag om in een risicovolle belegging te stappen.

Wat zou u doen met 100.000 euro?

Als een Belgische belegger momenteel 100.000 euro te investeren had, dan zou hij daarvan 24,6% beleggen in aandelen of aandelenfondsen. Fondsen met kapitaalbescherming, waarvan de rendementen variabel zijn, zouden 15,8% uitmaken. Dat voor heel wat Belgen toch nog het devies “Safety First” geldt, blijkt uit het feit dat fondsen met een vast rendement en kapitaalbescherming 26% zouden uitmaken van het te beleggen geld. Ook spaar- en termijnrekeningen scoren met 21,6% nog altijd hoog, ondanks de historisch lage rente. Obligaties en obligatiefondsen lijken dan weer uit de gratie, want amper 12% van de 100.000 euro zou in dit soort beleggingen worden geïnvesteerd.

Story image

In mei 2014 werd in het kader van de ING-beleggersbarometer aan de Belgische beleggers dezelfde vraag gesteld. De resultaten waren nauwelijks verschillend. Opmerkelijk is wel dat obligaties inmiddels nog verder in populariteit zijn gedaald (in mei 2014 waren obligaties nog goed voor 14,5% van de modelportefeuille), terwijl de interesse voor spaar-en termijnrekeningen in de voorbije jaren merkwaardig genoeg nog eerder is toegenomen (mei 2014: 20,4%), ondanks het feit dat de spaarrente nu lager ligt dan in 2014. Blijkbaar parkeert de Belgische belegger een deel van zijn geld op spaarrekeningen, wachtend op betere (?) beleggingsopportuniteiten.

Joëlle Neeb Media Relations
Julie Kerremans Media Relations
Vanessa Zwaelens Head of External Communication

Follow ING on