Belgische belegger blaakt van vertrouwen

De ING-beleggersbarometer spurt in februari naar het hoogste niveau sinds mei 2011. Conjunctuur- en beursperspectieven staan op mooi weer. De bereidheid om risico te nemen is zelden zo hoog geweest als vandaag.

PERSBERICHT

Brussel • 17 maart 2015

 

 

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer spurt in februari naar het hoogste niveau sinds mei 2011. Conjunctuur- en beursperspectieven staan op mooi weer. De bereidheid om risico te nemen is zelden zo hoog geweest als vandaag. Zelfs de mogelijkheid van een Grexit lijkt de Belgische belegger maar matig te verontrusten.

De ING-beleggersbarometer spurt in februari naar 123 punten, ruimschoots boven het neutrale niveau van 100 en meteen ook het hoogste peil sinds mei 2011. De conjunctuur zit duidelijk weer in de lift. Zo’n 39% van de beleggers zag het economisch klimaat in de voorbije drie maanden verbeteren, terwijl 21% een minder positieve evolutie ervoer. Bij de Franstaligen waren er echter nog steeds 31% zwartkijkers, terwijl het bij de Nederlandstaligen maar om 16% ging. Ook voor de komende drie maanden blijft de stemming in het zuiden van het land bedrukter: 27% van de respondenten ziet de economie achteruit boeren. Bij de Nederlandstaligen heeft slechts 13% een weinig rooskleurige toekomstvisie.

 

De grootste reden voor het gestegen optimisme bij de Belgische belegger is vermoedelijk het uitbundige beursklimaat. Sinds begin dit jaar werden flinke koerswinsten opgetekend en dat smaakt duidelijk naar meer. Liefst 49% van de respondenten ziet de beurs in de komende drie maanden verder stijgen. We moeten al naar september 2009 teruggaan om een groter beursenthousiasme te zien. Maar het zijn wel vooral de Nederlandstaligen die het beursvirus te pakken hebben: 55% verwacht een stierenmarkt, terwijl bij de Franstaligen dat percentage op 36 uitkomt. Liefst 32% van de beleggers verwacht dat de beurs in de komende 10 jaar een jaarrendement van minstens 6% zal neerzetten. Het is bijna vijf jaar geleden dat de langetermijnbeursperspectieven zo positief werden ingeschat.
Het beleggingsgedrag wordt dan ook risicovoller: 28% van de respondenten vindt het nu een goed moment om in risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 26% daar niet van wil horen. Dit is pas de tweede maand sinds de start van de ING-beleggersbarometer in september 2004, dat er relatief meer mensen zijn die het een aangewezen moment vinden om risico te nemen (januari 2015 was de enige andere maand dat dit het geval was).

Grexit

Het is bijna verontrustend hoe weinig de Belgische belegger zich nog zorgen lijkt te maken over factoren die het beursfeestje eventueel zouden kunnen verstoren. Neem nu de Griekse problemen. 36% van de Belgen denkt dat in de komende 12 maanden één of meerdere landen de muntunie zal verlaten. Wat Griekenland betreft, vindt 29% van de ondervraagden zelfs dat ze uit de euro moeten stappen. Maar over de gevolgen van dergelijke gebeurtenissen blijft de Belg heel koelbloedig. Slechts 24% denkt dat de groei in de overblijvende landen van de eurozone dan zal verzwakken. Er zijn er zelfs (19%) die menen dat het precies goed zal zijn voor de groei in de rest van de eurozone. Ook wat de gevolgen voor de beurs betreft, wordt dit niet echt als een catastrofe gezien. Ongeveer een derde van de beleggers denkt dan wel dat een Grexit de beurzen zal doen dalen, maar slechts 5% vreest dat het een sterke daling zal zijn. Liefst 22% denkt dat de beurs zal stijgen. Er is blijkbaar weinig dat de Belgische belegger op dit ogenblik van zijn stuk kan brengen. Een teveel aan vertrouwen was in het verleden wel niet altijd synoniem voor hoge rendementen.

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication