Skip to Content

Belgische applicatie itsme® viert eerste verjaardag met 350.000 gebruikers en internationale ambities

itsme®, de Belgische identiteitsapp die komaf maakt met rompslomp zoals kaartlezers en online wachtwoorden, blaast vandaag een 1ste kaarsje uit. Eén jaar na de lancering kan itsme® afklokken op 350.000 actieve gebruikers die de app intussen al gemiddeld 4 keer per maand gebruiken. Sinds begin dit jaar komen er ongeveer 40.000 nieuwe gebruikers per maand bij.

itsme® zag het levenslicht op 30 mei 2017: een mobiele applicatie waarmee je feilloos kan inloggen op websites en apps en waarmee je eenvoudig en veilig digitale transacties kan goedkeuren. Van bij de start kon itsme® al rekenen op de interesse van innovatieve spelers zoals Randstad, Doccle, ClearMedia, Proximus EnCo en Bolero. Vanaf het najaar van 2017 versnelde het gebruik gevoelig door de lancering van de 1ste itsme® toepassingen binnen de bancaire & telco sector bij ING, Belfius, BNP Paribas Fortis, Fintro, Hello Bank!, KBC/CBC en Proximus. Midden januari 2018 volgde dan de erkenning door de Belgische overheid en de activatie op CSAM met een resem interessante toepassingen voor de burger.

Deze sterke combinatie van privé en publiek gebruik zorgt voor een dynamische groei waardoor we vandaag al 350.000 actieve gebruikers én meer dan 1,2 miljoen itsme® transacties per maand mogen optekenen – een prestatie waar we fier op zijn!

Banken voorop maar andere sectoren volgen snel

Tussen nu en het voorjaar 2019 zal de bancaire sector zich quasi volledig aansluiten bij itsme®. Wij zijn zeer verheugd te kunnen melden dat volgende banken het aanbieden van itsme® vandaag reeds hebben bevestigd: Argenta, Axa Bank, Bank van Breda, Bank Nagelmackers, Beobank, bpost bank, CPH, Crelan, Deutsche Bank, Europabank en VDK Bank. Een aantal onder hen heeft aangegeven nog dit jaar live te willen gaan met itsme®.

Maar ook andere sectoren laten zich niet onbetuigd …

  • Sinds begin mei is AXA Insurances, als 1ste in de verzekeringssector, live met itsme®. En dit jaar maken nog een aantal andere belangrijke spelers hun opwachting. Zo hebben ook DVV Verzekeringen en NN het gebruik van de applicatie aangekondigd.
  • Ook in de sector van veilinghuizen en immobiliën is er actieve interesse in itsme®. Zo lanceerde de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat onlangs het online vastgoed platform Biddit (www.biddit.be). Verder voorzien immobiliënspelers CIB Vlaanderen en Vastgoedloket nog voor de zomer de integratie van itsme® af te ronden.
  • Europese marktleiders op het gebied van online authenticatie en digitale ondertekening als Signicat en CM Telecom zorgen ervoor dat itsme® nu ook beschikbaar is voor Belgische klanten op internationale platformen én bij buitenlandse bedrijven.
  • Andere innovatieve toepassingen vinden we terug in de wereld van telefonische klantenservice (IPG) en aangetekende zendingen (Connect Solutions). Binnen deze sectoren biedt itsme® de mogelijkheid om de klantenervaring op een heel nieuw niveau te tillen. Denken we maar aan de volledige digitale afhandeling van contractaanpassingen of het ontvangen van digitale aangetekende zendingen.

Sterke groei bij overheid en gezondheid

Sinds 16 januari 2018 is itsme® officieel erkend door de Belgische overheid en dit op het hoogste veiligheidsniveau. Door de activatie van itsme® op CSAM, de toegangspoort tot de online diensten van de overheid, is het mogelijk geworden om mobiel aan te melden op tal van overheidstoepassingen zoals MyPension, [email protected] en MyMinfin. De openstelling van Tax-on-web op 2 mei zorgde meteen voor een heuse boost van 60% meer nieuwe itsme®-accounts in de afgelopen maand!

“De snelle groei van itsme® voor online overheidstoepassingen toont aan dat de inspanning van de overheid om de toegangsdrempel te verlagen wordt geapprecieerd én ook dat Belgische burgers zeker niet afkerig staan tegenover meer digitale interactie met de overheid”, zegt Alexander De Croo, Vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post.

Recent zien we ook heel wat interessante toepassingen binnen de gezondheidssector in de ruime zin.

Zo is op federaal vlak het platform “MijnGezondheid” van start gegaan en op regionaal vlak, de gezondheidsnetwerken “Brussels Gezondheidsnetwerk”, “Réseau Santé Wallon”, “Patient Health Viewer” (binnenkort).

Ook binnen de mutualiteiten is itsme® aan een serieuze opmars bezig: Omnimut is - als eerste van alle Onafhankelijke Mutualiteiten - met de toepassing live sinds begin mei.

Dankzij al deze nieuwe toepassingen werden er vandaag al meer dan 1 miljoen logins met itsme® geregistreerd op websites van de overheid.

Vergeleken met april 2017, worden er vandaag al 40% meer online authenticaties geregistreerd op de websites van de overheid. Een duidelijk teken dat de verdere digitalisering van de maatschappij in België in sneltempo vooruitgaat.

Internationale ambities: itsme® steekt de grens over naar Luxemburg

“itsme® heeft een mooie start genomen in België hetgeen ons zeer verheugd maar wij geloven dat het product nog veel meer potentieel heeft, ook buiten de landsgrenzen. Daarom zijn we bijzonder fier om vandaag te kunnen aankondigen dat Belgian Mobile ID een strategisch partnership aangaat met LuxTrust om itsme® te positioneren op de Luxemburgse markt.”, zegt Kris De Ryck, CEO Belgian Mobile ID.

“Belgian Mobile ID en LuxTrust delen vandaag, elk op hun respectieve markt, dezelfde visie rond een krachtig nationaal digitaal ecosysteem dat wordt ondersteund door één digitale identiteit. Dankzij dit strategisch partnership kunnen we werk maken van een unieke digitale identiteit voor België en het Groothertogdom Luxemburg. Het is ons streefdoel om, dankzij de sterke complementariteit van onze producten, die markten op een efficiënte manier te bedienen. Maar we mikken daarnaast ook en vooral op de internationale digitale markt, die steeds meer complete oplossingen vergt voor identiteitsbeheer en elektronische handtekeningen. We zijn dan ook zeer blij dat we vandaag, dankzij Belgian Mobile ID en itsme®, onze internationale slagkracht en ambitie tot een hoger niveau kunnen tillen”, aldus Pascal Rogiest, CEO van LuxTrust.

Op deze eerste verjaardag van itsme® wordt het enthousiast uitkijken naar de volgende jaren en naar de evolutie van digitale authenticatie- en identificatieprocessen in alle mogelijke sectoren en toepassingen. itsme® is er alvast klaar voor!

Terug naar boven