Belgisch bbp groeit met 0.2% in het derde kwartaal van dit jaar
Het herstel van de Belgische economie zet zich voort, maar aan een trager ritme.
Het herstel van de Belgische economie zet zich voort, maar aan een trager ritme. Toch zou de heropleving van het vertrouwen in het vierde kwartaal ervoor moeten zorgen dat de Belgische groei in 2015 afklokt op 1,3%.
Volgens de eerste schatting van de Nationale Bank van België groeide Belgische economie met 0,2% in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met het tweede kwartaal (1,3% jaar-op-jaar). De groei in het tweede kwartaal werd echter naar boven herzien (van 0,4% tot 0,5%). Deze cijfers zijn in de lijn van onze verwachtingen. Hoewel er nog geen details over de componenten van de groei beschikbaar zijn, gaan we ervan uit dat de binnenlandse vraag de sterkste aandrijver ervan was. Het consumentenvertrouwen blijft immers relatief hoog, en lage energieprijzen (ondanks de BTW-verhoging op elektriciteit) verhogen de koopkracht van huishoudens. We vrezen echter dat de netto-export de groei minder ondersteund hebben in het derde kwartaal, aangezien de indicatoren van de wereldhandel wat zwakker zijn. Niettemin slaag de nog steeds zwakke euro erin om tegengewicht te bieden voor de vertraging van de wereldeconomie, omdat het de Europese bedrijven vergemakkelijkt om marktaandeel te verwerven.
Al bij al schetst het cijfer een gemengd beeld. Enerzijds wijst het erop dat het geleidelijke herstel nog steeds gaande is. Bovendien kan het, samen met het nog steeds sterke groeicijfer voor Spanje (0,8% kwartaal-op-kwartaal), beschouwd worden als een goed teken voor de eurozone als geheel (wat in de komende dagen bevestigd zou moeten worden). Anderzijds echter lijkt de groeiversnelling van de eerste jaarhelft wat af te kalven (zowel in België als in Spanje). Met andere woorden: het lijkt steeds moeilijker, misschien zelfs onmogelijk, om terug te keren naar de vroegere groeistandaarden (voor België was dit een groei van 2,0% voor een volledig jaar). Zo het is herstel nog steeds te zwak om de werkloosheidsgraad verder te doen dalen (8,7% in september). Daarnaast dwingt het zwakke herstel de federale regering ertoe om bijkomende inspanningen te blijven leveren om het begrotingstekort terug te dringen.
__________________________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Philippe Ledent, Senior economist, +32 2 547 31 61, philippe.ledent@ing.be