Belg twijfelt over vastgoedbeleggingen
De ING-beleggersbarometer schiet in januari naar het hoogste peil in 7 maanden. Bij de start van het nieuwe beleggingsjaar lijken heel wat Belgen opnieuw wat meer risico te willen nemen. Wat vastgoedbeleggingen betreft, heeft de wijziging van de woonbonus gezorgd voor communautaire verschillen, waarbij de Nederlandstaligen duidelijk minder warm lopen voor vastgoed dan de Franstaligen.
PERSBERICHT
Brussel, 17 februari 2015
De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-beleggersbarometer schiet in januari naar het hoogste peil in 7 maanden. Bij de start van het nieuwe beleggingsjaar lijken heel wat Belgen opnieuw wat meer risico te willen nemen. Wat vastgoedbeleggingen betreft, heeft de wijziging van de woonbonus gezorgd voor communautaire verschillen, waarbij de Nederlandstaligen duidelijk minder warm lopen voor vastgoed dan de Franstaligen.
De ING-beleggersbarometer stijgt in januari voor de derde maand op rij. Aan 114 punten ligt de barometer nu ruim boven het neutrale niveau van 100 punten. Dat wijst erop dat de beleggers het nieuwe jaar in allerbeste stemming zijn gestart. Het vertrouwen in de economie is fors toegenomen. Zo zag 32% van de Belgen in de voorbije drie maanden een conjunctuurverbetering, waardoor de pessimisten met 26% opnieuw in de minderheid zijn. De stijgende beurs en de dalende olieprijzen hebben duidelijk een positieve impact op de financiële toestand van de gezinnen: 24% van de respondenten schatte zijn financiële situatie in de voorbije drie maanden rooskleuriger in, het hoogste cijfer sinds juli 2007! Ook met het vertrouwen in de toekomst zit het goed. Volgens 35% van de beleggers trekt de conjunctuur in de komende maanden immers verder aan (t.o.v. 27% zwartkijkers).Het teruggekeerde optimisme doet de risicozin toenemen. Liefst 41% gelooft nu dat de beurs in de komende drie maanden verder zal stijgen. De doemdenkers zijn met 21% duidelijk in de minderheid. In die omstandigheden denkt 27% van de respondenten dat het wel de moeite loont om in meer risicovolle sectoren te investeren. Voor de minder risicovolle sectoren zijn er zelfs 35% voorstanders te vinden. Een dergelijk enthousiasme was al van maart 2014 geleden. Gezien de historisch lage rente wekt het geen verwondering dat amper 21% van de beleggers momenteel heil ziet in obligatiebeleggingen.
Woonbonus
Naar aanleiding van Batibouw werd gepolst naar de inschatting van de evolutie van de vastgoedmarkt. Voor appartementen verwacht 41% van de Belgen een prijsstijging in 2015 (21% vermoedt een daling). Woonhuizen zouden volgens 32% van de respondenten duurder moeten worden, terwijl 26% een daling ziet. Villa’s zijn duidelijk het minst in trek: daar vreest 41% een prijsinzinking, terwijl slechts 28% de prijzen dit jaar ziet aantrekken. Ten slotte lijken de prijzen van bouwgronden het minst onderhevig aan de zwaartekracht: voor 50% van de beleggers zullen die nog stijgen. Amper 10% verwacht een daling. Een frappante vaststelling is het feit dat de Nederlandstaligen over de hele lijn de evolutie van de vastgoedmarkt minder positief inschatten dan de Franstaligen. De minder aantrekkelijke woonbonus in Vlaanderen heeft dus duidelijk ook de vastgoedprijsverwachtingen beïnvloed. Geen wonder dat slechts 9% van de Nederlandstaligen dit jaar een investering in vastgoed overweegt, terwijl bij de Franstaligen dat percentage 21% bedraagt.
Voor meer informatie :
Persdienst: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be