BeleggersBarometer - Vrouwelijke beleggers pessimistischer

De ING-beleggersbarometer verliest in augustus opnieuw terrein en bevindt zich nu nog nauwelijks boven het neutrale niveau.

PERSBERICHT

Brussel, 16 september 2014

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.


De ING-beleggersbarometer verliest in augustus opnieuw terrein en bevindt zich nu nog nauwelijks boven het neutrale niveau. Vooral de conjunctuurverwachtingen versomberen. Opmerkelijk is dat de vrouwelijke beleggers zich heel wat pessimistischer tonen dan hun mannelijke tegenhangers.

Een afzwakkende conjunctuur en aanhoudende geopolitieke spanningen stellen de zenuwen van de Belgische belegger zwaar op de proef. Zo viel de ING-beleggersbarometer in augustus verder terug tot 101 punten, wat nog maar net boven het neutrale niveau van 100 punten ligt. In maart stond de barometer nog op 120 punten. Het is vooral verontrustend dat de economische heropleving lijkt te stokken. Zo meldde slechts 29% van de ondervraagden een conjunctuurverbetering voor de voorbije drie maanden, terwijl 27% van de respondenten een verslechtering ervoer. En er wordt blijkbaar weinig verbetering verwacht. Nog slechts 24% van de beleggers ziet de groei aantrekken in de komende maanden, terwijl 27% de conjunctuurevolutie somber inschat. Het is voor het eerst sinds juli 2013 dat de pessimisten opnieuw in de meerderheid zijn.

Opvallend is dat vrouwelijke beleggers een stuk pessimistischer zijn dan hun mannelijke tegenhangers. Over het algemeen blijken dames conservatiever in hun verwachtingen voor de financiële markten (de ING-beleggersbarometer noteert op 108 punten voor de mannen, maar slechts op 92 punten voor de vrouwen), maar ook specifiek wat de economie betreft, zijn de verwachtingen minder hooggespannen. Zo anticipeert bij de mannen nog altijd 30% van de respondenten een conjunctuurverbetering, terwijl bij het vrouwelijke deel van de bevolking slechts 17% de toekomst door een roze bril ziet. Eenzelfde verhaal inzake beursverwachtingen. Gemiddeld ziet nog altijd 31% van de respondenten de beurs in de komende drie maanden stijgen, maar bij de heren gaat het om 37%, terwijl nog slechts 23% van de dames in een beurshausse gelooft.

Langetermijnsparen

Er zijn echter weinig verschillen tussen mannen en vrouwen als het over de tijd gaat die ze moeten besteden aan hun geldzaken. Zo vindt 36% van de Belgen dat ze zich meer zouden moeten bezighouden met hun geldzaken, een percentage dat niet significant verschilt tussen mannen en vrouwen. Daartegenover staat dat 33% vindt dat ze al genoeg tijd aan hun portefeuille besteden. Vooral de oudere beleggers stellen dat ze hun financiën wat dichter zouden moeten opvolgen. Maar hier blijkt de complexiteit een groot obstakel. Zo zegt 54% (tegenover 42% voor de gehele populatie) van de 70-plussers dat het te ingewikkeld is om er zich nog veel mee bezig te houden.

Zo’n 38% van de Belgische beleggers beweert een heel duidelijke langetermijnspaardoelstelling voor ogen te houden (dit percentage is voor mannen en vrouwen nagenoeg gelijk). Deze mensen weten hoeveel ze binnen 10 jaar willen gespaard hebben en hoe ze dat doel willen bereiken. 30% van de beleggers houdt zich niet bezig met dergelijke langetermijnplannen. Het is uiteraard niet verwonderlijk dat bij de min-35-jarigen de mensen met langetermijnspaarplannen goed vertegenwoordigd zijn (47%), terwijl dat percentage bij de 70-plussers terugvalt tot amper 20.

___________________________

Voor meer informatie :
Persdienst : + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication