Beleggersbarometer neigt naar pessimisme
De ING-beleggersbarometer dook in september voor het eerst dit jaar onder het neutrale niveau van 100 punten. De beursvolatiliteit is toegenomen, maar daarnaast verwacht de beleggende Belg een afzwakkende conjunctuur. Op lange termijn blijft de Belg onzeker over de evolutie van zijn financiële situatie, waarbij vrouwen zich iets somberder tonen dan mannen.
Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België
De Beleggersbarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-beleggersbarometer dook in september voor het eerst dit jaar onder het neutrale niveau van 100 punten. De beursvolatiliteit is toegenomen, maar daarnaast verwacht de beleggende Belg een afzwakkende conjunctuur. Op lange termijn blijft de Belg onzeker over de evolutie van zijn financiële situatie, waarbij vrouwen zich iets somberder tonen dan mannen.
De ING-beleggersbarometer tuimelde in september naar 93 punten, komende van 110 punten in augustus. Het is de eerste keer dit jaar dat de barometer onder het neutrale niveau van 100 punten eindigt, wat erop wijst dat de Belgen eerder wantrouwig staan t.o.v. de evolutie van de financiële markten. De slechte beursprestaties gedurende de zomermaanden zijn hier vermoedelijk niet vreemd aan. Slechts 18% van de beleggers gaf aan de voorbije drie maanden een positief rendement te hebben gerealiseerd op zijn beleggingen, daar tegenover staat 44% die zegt verlies te hebben geleden. Maar ook de conjunctuurverwachtingen branden op een lager pitje. Voor de derde maand op rij versombert de inschatting van de recente economische groei. Voor het eerst dit jaar zegt een meerderheid van de respondenten (36%) een verslechtering van de conjunctuur te hebben ervaren. Slechts 27% zag een verbetering. Toch ziet nog een kleine meerderheid (32%) het economisch klimaat verbeteren in de komende drie maanden, al is het percentage zwartkijkers (32%) naar het hoogste peil sinds december 2014 geklommen.
Gedeukt beursvertrouwen
Het enthousiasme voor de beurs heeft ook een deuk gekregen. Slechts 30% van de geënquêteerden verwacht een stijging van de aandelenkoersen in de komende drie maanden, terwijl 32% een daling anticipeert. Het percentage Belgen dat het een goed moment vindt om in meer risicovolle beleggingen te stappen (21%) staat op het laagste peil sinds juli 2014. Maar ook minder risicovolle sectoren en obligaties kunnen niet echt op veel kooplustigen rekenen (respectievelijk 25% en 18%). In een klimaat waarin hij opnieuw meer onzekerheid ervaart, kiest de Belg blijkbaar vooral voor cash-beleggingen.
Vrouwen minder optimistisch
Sinds het begin van de crisis is de Belg onzekerder over de lange-termijnevolutie van zijn financiële situatie. Zo denkt 33% dat hij het binnen tien jaar financieel beter zal hebben, terwijl 31% de tegenovergestelde mening is toegedaan. Het is niet verwonderlijk dat bij jongeren de hoop op financiële vooruitgang meer speelt dan bij ouderen. Merkwaardiger is het feit dat vrouwen op dat vlak pessimistischer lijken dan mannen. Zo denkt 38% van de vrouwen dat ze binnen tien jaar er financieel op achteruit zal gaan, terwijl er tussen de mannen maar 27% doemdenkers zitten.
___________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist: + 32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be