Beleggersbarometer - Griekse deal stopt afbrokkeling van Belgisch beursoptimisme

De ING-beleggersbarometer daalde in juli verder, de vierde opeenvolgende daling, al zorgde de Griekse deal in de tweede helft van de maand voor een opnieuw aantrekkend beursoptimisme.


Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

 

 

De ING-beleggersbarometer daalde in juli verder, de vierde opeenvolgende daling, al zorgde de Griekse deal in de tweede helft van de maand voor een opnieuw aantrekkend beursoptimisme. Voor 3 op de 10 van de beleggers is beleggen een prettige bezigheid, maar het merendeel blijft er onverschillig bij en een aanzienlijk percentage vindt het een vervelend karweitje. Geen wonder dat van de bank wordt verwacht daar de nodige assistentie bij te leveren.

De ING-beleggersbarometer viel in juli terug tot 106 punten t.o.v. 113 punten in juni. Hoewel de indicator nog steeds boven het neutrale niveau van 100 punten noteert, was dit toch al de vierde opeenvolgende daling. Blijkbaar heeft de Griekse crisis en de beurscrash in China het enthousiasme van de Belgische belegger toch wat getemperd.

Zelfs het vertrouwen in de economische herneming is door deze externe factoren wat gaan wankelen. Waar in juni nog 46% van de geënquêteerden een verbetering van de conjunctuur meldde in de voorbije 3 maanden, was dat percentage in juli naar amper 32% teruggevallen. Ook wat de conjunctuurverwachtingen voor de komende 3 maanden betreft, nam het aantal optimisten af: nog 34% van de Belgen verwacht beterschap, terwijl het percentage zwartkijkers van 17% naar 23% aangroeide.

Maar er lijkt opnieuw beterschap op komst. De Griekse deal half juli heeft het beursvertrouwen opnieuw doen toenemen. Waar in de eerste twee weken van juli maar goed een kwart van de beleggers op een beurshausse in de komende drie maanden durfde hopen, steeg dat percentage boven de 40% in de derde week, toen duidelijk werd dat Griekenland niet uit de muntunie zou stappen.

Beleggen, een leuke bezigheid?

In een enquête die maandelijks de polsslag van de Belgische belegger neemt, is het interessant om ook even te peilen naar de houding van de Belg tegenover beleggen. De beleggende Belg is zeker niet onverdeeld positief over deze activiteit. Het is wel zo dat 31% van de ondervraagden beweert plezier te beleven aan het opvolgen van zijn beleggingen. Maar bijna de helft van de beleggers beschouwt het niet bepaald als een hobby, terwijl liefst 21% het zelfs een vervelend karweitje vindt.

Terwijl bij de Franstaligen slechts 14% beweert dat het opvolgen van zijn portefeuille hem geen genoegen verschaft, is dit bij de Nederlandstaligen 24%. Logischerwijs zijn het vooral de meest actieve beleggers die plezier beleven aan het opvolgen van hun portefeuille: voor 59% onder hen betekent dit amusement. Interessant is ook dat de jongere beleggers gemiddeld iets meer zin hebben om zich in geldzaken te verdiepen dan de ouderen.

Het feit dat beleggen geen onverdeeld enthousiasme opwekt, maakt het niet verrassend dat 66% van de beleggende Belgen vindt dat de bank zijn beleggingen moet opvolgen en dienaangaande advies verstrekken. Zelfs bij de meer actieve beleggers is nog 54% die mening toegedaan. Het is wel zo dat dit type beleggers kritischer is en 59% stelt dat ze op hun eigen oordeel zullen afgaan bij het beheer van hun portefeuille. Bij de weinig actieve beleggers bedraagt dit percentage slechts 30%.

Is ethisch beleggen belangrijk?

De Belgische belegger is wel bezorgd over het feit of een beleggingsfonds dat hij in portefeuille heeft al dan niet in ethisch handelende bedrijven belegt. Liefst 49% van de ondervraagden zou het belangrijk vinden dat een fonds alleen in ethische bedrijven investeert. Slechts 15% van de respondenten vindt dit een onbelangrijke kwestie. De meerderheid van de Belgen meent echter wel dat het de taak van de bank is om na te gaan of een fonds al dan niet ethisch belegt. Want zoveel is duidelijk: de gemiddelde Belg heeft blijkbaar weinig zin om hier zelf veel tijd aan te besteden.

 ___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist: + 32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication