BELEGGERSBAROMETER - BELGISCHE BELEGGER VREEST CYBERCRIMINALITEIT

De ING-beleggersbarometer stond in augustus voor de tiende opeenvolgende maand op goed weer.

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer stond in augustus voor de tiende opeenvolgende maand op goed weer. Beleggers behouden vertrouwen in de beurzen en zijn bereid om enig risico te nemen. Cybercriminaliteit is een gevaar dat ook de belegger niet onberoerd laat: zowat een derde van de Belgische beleggers ziet dit als een bedreiging voor zijn portefeuillerendement.

De ING-beleggersbarometer stijgt in augustus naar 117 punten, de tiende opeenvolgende maand dat de indicator boven het neutrale niveau van 100 punten noteert. Een duidelijke indicatie dat de Belgische belegger nog altijd met een zeker vertrouwen tegen de financiële markten aankijkt. De conjunctuur evolueerde positief in de voorbije 3 maanden volgens 43% van de respondenten. Slechts 15% zag de economie in die periode afzwakken. Ook het vertrouwen in de aandelenmarkten staat nog steeds op een hoog peil: 37% van de beleggers ziet de beurs in de komende drie maanden verder stijgen, terwijl amper 17% een terugval vreest.
Geen wonder dat 27% van de respondenten het een goed moment vindt om in meer risicovolle activa te investeren. Dat is het op één na hoogste percentage van de laatste twee jaar. Een belegging wagen in minder risicovolle sectoren vindt zelfs 32% momenteel een goed idee. Een relatieve meerderheid van de beleggers denkt dan weer dat het minder aangewezen is om momenteel in obligaties te beleggen. Dat is niet zo verwonderlijk gezien het zeer lage niveau van de langetermijnrente. Toch vindt 22% van de respondenten het wel een goed moment om obligaties te kopen, het hoogste percentage in meer dan twee jaar. Een toenemend aantal beleggers denkt dus blijkbaar dat de rente heel lang laag zal blijven, waardoor een obligatiebelegging toch het overwegen waard is, gezien de obligatierente nog altijd wat hoger ligt dan die op spaarboekjes.

Cybercriminaliteit

Nu financiële zaken meer en meer via internet worden afgehandeld, is het niet onlogisch dat criminaliteit zich voor een stuk ook naar de online wereld heeft verplaatst. Liefst 70% van de Belgische beleggers meent dat cybercriminaliteit een bedreiging voor de wereldeconomie is geworden. Zo’n 31% van de respondenten denkt dat dit soort criminaliteit zelfs het rendement van zijn portefeuille zou kunnen aantasten. Amper 22% is daar absoluut niet bang voor. Bijna de helft (46%) van de beleggers heeft trouwens schrik om zelf het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Voor 21% vormt dat dan weer geen ernstig gevaar. Gelukkig beweert 61% van de beleggers wel degelijk maatregelen te nemen om zich te beveiligen tegen cybercriminaliteit. Al zijn er toch nog altijd 12% beleggers die dat niet doen, ondanks alle waarschuwingen.

Economic Research
Contacteer ons

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations