Beleggersbarometer
De ING-Beleggersbarometer stijgt nog maar eens in maart en komt uit op 127 punten (123 in februari), hoofdzakelijk omdat de economische situatie beter aanvoelt.
Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België
Belg verkiest beleggingen in euro
De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-Beleggersbarometer stijgt nog maar eens in maart en komt uit op 127 punten (123 in februari), hoofdzakelijk omdat de economische situatie beter aanvoelt. De belegger is dus bereid om risico's te nemen, vooral omdat de renteomgeving hem ertoe aanzet om zijn gedrag te veranderen. Op het vlak van de beursramingen op drie maanden, die zich in maart stabiliseren, blijft hij daarom koelbloedig. Wat de munten betreft waarin belegd kan worden, blijft de Belg conservatief: alleen de euro en in mindere mate de dollar weten de belangstelling van de belegger te wekken.
De ING-Beleggersbarometer wint vier punten in maart en stijgt van 123 punten in februari naar 127 punten in maart. Nog nooit sinds het begin van de economische en financiële crisis bereikte de ING-Beleggersbarometer een dergelijk hoog peil. Ander goed nieuws is dat het gevoel van de beleggers ten aanzien van de Belgische economie de belangrijkste motor is van de stijging van de barometer. Zo vindt 43% van de respondenten dat de economische toestand in België de voorbije drie maanden is verbeterd (39% in februari) en ervaart nog amper 18% een achteruitgang (21% in februari). Voor de komende drie maanden zien we een even grote verbetering: 40% van de respondenten verwacht een verder aantrekken van de conjunctuur (+3 punten).
Tegelijkertijd is, op het vlak van de financiële situatie van de gezinnen, het aantal mensen dat een gunstige evolutie ziet in hun financiën de laatste drie maanden met 5 punten gestegen (28% in maart tegenover 23% in februari). Klein minpuntje: de ramingen voor de komende drie maanden lijken onzekerder.
In hun optimisme voelen de beleggers zich meer aangetrokken door risico, wat normaal is. Zo vindt 35% van de respondenten het moment goed om te beleggen in risicovolle sectoren. Ter vergelijking: amper zes maanden geleden waren ze maar met 22%. Rekening houdend met de bijzonder hoge koersen, weten obligaties niet echt meer te bekoren, aangezien slechts 18% van de beleggers het moment goed vindt om in deze activacategorie te beleggen, en 37% het geen goed moment vindt. Hoewel de belegger nog altijd meent te kunnen profiteren van het heersende optimisme op de beurzen, is hij toch voorzichtiger met betrekking tot de toekomstige evolutie ervan. Volgens 47% van de respondenten zal de Belgische beurs de komende drie maanden nog stijgen. Dat is weliswaar nog altijd veel, maar toch minder dan de score van vorige maand (49%). Zo denkt 16% dat de beurs zal dalen, terwijl het een maand geleden nog over 13% ging. Een verklaring hiervoor is misschien de knappe vooruitgang van de markten sinds begin dit jaar en het besef dat de bomen niet tot in de hemel groeien.
De euro ... en een beetje dollar!
Hoewel de Belgische belegger optimistisch is, beseft hij nog altijd hoe moeilijk het is om te beleggen. Zo vindt 57% van de ondervraagde beleggers dat beleggen ingewikkeld is. Bovendien gaat liefst 83% akkoord tot zelfs helemaal akkoord met het feit dat beleggen impliceert dat men een zeker risico moet nemen. Maar rekening houdend met de bijzonder lage renteomgeving lijkt dat risico niet helemaal af te schrikken.
Wat de munt betreft die momenteel de voorkeur geniet op het vlak van beleggen, lijkt de euro nog altijd goed aangeschreven te staan, en dat ondanks de grote koersschommelingen in de voorbije maanden. Dat betekent dus dat de belegger slechts weinig geneigd is om een wisselrisico te aanvaarden. Als ze over 10.000 euro extra zouden beschikken om te beleggen, zou bijna een derde van de respondenten minstens 80% van dat bedrag beleggen ... in euro. Slechts 12% wil daarentegen niets in euro aanhouden. De dollar lijkt ondanks alles een zekere belangstelling te wekken bij de beleggers, aangezien meer dan de helft van de respondenten er 1 tot 50% van dat bedrag in zou beleggen. Toch wil liefst 40% er niets in beleggen. Voor de andere voorgestelde munten spreken de resultaten voor zich: 72% van de respondenten zou bijvoorbeeld niets beleggen in pond sterling.
___________________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be