Beleggersbarometer

De ING-BeleggersBarometer zet in april een stapje terug, maar wijst nog steeds op een gunstig beleggersklimaat. Belgische beleggers zijn nog altijd bereid risico te nemen. Opvallend is dat inkomen uit arbeid of vervangingsinkomens eerder dienen om de lopende uitgaven te bekostigen, terwijl beleggingsinkomsten veelal als bijkomend spaargeld worden gezien.

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

Belgen sparen inkomsten uit beleggingen

 

 

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

 

De ING-BeleggersBarometer zet in april een stapje terug, maar wijst nog steeds op een gunstig beleggersklimaat. Belgische beleggers zijn nog altijd bereid risico te nemen. Opvallend is dat inkomen uit arbeid of vervangingsinkomens eerder dienen om de lopende uitgaven te bekostigen, terwijl beleggingsinkomsten veelal als bijkomend spaargeld worden gezien.

De ING-BeleggersBarometer moet in april een stapje terugzetten naar 124 punten, nadat de barometer in maart tot het hoogste peil sinds de start van de crisis was geklommen (127 punten). De indicator hangt echter nog steeds boven het neutrale niveau van 100 punten, wat erop wijst dat de Belgische belegger de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

Economisch oogt het plaatje nog altijd goed: liefst 44% van de respondenten zag de conjunctuur in de voorbije drie maanden verbeteren. Slechts 18% ervoer een achteruitgang. Ook voor de toekomst blijven de Belgen eerder positief gestemd, met een relatieve meerderheid van de beleggers die de economie verder ziet aantrekken (37%), terwijl amper 19% vreest dat de herneming zal stilvallen.

Het beursoptimisme blijft groot: 46% verwacht dat het feestje doorgaat in de komende drie maanden. Voor 19% van de geënquêteerden is het echter eerder een moment om winst te nemen, want de beurs zou volgens hen terrein moeten prijsgeven. De risicozin blijft echter groot. Liefst 33% van de beleggers vindt het een goed moment om in meer riskante activa te beleggen, terwijl 25% daar niet van wil horen. Sinds de start van de ING-BeleggersBarometer in 2004 is het nog maar de vierde maand dat mensen die meer risicovol willen beleggen in de meerderheid zijn.

Mentale boekhouding

In haar jaarverslag maakte de Nationale Bank van België gewag van een dalende spaarquote bij de Belgen, omdat het inkomen uit beleggingen (o.a. vanwege de lage rente) is gedaald. ING peilde daarom bij de Belgische belegger in hoeverre inkomen uit beleggingen psychologisch anders wordt ervaren dan inkomen uit arbeid of vervangingsinkomens. Dit blijkt inderdaad zo te zijn. Inkomen uit arbeid of vervangingsinkomens worden door 54% van de Belgen vooral beschouwd om uit te geven, terwijl slechts 15% dit eerder als een bron van spaargeld ziet. Dit ligt anders voor inkomen uit beleggingen. Daarvan vindt 47% van de beleggende Belgen dat het vooral dient om de spaarpot te spijzen. Amper 21% ziet dit overwegend als een middel om uitgaven te bekostigen. Minder verrassend is dat bij gepensioneerden dit laatste percentage iets hoger ligt (eerder rond de 30%). Vele gepensioneerden hebben immers een appeltje voor de dorst gespaard dat hun pensioen moet aanvullen om in hun levensonderhoud te voorzien. Pittig detail is dat bij Nederlandstaligen (53%) de neiging om beleggingsinkomsten als spaargeld te bestempelen groter is dan bij de Franstaligen (37%).

Een mogelijk gevolg van de mentale boekhouding die een onderscheid maakt tussen het type van inkomen, is dat een rentestijging die voor hogere inkomsten uit beleggingen zou zorgen, zich eerder zou moeten vertalen in een hogere spaarquote dan wel in meer consumptie.

 


 

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication