Banken trekken limieten voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode op van 25 naar 50 euro

Banken trekken limieten voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode op van 25 naar 50 euro

Contactloze betalingen kunnen mee verspreiding coronavirus indijken

Alle klanten van ING België zullen vanaf volgende week contactloos zonder pincode kunnen betalen voor een bedrag van 50 euro in plaats van 25 euro vandaag. De Belgische banken hebben daarover een akkoord gesloten met sectorfederatie Febelfin. De banken trekken de limiet op, omdat handelaars vragen om zoveel mogelijk digitaal en contactloos te betalen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarnaast wordt ook het cumultatieve bedrag verhoogd. Terwijl je vroeger in totaal niet meer dan 50 euro aan opeenvolgende contactloze kaartbetalingen kon doen zonder pincode, wordt dat bedrag verhoogd naar 100 euro.

Hieronder vindt u meer info in het persbericht van Febelfin.

Banken trekken limieten voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode op

Contactloze betalingen kunnen mee verspreiding coronavirus indijken

 • Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, vragen handelaars om zo veel mogelijk digitaal te betalen.
 • Contactloos betalen is niet alleen veilig maar ook hygiënisch: mensen raken het toetsenbord van de betaalterminal niet of minder vaak aan.
 • De transactionele limiet voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode wordt in België opgetrokken van 25 naar 50 euro per kaartbetaling: consumenten moeten pincode pas intikken bij een betaling van meer dan 50 euro.
 • Voor wie verschillende opeenvolgende contactloze kaartbetalingen zonder pincode doet, wordt ook de cumulatieve limiet opgetrokken naar 100 euro.
 • Vanaf 14 april zullen de betaalterminals die vandaag - binnen de huidige quarantainemaatregelen - actief zijn, stapsgewijs aangepast worden aan de nieuwe limieten.
 • Febelfin stelt filmpjes ter beschikking die eenvoudig tonen hoe digitaal betalen werkt.

Contactloos betalen: het is snel, makkelijk en veilig. En vooral: het is – in volle coronatijden – meer dan ooit de meest hygiënische manier om aankopen af te rekenen. Je moet het toetsenbord van de betaalterminal namelijk niet of minder vaak aanraken. Daarom hebben de banken besloten om de limieten voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode op te trekken.

Het bedrag van 25 euro per contactloze kaartbetaling wordt opgetrokken naar 50 euro. Je hoeft dus geen pincode meer in te geven voor een betaling onder of gelijk aan 50 euro. Terwijl je vroeger in totaal niet meer dan 50 euro aan opeenvolgende contactloze kaartbetalingen kon doen zonder pincode, wordt ook dat cumulatieve bedrag verhoogd naar 100 euro.

Vanaf 14 april zullen de betaalterminals die vandaag - binnen de huidige quarantainemaatregelen - actief zijn, stapsgewijs aangepast worden aan de nieuwe limieten.

Waarom worden de limieten voor contactloos betalen zonder pincode opgetrokken?

Digitaal is vandaag belangrijker dan ooit. Om de verspreiding van het coronavirus maximaal in te helpen dijken, regelen we met z’n allen ons dagelijks leven zo veel mogelijk digitaal. Ook voor betalingen is dat het geval.

Dankzij het feit dat mensen het toetsenbord van de betaalterminal niet of toch minder vaak aanraken is contactloos betalen een ideale manier om bij te dragen aan de indijking van het coronavirus. Daarom hebben Febelfin en haar leden besloten om de limieten van contactloze kaartbetalingen zonder pincode op te trekken.

Wanneer zal je wel of niet een pincode moeten ingeven?

Wie een betaling doet onder of gelijk aan 50 euro zal geen pincode moeten ingeven. Tot nu was dat bedrag vastgelegd op 25 euro. Ook wie verschillende opeenvolgende contactloze kaartbetalingen zonder pincode doet, zal minder snel zijn of haar pincode moeten ingeven. Waar je tot nog toe je pincode moest ingeven na een reeks betalingen van bijvoorbeeld 15 euro, 16 euro en 24 euro (omdat je een totaal bedrag bereikt van meer dan 50 euro), dan zal dat nu pas moeten na een totaal bedrag van 100 euro.

Met je kaart contactloos betalen: hoe werkt dat met de nieuwe limieten?

 1. De handelaar geeft het bedrag in dat je moet betalen.
 2. Hou je betaalkaart dichtbij het contactloze symbool op de betaalterminal.
 • Betaal je minder dan 50 euro? Of net 50? Je hoeft niets te doen.
   
 • Betaal je meer dan 50 euro? Geen probleem! De betaalterminal vraagt je om je pincode in te tikken.
   
 • Doe je opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode voor meer dan 100 euro (bv. 10 euro + 45 euro + 25 euro + 25 euro), dan moet je bij de laatste betaling je betaalkaart in de terminal steken en je pincode intikken.
   
 • Vanaf dan is het opnieuw mogelijk om contactloos te betalen zonder pincode.
 1. Even wachten …
 2. Het schermpje van de terminal laat weten of je betaling in orde is.
 3. Gelukt? Haal nu je betaalkaart weg en vraag ook meteen je betaalbewijs.

Vanaf wanneer en tot wanneer worden de limieten voor contactloos betalen zonder pincode opgetrokken?

Bij het optrekken van de limieten voor contactloze kaartbetalingen zonder pincode, werken de banken samen met alle betrokken stakeholders om ook de betaalterminals aan te kunnen passen. Vanaf 14 april zullen de betaalterminals die vandaag - binnen de huidige quarantainemaatregelen - actief zijn, stapsgewijs aangepast worden aan de nieuwe limieten.  

De maatregel blijft van kracht tot zo lang dit nodig blijkt en zal regelmatig geëvalueerd worden.

Waarom wordt de limiet per kaartbetaling verhoogd tot 50 euro en niet tot bijvoorbeeld 75 euro?

Dit wordt zo bepaald door de wetgever. Contactloze betalingen zonder pincode boven de 50 euro zijn niet toegelaten onder de betaalrichtlijn PSD2.

Wat met mensen die er niet in slagen om digitaal te betalen?

De financiële sector is er zich van bewust dat nog niet iedereen even digitaal vaardig is. Daarom heeft Febelfin een aantal filmpjes gemaakt die eenvoudig tonen hoe je digitaal kunt betalen. Ook contactloos betalen met de kaart komt aan bod.

Corporate