Skip to Content

Bancontact Company en Payconiq Belgium brengen expertise en innovatie onder één dak.

Bancontact Company en Payconiq Belgium kondigen aan dat zij de intentie hebben om te fuseren tot één bedrijf, ‘Bancontact Payconiq Company’. De aandeelhouders van Bancontact Company en Payconiq Belgium tekenden daarover een werkovereenkomst op maandag 26 maart 2018. De realisatie van de fusie staat gepland voor einde tweede kwartaal van dit jaar. Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaal-app ‘Payconiq by Bancontact’. Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontact-app en Payconiq-app) beschikbaar. De vertrouwde Bancontact-kaart blijft gewoon verder bestaan, zowel online als in de fysieke winkel. De Bancontact-kaart verandert ook niet van naam.

‘Best of both worlds’

De fusie belooft het beste van twee werelden voor consumenten en handelaars. Met Payconiq betaal je mobiel. Mobiele betalingen zijn betalingen uitgevoerd met een smartphone. Je koppelt je bankrekening aan de Payconiq-app. In winkels of webshops betaal je door de QR-code te scannen. Je bevestigt je betaling met je vingerafdruk of PIN. Payconiq-handelaars ontvangen via mobiele betalingen rechtstreeks het geld op hun rekening zonder dat ze bijkomende hardware zoals een betaalterminal nodig hebben. Bancontact Company, dat zowel de Bancontact-kaart als de mobiele Bancontact-app aanbiedt, staat dan weer garant voor een grote reikwijdte bij de consument, dankzij het breed gedragen vertrouwen en dito netwerk van webshops, handelaars, distributeurs en banken. Door de fusie zullen de aanvullende expertise en innovatie van Bancontact Company en Payconiq Belgium onder één dak worden samengebracht om optimaal te kunnen inspelen op de sterk groeiende vraag naar veilige, performante en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen.

Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Bancontact Company: “Het is belangrijk om vanuit België een pioniersrol te blijven spelen in het Europese betaallandschap. De opportuniteiten zijn enorm. Dat vraagt om een bundeling van expertise en talent.”

Vijf banken, betaaloplossingen voor iedereen

Vijf banken scharen zich achter het nieuwe Belgische bedrijf. AXA Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn alle vijf aandeelhouder van Bancontact Company. Belfius, ING en KBC waren al een tijd aandeelhouder van Payconiq Belgium. Recent werd ook BNP Paribas Fortis aandeelhouder van Payconiq Belgium. De betaaloplossingen voor zowel elektronisch betalen als mobiel betalen worden uiteraard niet beperkt tot de klanten van de vijf banken, maar zijn er voor iedereen.

Ivo De Meersman, voorzitter van de raad van bestuur van Payconiq Belgium: “Het nieuwe bedrijf heeft de ambitie om, met een innovatieve en aantrekkelijk geprijsde oplossing, mobiele betalingen binnen het bereik te brengen van alle handelaars, ook degene die vandaag nog geen elektronische betalingen kunnen aanvaarden.”

Mobiel betalen wordt het nieuwe normaal

Betalen met een smartphone wint steeds meer aan terrein. Het “Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017”, dat Bancontact Company in november 2017 voorstelde, gaf al aan dat de manier waarop we betalen op een kantelpunt staat. Twee op de drie Belgen hebben nog zelden cash geld op zak. 29% van de bevraagden denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash meer zal bestaan. Op 16 maart 2018 stelde Payconiq op zijn beurt de resultaten van de Payconiq-barometer mobiel betalen voor. 91% van de bevraagden gaf aan het komende jaar zeker met de smartphone te zullen betalen. Zes op de tien respondenten zouden het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hopen dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om hieraan tegemoet te komen.

De intenties van de Belgen vertalen zich intussen al in concrete cijfers: het totale aantal mobiele betalingen met de apps van Bancontact Company en Payconiq Belgium verviervoudigde in 2017 ten opzichte van 2016. In 2017 verwerkten Bancontact en Payconiq samen zo’n 15 miljoen mobiele betalingen.

Ivo De Meersman: “Bancontact Payconiq Company zal volop inzetten op mobiel betalen. Betalen met smartphone wordt even vanzelfsprekend als betalen met uw Bancontact-kaart vandaag”.

Nieuwe betaalproducten, verder bouwend op vertrouwde betaaloplossingen

Bancontact Payconiq Company zal nieuwe betaalproducten lanceren, zoals de ‘Payconiq by Bancontact’-app voor mobiele betalingen voor zowel binnen als buiten België. Tot dan wordt verder gebouwd op de vertrouwde betaaloplossingen. Consumenten kunnen de huidige betaalapps en betaalkaart dus gewoon verder blijven gebruiken. Ook voor handelaars blijven beide systemen zoals vandaag bestaan.

Michael Anseeuw: “De integratie tussen Bancontact Company en Payconiq zal geleidelijk verlopen, waarbij we voor de consumenten en handelaars de gekende betaaloplossingen van zowel Payconiq als Bancontact blijven aanbieden.”

Terug naar boven