Skip to Content
Amper zeven op de 1000 vrouwen zijn lid van een voetbalclub in België

Amper zeven op de 1000 vrouwen zijn lid van een voetbalclub in België

ING België steunt amateurclubs die zich inzetten om het vrouwenvoetbal te promoten

Donderdag 18 maart - Brussel - ING België zet een nieuwe stap in haar ambitie om de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), Voetbal Vlaanderen (VV) en de Association des Clubs Francophones de Football (ACFF) te helpen bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in ons land. Twintig amateurclubs, verspreid over heel België, krijgen in totaal 60.000 euro van de bank nadat ze een wedstrijd wonnen met hun acties om het vrouwenvoetbal te promoten. Elke club krijgt 3.000 euro steun om bijvoorbeeld voetbal-, coaching- of scheidsrechtersopleidingen te organiseren. Deze initiatieven van de amateurclubs, die de ondersteuningprogramma's van de Voetbalbond versterken, zijn dan ook nodig. Een studie (publicatie in het voorjaar van 2021) die ING heeft laten uitvoeren door de Vrije Universiteit van Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxlles (ULB), in nauwe samenwerking met de Voetbalbond, bevestigt dat er nog mogelijkheden zijn om het voetbalaanbod voor meisjes te verbeteren.

Amper zeven op de duizend vrouwen zijn lid van een voetbalclub in België. Dit betekent dat er dertien keer meer mannen dan vrouwen lid zijn van een voetbalclub. Dat is één van de conclusies van een studie die in opdracht van ING België werd uitgevoerd door onderzoekers van de VUB en de ULB in samenwerking met het RBFA Knowledge Centre, het kenniscentrum van de Voetbalbond, VV en ACFF. Deze studie, die in het voorjaar van 2021 zal worden gepubliceerd, heeft tot doel het amateurvoetballandschap in België beter te begrijpen en de uitdagingen waarmee amateurclubs worden geconfronteerd, in kaart te brengen. België telt bijna 1800 amateurvoetbalclubs.

Een op de twee gemeentes in ons land heeft geen vrouwenteam

Uit de studie blijkt ook dat de helft van de gemeenten in het land geen vrouwenteam heeft en dat bijna acht op de tien clubs geen vrouwenteam hebben. De studie wijst ook op geografische specificaties. Wallonië scoort minder goed dan Brussel en Vlaanderen op het vlak van voetbalkansen voor meisjes. De KBVB heeft niet gewacht tot de statistieken het enorme groeipotentieel van vrouwenvoetbal in ons land bevestigen om actie te ondernemen. De voorbije twee jaar heeft de KBVB, met de hulp van haar partner ING, hard gewerkt om haar hoge ambities om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal waar te maken.

Budget van 60.000 euro om ambitieuze projecten te steunen

ING werkt sinds 2010 met de KBVB samen en wil de Voetbalbond voort helpen om het vrouwenvoetbal in ons land een extra boost te geven. Diversiteit is namelijk een van de waarden die ING volop steunt. In het kader daarvan heeft de bank zich aangesloten bij “The World at our Feet”: het ontwikkelingsproject van de KBVB dat in augustus 2019 werd gelanceerd om meer meisjes aan het voetballen te krijgen.

Een van de acties was een wedstrijd van ING voor amateurclubs waaraan een bedrag van 60.000 euro werd toegekend om het vrouwenvoetbal te promoten. Meer dan honderdzestig clubs namen deel. Een jury met leden van de KBVB, VV, de ACFF en ING selecteerde twintig winnaars en maakt vandaag de namen bekend. Het gaat om tien clubs in Vlaanderen en tien clubs in Wallonië en Brussel.* De laureaten ontvangen elk een budget van 3.000 euro (1.500 euro in cash en 1.500 euro in materiaal), dat ze kunnen gebruiken om hun projecten te financieren of hun uitrusting te vernieuwen.

De winnaars zijn gekozen op basis van concrete acties en projecten die lopen: het opzetten van voetbal-, coaching- of scheidsrechtersopleidingen voor meisjes, het oprichten van extra jeugdteams, het organiseren van vrouwenevenementen of -toernooien om meisjes kennis te laten maken met voetbal of het ontwikkelen van campagnes om het bewustzijn te vergroten en het vrouwenvoetbal te promoten.

*De winnaars zijn:

Vlaanderen

 • Antwerpen: Koninklijke Ik Dien FC (Edegem), Kon. SV Vlug Vooruit Merksem, Koninklijke Groenenhoek Sport (Deurne)
 • Limburg: Bregel Sport Genk
 • Oost-Vlaanderen: FC Bosdam Beveren, KVK Ninove
 • West-Vlaanderen: Fusion Academy Oostende
 • Vlaams-Brabant: KFC Sparta Haacht, KVC Kessel-Lo 2000, FC Moorsel

Wallonië en Brussel

 • Brussel: Sporting Bruxelles, FC Saint-Michel
 • Waals Brabant: Royal Wavre Limal
 • Henegouwen: RAAL La Louvière, Union Saint-Ghislain Tertre Hautrage
 • Luik: RDC Cointe Liège, R. Herve FC
 • Namen: RFC Grand-Leez, Royal Arquet FC
 • Luxemburg: Etoile Sportive Bourcy

 

 

Downloads

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: renaud.dechamps@ing.com

T: +32478662158

Terug naar boven