Skip to Content

Afvallen, meer bewegen en sparen. Zo luidt de Belgische top drie van goede voornemens.

Enquête ING Belgium

Jaar na jaar gaan de Belgen deze uitdagingen met hernieuwde energie aan. Een enquête van ING Economic Research[1]  brengt aan het licht dat maar liefst 86,7% van de bevolking goede voornemens voor ogen heeft voor het komende jaar. Voor 2019 verwelkomen we een nieuwkomer op het erepodium: sparen.

De Belgen zijn het eens over de top drie van belangrijkste goede voornemens voor 2019. Ze willen namelijk afvallen (11,5%), meer bewegen (7,1%) en meer sparen (6,8%)[1]. De twee eerste plaatsen worden bekleed door dezelfde uitdagingen als in 2018. Vorig jaar wilde de Belg tijdens het nieuwe jaar bovendien meer tijd nemen voor zichzelf, dit eindigde toen ook hoger dan sparen.

 De Belg streeft naar een beter budgetbeheer

Respectievelijk 18,8% en 17,3% van de respondenten[1] laat zich verleiden door sparen en een efficiënter budgetbeheer. Een stijging ten opzichte van 2018 (van respectievelijk 13,4% en 16,7%). De Belg draagt niet alleen het financiële beheer, maar ook professionele groei hoog in het vaandel. Onze landgenoten schrikken er niet voor terug om een eigen zaak te lanceren, een baan te vinden op 65-jarige leeftijd en actiever in het leven te staan.

Geld in ruil voor een goed resultaat?

Heeft u begeleiding nodig om uw goede voornemens te doen slagen? De meerderheid van de Belgen vindt van niet. 31,1% van de respondenten is van mening de uitdaging te kunnen aangaan zonder hulp. 29,9% vermeldt de echtgenoot als belangrijkste steun.

Kan technologie de opdracht vergemakkelijken? Ook niet. Vier op de vijf Belgen vindt digitale hulpmiddelen (zoals internet, smartphones en apps) inefficiënt. 21,6% beschouwt ze zelfs als een bijkomende moeilijkheid. Hoe zit het met financiële steun?  3 op de 4 Belgen is niet bereid om te betalen om goede voornemens te verwezenlijken. 15% van diegenen die dit wel wensen, zou 1 tot 10 euro investeren, 12% zou hier 10 tot 25 euro aan uitgeven. Slechts 2,8% zou meer betalen in ruil voor begeleiding.

Nieuwe voornemens in het voorjaar

De eerste week van januari is nauwelijks achter de rug en u bent uw goede voornemens al vergeten? U bent niet de enige. Amper 31,4% van de Belgen schieten 1 januari al in actie. 36,4% vindt de nodige motivatie met de komst van de lente, 19,5% na de zomervakantie en 13,8%... op zijn/haar verjaardag.  Hoe dan ook, 34,3% van de respondenten is ervan overtuigd dat er gewoon geen ideaal moment bestaat om de daad bij het woord te voegen. Het beste moment kies je zelf. En inderdaad, in 2018 slaagde 80,5% van de Belgen er – gedeeltelijk of volledig- in hun goede voornemens waar te maken door er op het voor hen meest geschikte moment mee aan de slag te gaan.

[1] Deze enquête werd begin december bij een representatief staal van 1049 Belgen van 16 ​ jaar of ouder uitgevoerd. Samenstelling groep: 60,2% Nederlanstaligen, en 39,2% Franstaligen, 51,7% vrouwen en 48,3% mannen.

[2] Respondenten op vraag: wat is uw belangrijkste goede voornemen voor 2019 ?

[3] Respondenten op vraag: wat zijn uw goede voornemens voor 2019, meerdere antwoorden mogelijk.

 

 

 

 

Terug naar boven