150 jaar ING België: bank investeert half miljoen euro om diverse openbare gebouwen te vergroenen
Nieuw fonds met Koning Boudewijnstichting moet 1500 kg CO2 per jaar uit de lucht halen
Vrijdag 12 november 2021 – Brussel – ING België viert morgen haar 150ste verjaardag. De Belgische grootbank zet deze mijlpaal met verschillende festiviteiten en acties in de kijker. Omdat de bank naar aanleiding van deze mijlpaal iets wil teruggeven aan de maatschappij, heeft ze beslist om voor dit jaar een half miljoen euro uit te trekken voor de vergroening van enkele openbare gebouwen. ING werkt hiervoor samen met haar partner de Koning Boudewijnstichting via een nieuw fonds. De ambitie is om hiermee minstens 1500 kg CO2 per jaar uit de lucht te halen. Ook de hoofdzetel van ING, het Marnix-gebouw in Brussel, geeft zelf het goede voorbeeld dankzij de renovatie van het gebouw. Dat gebeurt onder meer dankzij de beplanting van het dak, betere isolatie en de façade met speciale verf te schilderen die fijnstofdeeltjes opvangt. In totaal zal dankzij deze grootschalige ecologische renovatie elk jaar meer dan 3.000 ton CO2 worden bespaard, wat overeenkomt met de absorptie van 645 hectare bos.
13 november 1871 is het moment waarop Jacques Errera, een telg van een Ventiaanse bankiersfamilie, samen met zijn schoonvader de oprichtingsakte van de Bank van Brussel ondertekent. In 1885 verhuist de bank haar kantoren naar de hoek van de Marnixlaan en de Egmontstraat in Brussel, waar vandaag het Marnixgebouw, de hoofdzetel van ING België is. Op 30 juni 1975 fuseren de Bank van Brussel en de Bank Lambert samen tot Bank Brussel Lambert (BBL). In 1998 werd BBL een onderdeel van ING Group.
Eerste schijf van 500.000 euro in 2021 voor vergroening van openbare gebouwen n.a.v. 150ste verjaardag
ING België heeft besloten om naar aanleiding van haar 150ste verjaardag op een duurzame manier iets terug te geven aan de maatschappij. Ze maakt dit jaar een half miljoen euro vrij voor projecten die openbare gebouwen gaan helpen vergroenen.
De bank start zelf eerst met het goede voorbeeld door het Marnix-gebouw op milieuvriendelijke wijze te renoveren. Daarbij zal de nadruk liggen op een betere isolatie, een betere waterdichting en een drastische vermindering van het energieverbruik. Het dak wordt beplant en de 25 meter hoge gevel krijgt een speciale verf die fijnstofdeeltjes uit de lucht zal halen. Concreet zal dankzij deze grote ecologische renovatie elk jaar bijna 3230 ton CO2-uitstoot worden vermeden, wat overeenkomt met de absorptie van 645 hectare bos. Dat is de grootte van de gemeente Elsene. Het hoofdkantoor dat sinds maart Brussels erfgoed is, versterkt hiermee haar duurzaamheidskarakter. Het Marnix-gebouw zal na de renovatie CO2-neutraal zijn met een BREEAM Outstanding certificaat, een van de belangrijkste duurzaamheidscertificaten voor gebouwen.
“Met de klimaattop COP26 die aan de gang is, is het duidelijk dat de strijd tegen klimaatverandering ernstig moet genomen worden. We gaan in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting starten met het vergroenen van de gevels en daken van publieke gebouwen. Vegetatie kan de temperatuur in een stad regelen, regen absorberen en het welzijn bevorderen. De ambitie is om elk jaar minstens 1500 kilogram C02 uit de lucht te halen. Hiermee willen we ons steentje bijdragen om de duurzame transitie in onze steden en dorpen te versnellen. Dit initiatief ondersteunt ook de maatregelen die verschillende regeringen nemen in de vergroening van gebouwen.”
Peter Adams, CEO ING België
Zo besliste het Brusselse parlement in april van dit jaar om al haar openbare gebouwen groener te maken om zo meer natuur in de stad te brengen. Een op de vijf Brusselaars heeft geen toegang tot een groene ruimte in hun buurt.
Gebouwen vergroenen via het ING 150ste Verjaardagsfonds voor duurzamere gebouwen
ING België richt samen met de Koning Boudewijnstichting een nieuw fonds op dat het “ING 150ste Verjaardagsfonds voor duurzamere gebouwen” zal heten. Het fonds zal een oproep lanceren richting de publieke sector, steden en gemeentes, universiteiten en ziekenhuizen bijvoorbeeld om hun gebouwen te helpen vergroenen. Meer details hierover volgen in de komende maanden. ING België heeft dit jaar via haar samenwerking met de KBS meer dan 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in sociaal-maatschappelijke projecten die onder meer digitale inclusie, financiële geletterdheid en de circulaire economie stimuleren.
Over ING België - 150 jaar in een notendop
- 13 november 1871: oprichting van de Bank van Brussel
- 1830: oprichting Bank Lambert
- Jaren zestig: Bank Lambert neemt haar intrek in nieuw Marnix-gebouw
- 30 juni 1975: de Bank van Brussel en de Bank Lambert fuseren samen tot Bank Brussel Lambert (BBL)
- 1998: BBL wordt een onderdeel van ING Groep
- Meer info: https://about.ing.be/nl/ing-belgie/Geschiedenis.htm