ING-beleggersbarometer: Voor de helft van de Belgische beleggers is artificiële intelligentie een speculatieve zeepbel
Driekwart van de Belgische beleggers verwacht een grote invloed van AI op de arbeidsmarkt
Brussel – De ING-beleggersbarometer valt fors terug in augustus, al staat hij nog altijd nipt boven zijn neutrale niveau van 100 punten. Vooral de recent minder sterke rendementen van de portefeuille wegen op het vertrouwen. Driekwart van de beleggers denkt dat artificiële intelligentie ingrijpende gevolgen zal hebben op de arbeidsmarkt, maar over de impact op de economische groei zijn de meningen verdeeld. Enkel bij de jongere beleggers is er een relatieve meerderheid die in AI een toekomstige groeimotor ziet. Zes op de tien jongere beleggers zijn van plan om in de komende 12 maanden in AI gerelateerde bedrijven te beleggen. Dat neemt niet weg dat de helft van de Belgische beleggers de AI-hype een speculatieve zeepbel noemt.
De ING-beleggersbarometer daalt in augustus van 112 punten naar 102 punten, nog net boven het neutrale niveau van 100 punten. De Belgische belegger begint zich toch wat zorgen te maken over de conjunctuur. Zo zag amper 19% een verbetering van de economische situatie in de voorbije drie maanden, terwijl 39% van een verslechtering sprak.
Voor de komende maanden zijn ook de pessimisten relatief in de meerderheid: 25% denkt dan wel dat de economie verder zal aantrekken, maar voor 31% ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Wat de beurs betreft, is er onzekerheid troef. Zo zien drie op tien beleggers de Belgische beurs stijgen in de komende drie maanden, maar eenzelfde percentage anticipeert een verslechterend beursklimaat.
Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België De economie lijkt wat te vertragen en tegelijkertijd is de beursvolatiliteit fors gestegen. Dat is een cocktail die meestal wel op het beleggersvertrouwen weegt
Amper een derde van de beleggers zag de voorbije drie maanden zijn rendement stijgen
Beurvolatiliteit doet doorgaans ook de risico-aversie stijgen. Dat is nu niet anders. Waar in juli nog 31% het een goed moment vond om in risicovolle sectoren te beleggen, is dat percentage in augustus gedaald naar 27%. Maar ook voor minder risicovolle sectoren is het enthousiasme afgenomen: een derde van de beleggers vindt het nu een goed moment om daarin te investeren, terwijl dat in juli nog 40% was.
Peter Vanden Houte De zin om te beleggen is meestal sterk gecorreleerd met de recente evolutie van de financiële markten. Het percentage beleggers dat het rendement in de voorbije drie maanden zag stijgen, viel in augustus terug naar 33%, komende van 46% in juli. Dat verklaart waarschijnlijk de grotere voorzichtigheid vandaag bij de Belgische beleggers
Driekwart van de beleggers denkt dat AI een grote invloed zal hebben op de arbeidsmarkt
Sinds een tweetal jaar is artificiële intelligentie niet uit de media weg te slaan. Dat AI ook grote economische gevolgen heeft, daar is de Belgische belegger nu wel van overtuigd. Liefst drie op vier denkt dat AI in de komende jaren een belangrijke impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Ze verwachten dat bepaalde jobs zullen verdwijnen, dat er nieuwe jobs zullen worden gecreëerd en dat er ook nieuwe manieren van werken zullen ontstaan. Amper 5% van de beleggers is het daarmee niet eens. Uit een eerdere enquête over hetzelfde onderwerp, uitgevoerd in september 2023, bleek dat een tiende van de beleggers nog steeds sceptisch was over de impact van artificiële intelligentie. Het aandeel “non-believers” is dus op een jaar tijd gehalveerd.
Toch bestaat er weinig eensgezindheid over het effect van AI op de wereldwijde economische groei in de komende tien jaar. Een derde van de beleggers denkt dat het een positieve impact zal hebben, een derde ziet het eerder als een negatieve factor voor de wereldeconomie. Opvallend is dat bij de jongere beleggers (<35 jaar) er veel meer optimisme heerst rond het effect van AI: 44% ziet het als een positieve economische impuls, terwijl slechts 24% een negatieve impact vreest.
Peter Vanden Houte Uit internationaal onderzoek blijkt dat jongeren, veel meer dan ouderen, technologie als een positief gegeven beschouwen. Dit lijkt zich ook te weerspiegelen in de antwoorden van de Belgische beleggers
4 beleggers op de 10 vinden het een goed moment om in AI te investeren
Dat AI een belangrijk thema op de beurs is geworden, staat buiten kijf. Voor 43% van de beleggers is het nu een goed moment om in te beleggen in bedrijven die zich toeleggen op het ontwikkelen van artificiële intelligentie. Amper 16% is het daar niet mee eens, de rest houdt zich op de vlakte. Ook hier, niet verrassend, ligt het percentage “believers” een stuk hoger bij de jongeren: liefst 62% van de beleggers jonger dan 35 jaar, vindt het nu een aankoopmoment voor dergelijke bedrijven. Bijna 6 op 10 jongeren geven dan ook aan dat ze in de komende twaalf maanden in AI zullen beleggen. Dat is meer dan dubbel zoveel als de rest van de Belgische beleggers.
Belgische beleggers zijn zich wel bewust van het feit dat beleggen in bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van AI, risicovol is. Liefst 45% is deze mening toegedaan. Amper 18% is het daar niet mee eens. Meer nog: de helft van de beleggers vindt dat de AI-hype op de beurs een speculatieve zeepbel is, terwijl 15% momenteel geen probleem ziet.
Peter Vanden Houte Er zijn wellicht wat gelijkenissen met de internetbubbel op het einde van de jaren 90. Hoewel de technologie zonder twijfel veelbelovend is, zullen niet alle bedrijven die actief zijn in deze sector winnaars zijn
### Einde van het persbericht ###
Renaud Dechamps
Over de Beleggers-barometer
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête werd online afgenomen.
Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.
De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.