ING-beleggersbarometer: 64% van de beleggers houdt rekening met klimaatverandering bij het opstellen van hun beleggingsportefeuille

Voor een derde van de Belgische beleggers zal het rendement op investeringen in milieubewuste bedrijven hoger liggen dan voor bedrijven die hier geen aandacht aan schenken

Brussel – De beleggersbarometer is in juni licht gedaald tot 110 punten. Toch blijft het voor de achtste maand op rij ruim boven het neutrale niveau (100 punten). In vergelijking met de maand mei zijn beleggers minder positief over de Belgische economie en de beurzen. Belgische beleggers volgen de trend naar duurzaam beleggen: meer dan zes op de tien beleggers zegt rekening te houden met de klimaatuitdaging bij het samenstellen van hun portefeuille. Beleggers verwachten eveneens dat het rendement op duurzaam beleggen de komende vijf jaar zal toenemen.

De beleggersbarometer blijft over het algemeen positief, met 110 punten in de maand juni, wat ruim boven het neutrale niveau ligt van 100 punten. De barometer staat al acht maanden boven dit neutrale niveau. Het moet gezegd dat de prestaties van de beurzen de afgelopen maanden goed genoeg waren om een glimlach op het gezicht te toveren van de beleggers. Hierdoor is het totale rendement op wereldwijde aandelen uitgedrukt in euro's (gebaseerd op de MSCI World Index) sinds begin dit jaar opgelopen tot meer dan 17%.

 

​ ​ ​

Toch is de beleggersbarometer lichtjes gedaald ten opzichte van de maand mei. Dit komt door iets minder optimisme over zowel de economie als de markten. In de afgelopen drie maanden is 31% van de respondenten van mening dat de toestand van de Belgische economie verslechterd is, terwijl 27% het tegenovergestelde denkt. ​ In mei was het machtsevenwicht tussen optimisten en pessimisten omgekeerd: 23% van de respondenten concludeerde toen dat de economie verslechterde, terwijl 33% van mening was dat de economie verbeterde. Voor de komende drie maanden is de situatie vergelijkbaar: 28% van de respondenten ziet de Belgische economie ongunstig evolueren (tegenover 24% in mei), terwijl 26% van de beleggers optimistischer is (28% in mei).

Het verminderde optimisme van beleggers met betrekking tot de economie wordt ook weerspiegeld in de vooruitzichten voor de aandelenmarkten: 28% van de respondenten ziet de aandelenmarkten de komende drie maanden dalen, tegenover 23% in mei. Een direct gevolg hiervan is dat het aandeel beleggers dat van mening is dat het nu niet het juiste moment is om te beleggen in risicovolle sectoren, het hoogste niveau bereikt sinds november 2023 (31%). Het is geen verrassing dat beleggers onder de 35 momenteel het meest geneigd zijn om in risicovolle sectoren te beleggen.

Al bij al duidt de daling van de barometer met twee punten vooralsnog niet op een significante trendbreuk. Sommige beleggers zijn echter voorzichtiger en stellen hun verwachtingen bij, zonder al te pessimistisch te zijn Philippe Ledent, Expert Economist bij ING België

Bijna twee derde van de Belgische beleggers houdt rekening met het klimaat

In juni zei 64% van de beleggers dat ze rekening hielden met de klimaatverandering bij het samenstellen van hun beleggingsportefeuille. Interessant genoeg werd dezelfde vraag gesteld in maart 2023, met een vergelijkbaar resultaat. Beleggers onder de 35 jaar oud zijn hier veruit het meest gevoelig aan (77%). Bovendien gelooft 33% van de respondenten dat de samenstelling van hun portefeuille kan bijdragen tot de strijd tegen de klimaatverandering. Dit is een zeer lichte daling (van 3 punten) ten opzichte van de enquête van maart 2023.

Duurzame ontwikkeling: een verantwoordelijkheid van bedrijven

Voor het onderzoek van juni werd ook gekeken naar een belangrijk debat in verband met de strijd tegen de klimaatverandering: wie is verantwoordelijk voor het leveren van de nodige inspanningen: de bedrijven of de consumenten? Voor 37% van de respondenten delen beide spelers de verantwoordelijkheid. Een gelijkaardig deel legt meer verantwoordelijkheid bij de bedrijven. Tot slot wijst 27% meer in de richting van de consumenten. Ook hier verschillen de resultaten niet erg veel in vergelijking met iets meer dan een jaar geleden.

Anderzijds is het interessant om te zien dat de jongste beleggers - zij die jonger zijn dan 45, maar vooral zij die jonger zijn dan 35 - meer verantwoordelijkheid leggen bij de consumenten: 43% van de jongeren onder de 35 vindt dat consumenten meer verantwoordelijkheid dragen. Dit is wellicht een uitdrukking van een verlangen om een meer actieve rol te spelen in de verandering Philippe Ledent

Verwacht rendement op beleggingen blijft één van de belangrijkste drivers voor groei

Bij de afweging tussen al dan niet duurzaam beleggen, blijft het verwachte rendement een doorslaggevende factor. Zo geeft 61% van de Belgische beleggers aan dat ze alleen in duurzame bedrijven of aandelenfondsen willen beleggen als het verwachte rendement minstens even hoog ligt ​ als voor niet-duurzame beleggingen. Vergeleken met maart 2023 betekent dit een daling van 3 punten, wat erop zou wijzen, dat als de trend zich in de toekomst zou doorzetten, beleggers iets meer openstaan voor het idee om rendement in te ruilen voor duurzame ontwikkeling.

Hoe dan ook lijkt de Belgische belegger optimistisch over het toekomstige rendement van milieubewuste bedrijven. Op de vraag hoe het rendement van investeringen in milieubewuste bedrijven zich de komende vijf jaar zal ontwikkelen, antwoordde 33% dat dit hoger zal liggen dan het rendement van investeringen in bedrijven die geen aandacht aan schenken aan verduurzaming.

 

### Einde van het persbericht ###

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ​ ​

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N). ​

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.

 

 

Renaud Dechamps

Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium